Voetbal kijken door de wetenschapsbril

De Katholieke Universiteit Nijmegen bestaat volgende maand 80 jaar. Dit lustrumfeest wordt groots gevierd. Het thema is ‘Midden in het leven’. De Gelderlander portretteert enkele wetenschappers die met hun onderzoek goed aansluiten bij dit thema. Vandaag: Henk van Houtum, NEC – onderzoeker.


Ja hoor, hij kijkt nog steeds graag naar voetbal. Maar toch altijd door een wetenschappelijke bril, moet hij toegeven.
Sociaal geograaf dr. Henk van Houtum (33) was in 2001 een veel geziene gast bij voetbalclub NEC. Hij deed er onderzoek naar de manier waarop Nijmegen is verbonden met de club.

“Een bezoek aan een wedstrijd in het Goffertstadion is voor supporters heel belangrijk. Identificatie met de club geeft een gevoel van ‘wij tellen mee, onze stad is belangrijk voor de buitenwereld’. In het stadion worden deze gevoelens van lokale verbondenheid en identiteit opgeroepen en geuit. De ruimte is duidelijk verdeeld in ‘wij en zij’. Supporters van de tegenstander zitten in een apart vak. Voetbal zelf is een spel van aanval en verdediging. Wij hier tegen Zij daar. Een goed voorbeeld van een territoriumstrijd. NEC verdedigt de eer van de stad. Supporters ervaren het als een persoonlijk verlies als hun club verliest. NEC is een onderdeel van de identiteit.”

Niet alleen in een voetbalstadion maar ook op grotere schaal, zoals in een land, kan een gemeenschappelijke identiteit van belang zijn. Zoals het wij-gevoel, dat wordt versterkt door het Koningshuis en oranje geschminkte gezichten langs de WK-schaatsbaan. Van Houtum kijkt hoe steden, landen en hun identiteit gemaakt worden en wat de gevolgen daarvan zijn voor anderen, zoals nieuwkomers. “Ik hou me nu bijvoorbeeld bezig met de uitbreiding en identiteit van Europese Unie. Grenzen worden momenteel geherdefinieerd. Daardoor worden ook mensen buitengesloten. Dit kan ten koste gaan van de solidariteit.”
Net als bij het voetbal dus.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.