Mario Been (42) flirt in zijn eerste jaar als zelfstandig hoofdtrainer met het ultieme voetbalgeluk. Met Excelsior ligt hij in de eerstedivisie op titelkoers, terwijl de Rotterdammer volgend seizoen hoe dan ook zijn debuut maakt op het hoogste niveau als oefenmeester van NEC. En dan is hij namens Trinidad en Tobago komende zomer ook nog eens aanwezig op de Wereldkampioenschappen in Duitsland. Dit is nog maar het begin, want ‘de trainer Been is beter dan de voetballer.’
Het gaat opeens erg hard met uw trainerscarrière. Nederland maakt in versneld tempo kennis met de hoofdtrainer Mario Been. Zit hier de nieuwe kroonprins van het Nederlandse trainersgilde?
“Daar is het wat vroeg voor, vind je niet? En het verleden leert dat die bekroning niet altijd gepaard gaat met een goed vervolg. Laat maar even zitten dus. Maar ik moet zeggen dat alles wat ik meemaak en ga meemaken een ontzettend goed gevoel geeft. Het kan allemaal niet op. Ik geniet hier echt van.”
Er zijn behoorlijk wat jaren verstreken voordat u op eigen benen stond als hoofdtrainer. Het voorbeeld van een laatbloeier?
“Ik ben pas 42. Zo oud is dat toch niet voor een hoofdtrainer? Al moet ik wel zeggen dat ik de weg van de geleidelijkheid heb bewandeld. Ik heb alles doorlopen. Amateurs, jeugd, tweede elftal, assistent-coach en vorig jaar kreeg ik na negen jaar voor het eerst de kans op eigen benen te staan bij Excelsior. Zo heb ik me in alle rust kunnen ontwikkelen. Dus misschien ben ik dan toch wel een laatbloeier.”
Heeft het misschien ook te maken met het imago dat aan u kleeft? De altijd lachende en dollende Been, ideale schakel tussen trainer en spelersgroep.
“Dat zou zo kunnen zijn. Al denk ik wel dat dat een opvatting is die ontstaat bij de buitenwacht. De mensen die dagelijks met me werken weten dat ik meer kan dan de boel op stelten zetten. Mijn inbreng gaat natuurlijk verder dan dat. Ik breng ook voetbalkwaliteit in, alleen is dat niet voor iedereen zichtbaar.”
Wat is uw grootste kwaliteit?
“Ik breng plezier in het voetbal. Volgens mij het allerbelangrijkste. Als jij elke dag met een chagrijnige dag in de auto stapt naar kantoor, dan presteer je minder. In het voetbal geldt dat misschien nog wel meer. Een voetballer met een schoon hoofd speelt frank en vrij en dat wordt uitbetaald.”
Hoe brengt u dat plezier in het elftal? Iedere dag voetvolley en partijtjes?
“Het zit niet alleen in de oefenstof natuurlijk. De atmosfeer binnen een club moet goed zijn. Het is niet alleen het eerste elftal, maar ook de kantinejuf en de materiaalman. Het is een manier van met elkaar omgaan. Gezelligheid. Ik draag daar nadrukkelijk een steentje aan bij en ben daar bewust mee bezig. Dat is het startpunt van mijn werkwijze, dan komt het voetballende aspect.”
Waar staat de trainer Been voor?
“Aanvallend en technisch voetbal, maar met het resultaat in het achterhoofd. Het resultaat wordt in het huidige voetbal heilig verklaard, wat op zich logisch is met de groeiende belangen. Als trainer moet je daar rekening mee houden. Realist blijven.”
Kijkend naar komend seizoen: Europees voetbal met een sobere spelstijl of een frivole middenmoter?
“Ik ga voor het resultaat. De doelstelling van NEC is het linkerrijtje en dat moeten we dan ook nastreven. Als dat een periode met resultaatvoetbal is, dan moet dat.”
Is dat hét verschil tussen de voetballer en trainer Been?
“Dat denk ik wel. Vroeger dacht ik alleen maar aan aanvallen, verdedigen was iets voor anderen. Als trainer draag ik de verantwoordelijkheid voor de resultaten van een heel team. Je denkt dan automatisch meer na over het spel. Als speler was ik toch meer met mezelf bezig.”
Welke van de twee is beter? De trainer of de voetballer Been?
“Ik geloof dat de trainer beter is, serieuzer ook vooral.”
Als speler leefde u niet voor de sport?
“Dat wel, maar ik doel meer op de benadering van het spel. Ik handel bewust, denk veel meer na over het spel. En ik draag meer verantwoordelijkheid. Je gedrag en persoonlijkheid groeit daarin mee.”
U zegt dat de trainer Been de voetballer overtreft. De speler kwam jaren uit voor Feyenoord, verdiende een contract in Italië bij Pisa in de Serie A en haalde het Nederlands elftal. U gaat een grote worden.
“Ik denk dat ik in potentie meer in mijn mars heb dan als voetballer. Maar ik werk nu bij Excelsior en komend voetbaljaar bij NEC. Met die clubs moet ik wat neerzetten. Verder kijk ik niet. Ik heb natuurlijk mijn dromen, maar om die te verwezenlijken moeten er wel prestaties neergezet worden.”
Wat is uw droom?
“Ik wil dolgraag de eerste Nederlandse trainer in de Italiaanse Serie A zijn. Als speler heb ik het enorm naar mijn zin gehad in dat land. De beleving daar is geweldig. Om dat nog eens mee te maken als trainer is mijn grootste voetbaldroom, maar eerst NEC hoor.”
Wat is uw indruk van NEC?
“Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb ze nu pas een paar keer aan het werk gezien. Het is natuurlijk een ploeg met mogelijkheden. Er loopt genoeg kwaliteit.”
Heeft u behalve Ronaldinho nog andere favoriete versterkingen?
“Haha, tja dat zat er niet in. Afgelopen week heb ik een onderhoud gehad met de club over mogelijke versterkingen. Ik heb mijn lijstje ingeleverd bij de club. Er vertrekken een aantal jongens waarvoor sowieso vervangers komen. Wat er daarnaast verder mogelijk is moet de toekomst uitwijzen.”
Wellicht loopt er op het WK ook nog wel wat rond.
“Ik analyseer voor Leo Beenhakker Zweden, Engeland en Paraquay, de tegenstanders van Trinidad en Tobago in de eerste ronde, maar ik kijk natuurlijk ook naar mogelijke versterkingen voor NEC. Je weet nooit wat je tegenkomt. Ik heb zin in dat WK, maar daar ga ik me pas echt mee bezighouden na afloop van het seizoen met Excelsior. Want dat is mijn club op dit moment en willen met zijn allen maar al te graag kampioen van de eerstedivisie worden. Komen we elkaar volgend seizoen weer tegen.”
Bron: Voetbalzone