Vooruitblik NEC – Tottenham Hotspur

Donderdag staat één van de hoogtepunten in de clubgeschiedenis van NEC op het programma, het roemruchtige Tottenham Hotspur uit het noorden van Londen komt naar de Goffert. Reden voor de Trouwe Honden eens wat dieper in de achtergronden en de huidige selectie van de ‘Spurs’ te duiken.

De club
Ondanks het feit dat de oude club (opgericht in 1882) niet heel erg veel successen gekend heeft, beschikt Tottenham over een zeer grote achterban. De club heeft na Manchester United en Liverpool over alle jaren genomen het hoogste gemiddelde aantal toeschouwers. Dat feit maakt voor velen dat Tottenham de grootste club van Londen is, ook al lijken de Spurs de laatste jaren overschaduwd te worden door Arsenal en Chelsea. Tottenham werd in 1951 en 1961 kampioen en won 8 keer de FA Cup.

White Hart Lane is al sinds 1899 de thuishaven van de Spurs. In de jaren twintig en dertig werden grote houten tribunes gebouwd, waardoor er soms meer dan 70000 mensen bij een wedstrijd aanwezig konden zijn. De oude tribunes werden begin jaren negentig steeds meer een veiligheidsprobleem – toen Feyenoord in 1992 op bezoek kwam mochten de fans niet roken op de tribune – en werden dan ook geleidelijk vervangen door de moderne zittribunes. Tegenwoordig biedt WHL aan 36000 supporters een plek en dat is in het moderne voetbal te weinig.

De Spurs zijn dan ook druk bezig met een aanstaande verhuizing naar een nieuw stadion, dat naast en gedeeltelijk op de plaats van het huidige stadion gebouwd zal gaan worden (zie plaatje) en plaats zal bieden aan 60.000 fans. Pas als het nieuwe stadion voor zo’n 70% klaar is zal de noordkant van het huidige stadion tegen de vlakte gaan, waarna de grasmat van het nieuwe stadion er in kan. In een latere fase volgen de andere tribunes.

De Spurs in Europa
Eigenlijk hebben de Spurs in Europa meer succes gehad dan in eigen land. Liefst drie keer werd een Europese beker mee naar huis genomen. Of beter gezegd, thuis gewonnen, want zowel in 1972 als in 1984 werd de Uefa Cup in eigen huis veroverd. In beide gevallen ging dat overigens middels een moeizaam 1-1 gelijkspel. In 1972 volstond de 1-2 winst bij de Wolverhampton Wanderers in de eerste wedstrijd, in 1984 hadden de Spurs penalties nodig om Anderlecht te verslaan.

Tussendoor werd in 1974 nog een finale van Feyenoord verloren, opnieuw kwamen de Spurs op White Hart Lane niet verder dan een gelijkspel (2-2), waarna in Rotterdam de Cup, en door zware supportersrellen ook de reputatie, werd verloren (0-2). Het was een inktzwarte dag voor de Spurs in het stadion, waar in 1963 door een eclatante 5-1 zege op Atletico Madrid nog de eerste Europese beker (die voor bekerwinnaars) was gewonnen.

Na de laatste winst in 1984 werd het echter stil rond de Europese activiteiten van de Spurs. Slechts in vier seizoenen werd Europees gehaald en aan de miljoenen van het sterrenballet van de Champions League heeft de club helemaal nog niet mogen ruiken. De laatste paar seizoenen lijkt het er weer wat op en komen de Spurs in de buurt van de machtige top 4 van Engeland. In de Uefa Cup werd in 2006 de kwartfinale gehaald waarin het werd uitgeschakeld door de latere winnaar Sevilla, dat prompt coach Ramos (die begin dit seizoen werd ontslagen) aan de Spurs verloor. Vorig seizoen werden de Spurs uitgeschakeld door PSV.

