Dat PSV en de gemeente Eindhoven de toorn van de Europese Commissie op zich neer zagen dalen, is de afgelopen dagen veelvuldig in de media belicht. Maar dat in de brief van de Commissie aan onze Minister van Buitenlandse Zaken, Facebook Frans, ook de deal tussen onze club en de gemeente Nijmegen als onrechtmatig werd beoordeeld is een beetje buiten de spotlights gebleven.
Hoe zat het ook weer? In een notendop: NEC zou een optie tot koop op de Eendracht hebben tegen een betrekkelijk klein bedrag (€ 750.000,-) en omdat het complex ten tijde van de deal veel meer waard zou zijn (ruim € 3.000.000,-), was het volgens club en gemeente gerechtvaardigd dat de gemeente die optie met een bedrag van ongeveer 2,2 miljoen euro afkocht. In de brief van Europees commissaris Almunia wordt echter korte metten gemaakt met deze deal. De gemeente baseerde zich op een beperkt onderbouwd eerste advies, dat tot de conclusie komt dat er een harde optie tot koop bestaat, en negeerde een gedetailleerder later advies op initiatief van de gemeenteraad, dat tot de conclusie komt dat er geen optie tot koop is (onder meer omdat geen prijs was vastgesteld waarvoor NEC de Eendracht zou mogen kopen), maar eigenlijk niet meer dan een plicht voor de gemeente om met NEC te onderhandelen. Waarom het eerste advies werd gevolgd, is voor de Europese Commissie niet duidelijk. En verder is, naar het oordeel van de Commissie, Europese regelgeving over het verkopen van grond, waarop een beroep werd gedaan, bij het afkopen van een optie tot koop niet van toepassing en was NEC ten tijde van de deal, anders dan aangevoerd, wel degelijk een club in problemen. Dat laatste ontkennen is eigenlijk potsierlijk te noemen, want de hele deal stond in het teken van het van de ondergang redden van de club. Staatssteun dus, waar volgens de Europese Commissie ook geen rechtvaardiging voor bestaat.
Goed, dat klinkt niet best. Want hoewel er vast nog een lange procedure zal volgen, met uiteindelijk de Europese rechter die het laatste woord heeft, lijkt de Commissie stevige argumenten te hebben. En als de uitkomst inderdaad is, dat NEC onterechte staatssteun heeft gekregen, zal het dat hele voordeel – met rente! – terug moeten betalen. Wij zijn natuurlijk niet de boekhouders op Stadionplein 1, maar wij zouden zelf vast proberen wat centjes te gaan sparen…
Wat in dit hele verhaal wel wat oneerlijk is, is dat alle clubs waarover is geklaagd het haasje zijn, naast PSV en NEC ook Willem II, FC Den Bosch en MVV, maar dat de club die in de afgelopen twee decennia toch het allermeest gematst is – natuurlijk, FC Georgië – de dans ontspringt. En waarom? Eigenlijk omdat het al zo ver was gevorderd, dat de gemeente Arnhem haar lening aan Vitesse toch nooit zou hebben teruggekregen; de club was failliet gegaan als er geen deal was gesloten. En in zo’n geval mag de gemeente dus wel eieren voor zijn geld kiezen en een deel van zo’n schuld kwijtschelden. Juist ja, de ergste vormen van mismanagement worden dus beloond en enkele jaren later wordt de ‘schone lei’ voor een mooi bedragje verkocht en maakt de gemeente weer goede sier in één van de skyboxen in het grootste glasrecyclingbedrijf van Nederland. Het is jammer dat de Europese Commissie dit soort deals zo geïsoleerd bekijkt en niet een wat breder perspectief kiest.
Maar goed, laten we niet te veel woorden vuil maken aan de FC Hollywood – die krijgen hun verdiende loon ooit nog wel – en ons concentreren op onze club. Want hoewel het mes niet van vandaag op morgen zal vallen, is te hopen dat club en gemeente wat minder laconiek met deze procedure omgaan dan destijds met de tegenstrijdige adviezen over de Eendracht-deal. Anders konden we over een tijdje weleens in het rijtje RBC, Haarlem, AGOVV en Veendam komen te staan!