De opluchting overheerste gisteren in De Goffert, waar scheidsrechter Dick van Egmond een streep zette door NEC – Willem II. Het veld had het niet overleefd.
Vanaf 14.00 uur gistermiddag pendelt Theo van Benthum tussen zijn kantoortje en de grasmat in het Goffertstadion. Op zijn computer kijkt hij met gefronste wenkbrauwen naar de buienradar, buiten aanschouwt de stadionmanager van NEC met een groeiend gevoel van onbehagen de toestand van het hoofdveld. Om 15.00 uur begint Van Benthum echt nattigheid te voelen. „Het veld raakte verzadigd. En op de buienradar werd de weersverwachting er niet beter op.”
Om 16.00 uur besluit hij het kantoor van de KNVB te bellen. „FC Groningen – ADO Den Haag was al afgelast. Het leek me verstandig als de scheidsrechter een uurtje eerder naar het stadion zou komen om het veld te bekijken.”
Om 17.00 uur arriveert Dick van Egmond. „Hij wilde het nog niet afkeuren. De bal rolde en gevaar voor de spelers was er nog niet in zijn ogen. Ik heb hem in mijn kantoor de buienradar nog eens laten zien. Maar hij ging een kopje koffie drinken in Sanadome en zou om zeven uur terugkeren voor een definitieve keuring.” En terwijl de scheidsrechter in het nabijgelegen hotel ‘een bakkie doet’, bekijkt Van Benthum in het stadion hoofdschuddend de zompige grasmat. „Ik moest denken aan twee jaar geleden toen het veld helemaal onder water stond, maar die Belgische scheidsrechter de wedstrijd tegen Heerenveen toch liet doorgaan. Toen heb ik echt met de handen voor de ogen gezeten. We verloren met 1-0 en het veld was helemaal naar de kloten. Iedereen in Nederland sprak over ‘die akker van NEC’. We waren het lachertje van de eredivisie.
Maar ik hoorde niemand meer over die scheidsrechter die op zo’n veld nooit had mogen beginnen. Toen waren we gedwongen om ik geloof drie weken later – een nieuwe grasmat aan te leggen. Kosten: 70.000 à 80.000 euro.” Als Van Egmond iets voor 19.00 uur arriveert, voelt hij de priemende ogen van spelers en trainers van beide elftallen in zijn rug. „Hij zag ook wel dat ze het helemaal niks vonden. Vroeg-ie weer om een bal. Die rolde echt niet meer. Daarna keurde hij het veld af. Kon ook niet anders.”
Van Benthum schudt het natte hoofd. „Als het gras weer gaat groeien, stoppen wij met voetballen. Misschien moet de KNVB tot eind februari een winterstop invoeren. In mei kunnen de velden met gemak midweekse wedstrijden aan.” Om 19.30 uur rinkelt zijn mobieltje. Van Benthum verontschuldigt zich. „Dat was Ardi, medewerkster in het spelershome. Ze was net gearriveerd. Met de bus. Ik had haar moeten bellen. Vergeten.”
Bron: De Gelderlander