Het onzichtbare boegbeeld af via de zijdeur
Vlak na afloop van de desastreuze nederlaag bij Willem II (3-0) maakte NEC bekend dat voorzitter Vincent Paes per opstapt.
Hij kwam De Goffert via de voordeur binnen, na anderhalf jaar is Vincent Paes er via de zijdeur vertrokken. De gefortuneerde zakenman, die in april 2006 Hans van Delft opvolgde als voorzitter van NEC, heeft zijn conclusies getrokken uit de aanhoudende frictie tussen clubleiding en investeerders, een controverse die de club – in elk geval sportief – aan de rand van de afgrond heeft gebracht.
De raad van commissarissen van NEC kwam vorige week tot de slotsom dat de club in deze sportief zware periode behoefte had aan een zwaargewicht aan de top. In de ogen van zijn medecommissarissen ( onder wie oud- bestuurslid HanWeijers en voormalig financieel directeur Marc Loosen) is Paes niet de geschikte figuur om de club door de woelige baren te loodsen. En al helemaal niet om de halsstarrige beleggers tot nieuwe investeringen te bewegen. In eerste aanleg had Paes part noch deel had aan het interne conflict, waarbij vooral Van Delft en topinvesteerder Marcel Boekhoorn recht tegenover elkaar stonden. Boekhoorn, de puissant rijke geldschieter die een aantal grote transfers had gefinancierd, besloot kort voor Paes’ aantreden af te zien van nieuwe financiële injecties in de club. Van Delft, al even stijfkoppig, besloot op eigen houtje een opvolger te zoeken. Daardoor werd Paes wel het symbool van het schisma binnen NEC.
Afgezien van zijn ongelukkige entree bleek Paes ook niet het imposante boegbeeld te zijn dat Van Delft al die jaren was geweest. De introverte Nijmegenaar bleef het liefst op de achtergrond, zijn officiële optredens als voorzitter maakten weinig indruk. Steeds vaker voerde algemeen directeur Jacco Swart het woord als er gecommuniceerd moest worden met achterban en media. Paes’ grootste probleem was evenwel dat hij de ruzie met de beleggers niet wist te beëindigen. Hoewel hij schermde met allerlei projecten die NEC aan nieuwe inkomsten moesten helpen, maakte de club na het opstappen van Van Delft als preses pas op de plaats.
Weliswaar werden de begrotingstekorten – ook een erfenis uit het tijdperk Van Delft – het afgelopen jaar weggewerkt, een en ander ging wel ten koste van de kwaliteit van het elftal. De club raakte enkele grootverdieners (Barreto, Niedzielan, Denneboom, Boutahar) kwijt, als vervangers werden jonge, talentvolle maar mentaal kwetsbare spelers aangetrokken. Het is echt geen toeval dat de ploeg van trainer Mario Been vaak aardig voetbalt maar praktisch geen wedstrijd wint. Het is op dit moment nog onduidelijk wie Paes gaat opvolgen als voorzitter van NEC. Al zingen er wel een paar namen (televisiepresenator Fons de Poel, OSRN-voorzitter Ton van Gaalen) rond die ook vorig jaar in beeld waren om de voorzittershamer over te nemen. Hans van Delft, gisteren in tegenstelling tot Paes wel aanwezig bij Willem II-NEC, ziet er in elk geval vanaf de voorzittershamer tijdelijk ter hand te nemen. „Daar is wel zijdelings over gesproken. Eerlijk gezegd ligt de grootste prioriteit van NEC niet bij het vinden van een nieuwe voorzitter, maar bij het versterken van het elftal.
De transferperiode sluit op 31 januari, voor die tijd moeten wij handelen. Ik weet dat de clubleiding zegt dat er geen geld is voor nieuwe spelers. Wij moeten dat standpunt doorbreken. We voeren achter de schermen intensief overleg met de investeerders, de oude en de nieuwe. Want op dit moment kampen alle geledingen binnen NEC met dezelfde problematiek: de strijd tegen degradatie.”
Degradatie is nu een reëel gevaar voor NEC
Nijmegenaren verliezen met 3-0 bijWillem II en zitten diep in de sores.
De chauffeur van de NEC- spelersbus kent de weg naar de diverse eredivisiestadions op z’n duimpje. Maar misschien doet hij er toch goed aan binnenkort een TomTom op de kop te tikken. Want na de bittere 3-0 nederlaag bij Willem II is het allesbehalve irreëel om te denken dat de Nijmeegse touringcar volgend seizoen misschien wel koers moet zetten naar de Langeleegte en De Geusselt, accommodaties die NEC eigenlijk alleen nog in bekerverband dacht te bezoeken.
