‘Mensen van bovenaf leggen de lat te hoog bij NEC’
NEC verlangt komend seizoen kwalificatie voor Europees voetbal, maar bewees in de eerste ronde van de Intertoto Cup dat het over de grens vooralsnog niets te zoeken heeft. Het nietige Cork Ciry bleek al een te grote hindernis voor de Nijmegenaren.
Cork City heeft slechts een begroting van een half miljoen euro – de helft van de selectie bestaat uit semi-profs – maar het Ierse onderdeurtje was over twee wedstrijden niettemin te sterk voor het ambitieuze NEC. Na de 0-0 in De Goffert verloren de Nijmegenaren afgelopen zondag in de Zuid-Ierse havenstad met 1-0. De uitschakeling is enkele weken na de start van de voorbereiding alweer de eerste teleurstelling voor de club, waarbij iedereen vrijuit filosofeert over Europees voetbal. Eigenlijk spreekt alleen trainer Johan Neeskens slechts over het linkerrijtje.
Verdediger Arjan Ebbinge (29), die vorige zomer naar NEC kwam toen de club zich juist had gekwalificeerd voor Europees voetbal, vindt dat Neeskens het bij het rechte eind heeft. ‘Ik heb altijd het idee dat clubs het aan het begin van een nieuw seizoen nodig vinden om van alles te roepen. De helft van de clubs wil Europees voetbal halen; waarom is het nodig dat al bij de start van de voorbereiding te zeggen? De trainer wil gewoon eerst eens bij de eerste negen spelen en daarin heeft hij gelijk. Er is volgens mij niks mis mee om na enkele maanden eens rustig te kijken wat er verder in zit. Als het goed gaat of juist niet goed, dan kun je toch in de winterstop aangeven wat je doelstellingen zijn?
Als je puur naar de namen kijkt hebben we een goede selectie, maar het moet wel eerst klikken. Als alles meezit, zouden we in principe mee kunnen strijden om de UEFA Cup-plaatsen, maar het is veel te voorbarig om dan maar te roepen dat we dat gaan halen. Ik vind weleens dat de lat te hoog wordt gelegd door mensen van bovenaf. In het jaar dat NEC Europees voetbal haalde, streden heel veel ploegen tot de laatste dag om die vierde en vijfde plaats. NEC was dus sterk afhankelijk van andere uitslagen en die vielen allemaal goed uit.
Iedereen denkt maar dat je zo over een ploeg zoals Cork City heen wandelt, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is gewoon een heel stugge ploeg die ons afgelopen zondag ook een beetje heeft verrast. In Nijmegen zakten ze heel ver terug en dat hadden we nu eigenlijk weer verwacht. In plaats daarvan zetten ze vanaf het begin druk en kwamen wij eigenlijk niet aan voetballen toe. We gingen daardoor te snel de lange bal hanteren, terwijl we de kwaliteiten hebben het anders op te lossen.
We speelden voorin met Frank Demouge en Romano Denneboom, met Said Boutahar daar achter. Said is juist de man die met zijn creativiteit openingen kan creëren, maar we maakten te weinig gebruik van hem. Als je puur de selecties naast elkaar legt, verwacht je natuurlijk dat wij winnen. Maar het is typisch Nederlands om zoiets te onderschatten. Kijk maar naar de wedstrijd Ierland-Nederland in de kwalificatie voor het WK van 2002. Toen hing er ook zo’n sfeertje dat ze dat wel even zouden doen. Nou, dat liep even anders.
We hebben nog vier weken om te zorgen dat we klaar zijn voor de competitie. Zelf voel ik me goed bij deze club. Ik heb een heel moeilijk begin gehad (de supporters stonden nogal sceptisch tegenover zijn komst, red.), maar vooral sinds de winterstop proef ik veel vertrouwen. Als ik naar onze spelersgroep kijk, verwacht ik ook wel dat we een beter seizoen draaien dan het vorige.’
Al jaren een magere productie
NEC kon tegen Cork City (0-0 en 1-0 verlies) niet één keer scoren en dwong over twee wedstrijden slechts enkele kansen af. Dat is geen incident. Cijfers wijzen uit dat de Nijmegenaren sinds de komst van trainer Johan Neeskens, vier jaar geleden, eigenlijk al niet bijster productief zijn.
Sinds 2000 scoorde NEC 165 keer in de competitie, een gemiddelde van 41,25 goals per seizoen. In vergelijking met de andere eredivisieclubs die de afgelopen vier jaar ook aan één stuk op het hoogste niveau speelden, is dat een uiterst magere score. Alleen FC Groningen deed het nog slechter (35,5 goals per seizoen).
Bron: Voetbal International