Aangezien we met z’n allen zitten te wachten op een aantal nieuwe spelers proberen wij je eens een beetje een inzicht te geven in de wereld van de spelersmarkt.
In vroegere jaren had je alleen de VVCS (de Vereniging Van Contract Spelers) in Nederland. Die behartigde de belangen van de betaalde voetballers. Daarna kwamen, heel voorzichtig, de eerste voetbalmakelaars.
Vandaag de dag bestaat er een "heel leger" van voetbalmakelaars, ook wel zaakwaarnemer of spelersmakelaar genoemd. Je hebt makelaars die zelf veel geld willen verdienen, maar ook de makelaars die er echt zijn voor de spelers. Deze regelen bijvoorbeeld niet alleen de financiële kant van het contract maar proberen ook te zorgen dat de speler zich goed voelt bij de club. Voor een speler die uit het buitenland komt helpt men bv. bij het vinden van een huis en alle bijkomstige zaken.
Er bestaat nog vaak een apart beeld van spelersmakelaars: een speciaal wereldje met snelle jongens die veel geld verdienen. Dat er veel geld in om gaat is wel duidelijk. Gelukkig heeft men tegenwoordig een licentie nodig om als spelersmakelaar op te treden. Hiermee wordt het kaf grotendeels van het koren gescheiden
Aan de andere kant van de onderhandelingstafel zit de voetbalclub. In het geval van NEC zullen deze onderhandelingen grotendeels gevoerd worden door de directie van NEC; Jacco Swart en Carlos Aalbers. Mogelijk zal de invloed en ervaring van Been ook zo af en toe nog eens gebruikt worden.
Maar hoe weet men nou wat een speler waard is? Is het een markt van vraag en aanbod? De site Transfermarkt probeert de marktwaarden van spelers bij te houden. Op deze site zie je bv. dat Babos, met 2 miljoen, ons kostbaarste bezit zou zijn. Dit heeft hij vooral te danken aan zijn interlands voor Hongarije en zijn ervaring. Zijn contract loopt aan het eind van dit seizoen overigens af.
Als we de spelers bekijken die de afgelopen tijd geregeld zijn genoemd als mogelijke aankoop dan is Leonardo met een marktwaarde van 2 miljoen de duurste. Manucharyan zou met 16 interlands een marktwaarde hebben van 5 ton, en Ajdarevic is dan toch een koopje met 45.000 euro.
Interessant is bv. ook om te zien dat Olsson destijds voor 8 ton van Landskrona naar NEC is gegaan en dat hij nu 4 ton meer waard is. Al met al een prima investering.
Voor in de spits verslaat van Beukering Janssen met 1,2 miljoen tegen 9 ton.
Ook opmerkelijk is dat Schöne voor 4 ton binnen is gehaald en nu al 1,2 miljoen waard zou zijn zonder nog maar een doelpunt te hebben gescoord.
Hoe deze bedragen precies tot stand komen is dan ook niet geheel duidelijk maar er zal waarschijnlijk een wiskundige formule achter zitten waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd, interlands, positie van de speler, contractduur en mogelijk nog enkele variabelen.
Waar het uiteindelijk toch op neer komt is de ondernemersmentaliteit en onderhandelingskills van NEC. Wij wensen hen veel succes en hopen dat we binnenkort enkele goede, nieuwe spelers kunnen verwelkomen!
P@rickK