NEC beleefde gistermiddag een geweldig debacle in Tilburg. Niet alleen hield de Nijmeegse ploeg een slechte gewoonte in ere door te verliezen van de dienstdoende hekkensluiter. Tot overmaat van ramp sloegen bij centrumverdediger Jonas Olsson de stoppen door. De Zweed schopte bij een 2- 0 achterstand de Tilburgse spits Niels Vorthoren in het gezicht en kreeg rood van scheidsrechter Van Boekel. Alsof het nog niet genoeg was hield de arbiter uit Venray even later ook Lorenzo Davids de rode kaart voor. Ditmaal was de sanctie erg zwaar.
Met negen man resteerde NEC niets anders dan de schade te beperken. Dat lukte redelijk, al moest Gábor Babos toestaan dat Rydell Poepon zijn derde treffer van de middag kon intikken. In een poging de reeks van slechte resultaten een halt toe te roepen, besloot Mario Been dat NEC zich in de aanloop naar het cruciale duel tegen Willem II in afzondering zou voorbereiden. „We hebben elkaar op een goede manier de waarheid gezegd”, vertelde Been. „ Als je vervolgens ziet hoe wij aan de wedstrijd beginnen, dan kan ik daar met de pet niet bij. We herstellen ons later nog wel enigszins, maar in feite verloren we de wedstrijd al in het eerste kwartier.”
„Er schort iets aan deze ploeg”, concludeerde Mario Been na het debacle in Tilburg nog maar eens. „Het is een mentale kwestie. Naar buiten toe blijf ik achter mijn spelers staan, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Maar intern hamer ik wekelijks op versterkingen. Maar ja, als er geen geld is, houdt het op.” Willem II, in tegenstelling tot NEC wel agressief gestart, kwam na een klein kwartier op voorsprong. Door gebrekkige communicatie en doordat Babos aan de grond genageld toekeek, mocht Poepon van dichtbij geheel vrijstaand inkoppen: 1-0. Met name na rust joeg NEC nadrukkelijk op de gelijkmaker. De thuisclub wankelde hevig, maar zeven minuten na de hervatting waren de Tilburgse zorgen voorbij, toen Poepon een niet te missen kans kreeg nadat Babos een schot van Ibrahim Kargbo had laten glippen. De treffer had overigens moeten worden afgekeurd, omdatWillem II’er Mohammed Messoudi vlak daarvoor een evidente overtreding had begaan op Davids. De onfortuinlijke Amsterdammer stond al onder de douche toen Willem II de deur in het slot gooide. Oud-NEC’er Saïd Boutahar loste een venijnig schot. Ook ditmaal reageerde Babos niet geweldig en bood de attent reagerende Poepon een niet te missen kans: 3-0. Zoals gebruikelijk ging NEC gistermiddag onderuit bij de nummer laatst. Bovendien kregen Olsson en Davids in het duel tegen Willem II de rode kaart.
In het bos zet Paes zaken op een rijtje
Opgestapte preses NEC voelt boosheid en is vooral teleurgesteld.
Toen de voetballers van NEC gisteren aan de warming-up begonnen, liep Vincent Paes in zijn eentje door het bos tegenover zijn huis in Nijmegen. De voorzitter had twee dagen eerder zijn hamer ingeleverd, was dus niet meegereisd naar Tilburg, maar wilde absoluut niet dat zijn vertrek de wedstrijd tegen Willem II zou beïnvloeden.
„Er was besloten om drie kwartier na de wedstrijd een persbericht naar buiten te brengen”, zei Paes. „Wat doe je op zo’n dag. Je loopt wat verdwaald rond. Ik wilde niet dat iemand wist waar ik was. In het bos probeerde ik al mijn gedachten op een rijtje te krijgen.” Tussen de bomen bedacht hij weer hoe – pas anderhalf jaar geleden – moeizaam zijn start als opvolger van Hans van Delft was geweest. „Een aantal mensen had moeite met de naam Vincent Paes. Ik had het gevoel dat ik elke vierkante centimeter moest bevechten.”
De weerstand kwam vooral uit de hoek waar de investeerders zaten. Het was een publiek geheim dat juist de geldschieters niets in Paes zagen. „ Het waren misschien niet allemaal mijn huisvrienden”, reageert de opgestapte voorzitter. „Maar ik heb keuzes gemaakt waarvan ik meende dat ze belangrijk waren voor NEC. Ik heb me vooral ingezet om de financiën en de begroting weer op orde te krijgen. Het nieuwe stadion van de grond te krijgen. De organisatie aan de basis professioneler te maken. We zaten in een proces. Publicitair is dat misschien niet het meest sexy. Om elke keer te moeten zeggen dat je met een proces bezig bent. En misschien ben ik als voorzitter ook niet zo’n dominante persoonlijkheid naar buiten toe. Maar ik hou van integriteit. Ik sta voor eerlijkheid. En we waren op de goede weg. Dankzij de regeling met de oude investeerders. Het nieuwe investeringsfonds dat van de grond komt.”
