NEC als kloppend hart van de stad

Gemeentes en betaald voetbalclubs houden er in het hele land een haat-liefde verhouding op na. Enerzijds promoot de club de stad en levert een belangrijk aandeel in de recreatie van vele burgers, anderzijds levert de veiligheid rond de wedstrijden vele hoofdbrekens op bij politie en B&W. Bij een slecht financieel beleid van de voetbalbestuurders is de gemeente al snel de gebeten hond wanneer zij de club aan haar lot overlaat, maar in Nijmegen zijn gemeente- en voetbalbestuurders elkaar in de armen gevallen bij een uniek project. Naast het nieuwe stadion bouwt de gemeente binnen de rooilijnen van de oude amateuraccommodatie een multifunctioneel clubhuis voor NEC, haar supporters, maar ook voor andere gebruikersgroepen. Op vrijdag 7 februari zal de officiële Eerste steen gelegd worden. Overigens zijn de werkzaamheden al enige maanden aan de gang.

Nieuwe trainingsaccommodatie
NEC wil letterlijk en figuurlijk een centrale positie in de stad bekleden, vertelt stadiondirecteur Han Weijers. “We hebben bij de nieuwbouw van het stadion bewust gekozen voor het aanhouden van deze unieke locatie, Stadion De Goffert, en willen bovendien dat de club hier traint. Door omstandigheden trainden de spelers de laatste tijd op diverse velden in de regio, maar straks concentreren we alle geledingen van de club op dezelfde plaats. Direct naast het stadion zijn drie kunstgrasvelden en twee gewone velden aangelegd, waar al onze elftallen op kunnen spelen en trainingen. Onze voetbalschool verdiende mede dankzij deze accommatie de maximale KNVB-beoordeling van vier sterren.”

Multi-functioneel
Het oude clubhuis was een noodoplossing na een brand in 1984. De nieuwbouw moest zowel kleedkamers bevatten als een supportershome. In gesprekken met de gemeente groeide de gedachte om het gebouw zelfs een multi-functionele invulling te geven, waarbij de opzet wel binnen de grenzen van het bestemmingsplan moest blijven. Bebouwing is alleen toegestaan wanneer voor gebruik sport de invalshoek is. Een bezoek van een Nijmeegse delegatie aan de Engelse club Leeds United deed Han Weijers inzien wat de mogelijkheden zijn als een club samenwerking zoekt met de instellingen van de stad. In Nijmegen bestond direct interesse van de Sint-Maartenskliniek (SMK), het ROC en Tandem.

Genezen en voorkomen van sportblessures
Voor Jacques van Limbeek, medisch hoofd van het SMK-revalidatiecentrum, was het een unieke gelegenheid om zijn sportende doelgroep te benaderen. “De Sint-Maartenskliniek (SMK) behoort tot de topinstituten van de wereld voor het lichamelijke bewegingsapparaat. We hebben in Nijmegen en omgeving een uitstekende naam als een supergespecialiseerde kliniek, maar men hoopt nooit bij ons terecht te komen. Dat willen we veranderen door een voorpost in de Goffert neer te zetten. We gaan onze specialistische kennis inzetten om mensen met sportblessures onmiddellijk te helpen. Dat kan met een verwijzing van een huisarts maar ze mogen ook rechtstreeks komen. Wanneer een sporter tijdens een wedstrijd of hardlopend , in bijvoorbeeld het Goffertpark, door zijn enkel gaat, dan helpen onze sportgeneeskundigen hem of haar direct in het clubhuis, waar ons sportmedisch adviescentrum straks zeven dagen per week geopend is. Zonder verwijzing van de huisarts en niet meer eerst naar de EHBO. Onze mensen staan de hele week klaar.”

Supporters laten leren
Een gezond lichaam is niets zonder een gezonde geest en dat rechtvaardigt de aanwezigheid van het ROC, de opleiding voor Middelbaar Beroepsonderwijs. “We hebben in deze regio bijna twaalfduizend leerlingen. “, vertelt projectmanager Joost van Maanen. “En een groot deel daarvan is supporter van NEC. Dat zijn niet de makkelijkste jongens, maar voor hun club gaan ze door het vuur. Dat enthousiasme willen we nu gebruiken om hun educatieve vaardigheden te versterken. Daarvoor werken we aan een voetbalgerelateerd onderwijsprogramma dat de leerlingen in samenwerking met NEC gaan uitvoeren. De Nijmeegse welzijnsorganisatie Tandem probeert op dezelfde manier jongeren terug naar de schoolbanken te krijgen. Het clubhuis is voor ons een ideale lokatie om met een project middenin de samenleving te staan. We starten daar bovendien een internetcafé en gaan samenwerken met de voetbalschool van NEC en ook met de supportersvereniging.”

Opbouwende aanpak van voetbalhooligans
Paul Depla, wethouder Sport en ambtenaar Berrie Schattenberg horen de plannen met tevredenheid aan : “Onze relatie met NEC is in de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar we houden nog wel last van de enkele negatieve bijwerkingen van de aanwezigheid van een betaald voetbalclub in de stad . Via de stadion- en de stadionomgevingverboden pakken gemeente en NEC de zaken hard aan langs strafrechtelijke weg. Door het nieuwe project in de Goffert bieden we nu ook positieve alternatieven. De nieuwbouw biedt nieuwe kansen aan groepen om hun weg terug te vinden naar reguliere scholings- en opleidingstrajecten en straks de arbeidsmarkt. We gebruiken dan de aantrekkingskracht van topsport om hen beter ‘bij de les te houden’, iets wat in een normale leersituatie op school en in de maatschappij in het algemeen vaak moeilijk is. Dat gaf voor ons de doorslag om het project te financieren. Na de oplevering verhuurt de gemeente het gebouw aan de Exploitatie maatschappij De Goffert BV en deze op haar beurt aan de verschillende gebruikers.”

Voor NEC is het uiteindelijk erg belangrijk om stevig in de Nijmeegse samenleving te wortelen, meent Han Weijers. “Dit project draagt bij aan die integratie. Tenslotte is het toch vooral het huis van de supporters.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.