Tottenham tegen Nederlandse clubs:

Jaar Tegenstander

WHL

  NL 

  Resultaat
1961-1962 Feyenoord

1-1

1-3

  Spurs door
1973-1974 Feyenoord

2-2

2-0

  Feyenoord wint Uefa Cup
1981-1982 Ajax

3-0

1-3

  Spurs door
1983-1984 Feyenoord

4-2

0-2

  Spurs door
1991-1992 Feyenoord

0-0

1-0

  Feyenoord door
2007-2008 PSV

0-1

0-1

  PSV door na pen

De Spurs van nu
Zoals iedereen weet (en anders hamert de overheid het er wel in) bieden resultaten uit het verleden geen garanties in het heden. En dus begint de selectie van Tottenham donderdagavond in de Goffert gewoon op 0-0 en zullen zij iets beter moeten presteren dan ze gemiddeld in de competitie doen om NEC te verslaan. Desondanks heeft manager Redknapp al aangekondigd sommige vaste krachten te willen sparen en mist Tottenham een aantal vaste krachten met blessures. Het is daarom niet geheel duidelijk in welke opstelling de Spurs zullen gaan aantreden, maar waarschijnlijk gaan deze jongens het doen (ter vergelijking, de begroting van NEC is ongeveer 12,5 mln euro):

Heurelho Gomes: veel beter dan vorig seizoen in de Goffert zal de ex-keeper van PSV (9 mln euro) het niet kunnen doen. Slechter lijkt wel een optie, want de sluitpost maakt de laatste weken de ene ketser na de andere. Het is zo erg dat ie al de slechtste keeper ooit in de Premier League is genoemd. Laten we hopen dat de Braziliaan die trend in de Uefa Cup voortzet.

Vedran Corluka: rechtsback afkomstig van Man City (10 mln euro) met een geschiedenis bij Dinamo Zagreb. Werd eerder dit seizoen geveld door een knie van eigen doelman Gomes en ging knock out, maar ook daar leverde de Braziliaan half werk. Een week later speelde Corluka weer.

Jonathan Woodgate: de volgens de lezers van Marca slechtste aankoop van Real Madrid in de 21e eeuw is inmiddels voor een slordige 9 mln euro bij de Spurs beland en, opvallend genoeg, nauwelijks nog geblesseerd. Zijn rug blijft echter gevoelig, dus daar moet onze Burgerking maar eens met het volle gewicht tegenaan gaan hangen.

Gareth Bale: één van de grootste talenten in de Premier League, kwam voor 12 mln euro van Southampton. Debuteerde al voor Wales toen de eerste puistjes kwamen opzetten en gaf met zijn 16 jaar gelijk de assist voor de winnende goal. Zijn ouders zullen blij zijn dat het al om 19 uur begint.

Ledley King: de Wisgerhof van de Spurs. Speelt al zo lang bij de Spurs dat er geruchten gaan dat hij op White Hart Lane achterblijft als de Spurs straks verhuizen.

Didier Zokora: verdedigende middenvelder, zo’n speler die je pas mist als ie er niet bij is. Type Davids dus, alleen iets duurder (10 mln euro van St Etienne).

Jermaine Jenas: kwam als Engels international in 2005 voor 9 mln euro van Newcastle en is onder Capello weer vaste waarde in de Engelse selectie.

Tom Huddlestone: de vervanger van Engels international Carrick, die in 2006 voor 20 mln euro naar Man Utd vertrok. Daar viel de 3 mln die voor Tommyboy aan Derby moest worden overgemaakt natuurlijk bij in het niet.

Aaron Lennon: nog zo’n Clarence “speelt met de leeftijd op zijn rug” Seedorf type. Tekende al op zijn veertiende (een record) een sponsorcontract met Adidas voor zijn schoenen. Werd voor slechts 1,5 mln euro uit de failliete boedel van Leeds overgenomen.

David Bentley: de nieuwe ster van de Spurs en misschien wel Engeland. Kwam voor 18 mln euro van Blackburn en is onder Capello vaste waarde in het weer swingende nationale team van ‘Ingerland’. (foto)

Darren Bent: de goalgetter van de Spurs, al kan zijn gemiddelde van dit seizoen nog niet aan Demouge tippen. Kwam voor 18 mln van Charlton Athletic. Kan de vergelijking met Van Beukering moeiteloos aan, want had in zijn jeugdjaren een seizoenkaart bij Arsenal.

Afwezig: Luka Modric (18 mln euro van Dinamo Zagreb, geblesseerd), Roman Pavlyuchenko (16 mln euro van Spartak Moskou, niet speelgerechtigd)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.