Gemeente vraagt aanpak discriminerende spreekkoren in stadion.
Het moet afgelopen zijn met homo-onvriendelijke leuzen in NEC- stadion De Goffert. Met name tijdens de wedstrijden tegen aartsrivaal Vitesse worden nog wel eens dingen geroepen die te ver gaan, zo vindt de gemeente Nijmegen. Het gaat om kreten als ‘het zijn de homo’s, yes yes, het zijn de homo’s van Vites’. Ook scheidsrechters die in een geelzwart tenue verschijnen (de kleuren van Vitesse), worden soms uitgescholden voor homo. „Wij willen dit in het Veiligheidsoverleg met clubs en politie bespreken”, zegt de Nijmeegse wethouder Lenie Scholten. Het tegengaan van de discriminerende spreekkoren wordt dan ook nadrukkelijk genoemd in de nieuwe homonota van de gemeente. Scholten beseft dat het een heikel onderwerp is. „Voor je het weet, wordt het nóg leuker om het te roepen.
” Rob Schevers, voorzitter van de supportersvereniging van NEC, is ook bang dat de pogingen van de gemeente Nijmegen averechts zullen uitpakken. „Wat er in het stadion wordt geroepen, moet je met een korreltje zout nemen. Het woord ‘homo’ wordt gewoon als scheldwoord gebruikt, niet om te discrimineren. Als je er de aandacht op vestigt, maak je het alleen maar erger.” Homobelangenvereniging COC is juist blij dat de gemeente Nijmegen de spreekkoren onderwerp van discussie maakt. „Hoeveel homoseksuele profvoetballers of topsporters zijn er? Ongetwijfeld veel, maar niemand kent ze”, zegt Peter van Loon van COC Nijmegen. „ Als 10.000 man ‘homo, homo’ roepen, heeft dat echt wel een bepaald effect.” De gemeente Nijmegen wil paal en perk stellen aan homo- onvriendelijke leuzen in het stadion van NEC. Het COC juicht het initatief toe.
COC: supportersvereniging NEC bagatelliseert spreekkoren
Vervolg. Homobelangenvereniging COC Nijmegen vindt dat de supportersvereniging van NEC de problemen rond spreekkoren in stadion De Goffert bagatelliseert. „ Zij zeggen: dat we het woord ‘homo’ als scheldwoord gebruiken, is niet discriminerend bedoeld. Een zeer laakbare reactie”, zegt Peter van Loon, voorzitter van COC Nijmegen. „Men vindt dat er weinig aan de hand is. Punt is: het woord homo is niet zomaar een woord.” Het COC wijst erop dat er in de voetbalwereld nog een groot taboe heerst rondom homoseksualiteit. Van Loon: „ Als er ‘homo, homo’ in het stadion wordt geroepen, heeft dat hetzelfde effect als wanneer jongeren op straat elkaar voor de grap uitschelden voor homo. Je kunt wel zeggen dat het normaal geworden is, maar als jij die zestienjarige homo bent die dat gescheld voortdurend om zich heen hoort, word je anderhalf jaar langer in de kast gehouden.” NEC-directeur Jacco Swart: „We hebben al een protocol bij discriminerende spreekkoren. De wedstrijd kan ervoor worden stilgelegd. Dat is een paar jaar geleden voor het laatst gebeurd. De laatste tijd is er gelukkig weinig aan de hand.”
Bron: De Gelderlander