Toch konden die succesjes niet voorkomen dat het onrustig bleef rond zijn persoon. „ De discussies rond mijn rol als voorzitter hielden aan. Tegelijkertijd ervoer ik onvoldoende steun van de mensen direct om mij heen”, doelt Paes op de leden van de Raad van Commissarissen. Die hakten vorige week de knoop door. Het vertrouwen in Paes werd opgezegd. Twee dagen geleden legde de voorzitter zijn functie neer. „Ik voel boosheid. Ik ben teleurgesteld. Omdat ik voor niets en voor niemand ben weggelopen. In het begin hoorde ik steeds: we kennen je niet. We zullen aan je moeten wennen. Maar die tijd is me niet gegeven.” Die gedachten en nog veel meer spookten door zijn hoofd, toen Paes gisteren uit het bos kwam en zich thuis vastklampte aan teletekst. Zonder beeld, zonder geluid voltrok zich voor zijn ogen een rampscenario. Een 3-0 nederlaag. Twee rode kaarten. NEC is dieper weggezakt dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. „Ik hoop dat ze boel snel weer op de rit hebben”, zegt Paes. „ Ik wens de club het allerbeste voor 2008.”
Olsson heeft geen excuus voor zijn wangedrag
Minutenlang leunde hij tegen de muur van de gang naar de kleedkamer. Handen in de zak. Het hoofd gebogen. Jonas Olsson wist dat hij hartstikke fout zat. Na 63 minuten trapte hij de op de grond liggende Vorthoren tegen het hoofd. Zijn rode kaart leide ploeg vervolgens regelrecht naar de afgrond: 3-0 tegenWillem II.
„ Pure frustratie”, waren de eerste woorden van de verdediger toen hij alle moed bij elkaar geraapt had en zijn weg naar de mixed-zone van het Tilburgse stadion gevonden had. „Ik wilde hem niet op het hoofd raken. Echt niet. Maar verder heb ik geen enkel excuus. Die rode kaart was terecht. Zo ontzettend stom. Ik probeer van mijn fouten te leren. Ik weet dat ik me in het veld meer moet beheersen. En dan gebeurt me dit weer. Ik voel me slecht. Heel slecht. Ik heb de ploeg in de steek gelaten. En mijn coach. Ik schaam me diep.”
Vier minuten had hij in de kleedkamer zijn zonde zitten overdenken, toen Olsson al gezelschap kreeg van Lorenzo Davids. „‘Ook rood’, zei Ton Spaan ( de elftalleider van NEC, red). Daar zaten we dan met z’n tweeën. Nee, veel hebben we niet tegen elkaar gezegd.” Toen de rest binnenkwam werd er een bittere conclusie getrokken. „ Op dit moment zijn we geen team”, wist Olsson. „ Er zit te veel frustratie in de ploeg. We hebben genoeg goede voetballers, maar er zit geen leider tussen. En die hebben we nodig.” Het had begrip voor de frustratie bij de supporters. „Die hebben het moeilijk. Maar geloof me, de spelers ook. Deze situatie houdt me constant bezig. 24 uur per dag. Zeven dagen per week.”
Volgens Swart zal Boekhoorn Paes niet opvolgen als voorzitter
Hij typeerde Vincent Paes gisteren in de catacomben van het Willem II- stadion als een „hele fatsoenlijke, aardige, integere man. Iemand die zich met enorme toewijding anderhalf jaar heeft ingezet voor NEC”, zei algemeen directeur Jacco Swart. Maar, wist hij tegelijkertijd, er had ook een schaduwkant gezeten aan het functioneren van de ex-voorzitter. „Vincent is er niet in geslaagd een positie te claimen binnen de club. Dat zal aan de mensen bij NEC gelegen hebben, maar ook aan Vincent zelf.”
„ Belangrijkste is nu dat er krachten vrijkomen waardoor NEC zich kan versterken. Want laat één ding duidelijk zijn: de tijd dat we tegen elkaar konden zeggen dat het allemaal wel goed zal komen, is definitief voorbij.” Dat oud-voorzitter Hans van Delft gisteren in Tilburg op de tribune zat, was volgens Swart „ puur om het team te ondersteunen.” En over Marcel Boekhoorn, de voormalige suikeroom die ongetwijfeld weer genoemd zal worden als de nieuwe voorzitter, zei Swart: „Marcel is een betrokken supporter én investeerder bij NEC. Maar Marcel is geen optie om de nieuwe voorzitter te worden, omdat het voor Marcel zelf geen optie is.”
Bron: De Gelderlander