55 is niet genoeg voor Potje + Filmpje

Zoals vorige week al aangekondigd op deze site, werd afgelopen zondag het eerste officiële nationale kampioenschap “Footgolf” gehouden, georganiseerd door de Nederlandse FootGolf Bond (NFGB). Het principe is simpel: wie krijgt een voetbal in zo min mogelijk schoten gedeponeerd in de ‘hole’, een gat in de grond van zo’n 53 centimeter doorsnee. Een van de drijvende krachten achter deze ludieke nieuwe sport is Willem Korsten, oud-jeugdspeler en dezer dagen jeugdtrainer bij NEC, die in zijn tijd bij Tottenham Hotspur na de training regelmatig met collega’s een prehistorische variant van het huidige voetbalgolf speelde.

Waar destijds prullenbakken en toiletpotten dienden als holes, was nu de prestigieuze ‘Het Rijk van Nijmegen’ golfbaan het schouwtoneel. Het deelnemersveld bestond uit een aantal illustere prof-voetballers en ex-profs, zoals Roy Makaay, Pierre van Hooydonck, Luc Nilis, Sander Boschker, en onze eigen Patrick Pothuizen (naar verluid met Rutger Worm als caddy), aangevuld met een vrouwelijke oud-international (Jessica Torny) en een Amsterdamse modetycoon die via eBay het hoogste bod op een startplek had uitgebracht. Absolute hoofdprutser van de dag was glasbak-struiner Nicky Hofs, die een beschamende 61 schoten nodig had voor negen holes en hiermee ver onder het door Willem Korsten vastgestelde baangemiddelde van 46 bleef. Zelfs de Amsterdamse zakenman bleek minder schoten nodig te hebben om de laatste hole te bereiken en veroordeelde Hofs daarmee tot de rol van rode (of in dit geval geelzwarte) lantaarndrager van het toernooi. Pikant genoeg was het Pothuizen die Hofs de genadeslag mocht verkopen, nadat hij hun onderlinge tweestrijd met zes holes tegen drie in zijn voordeel had weten te beslissen. Hopelijk een goed voorteken voor het aankomende weekend.


Foto: NFGB.nl

Helaas bleken de 55 schoten van Pothuizen net niet toereikend om zich bij de laatste acht te scharen. Toch had Pothuizen erg genoten van de dag: “Ze hebben het professioneeel aangepakt, het ziet er leuk uit. Dit is ook geinig om te doen met je eigen ploeg. In plaats van paintballen…” Het wachten is dus op de eerste gaten in de Goffert, al gebied de eerlijkheid te zeggen dat het waarschijnlijk nauwelijks zal opvallen gezien de kwaliteit van de huidige grasmat.

Voormalig Arnepper Theo Janssen deed het helaas wel naar behoren en versloeg in de finale op het nippertje zijn Twentse ploeggenoot Kenneth Perez, waardoor hij zich de eerste officiële NFGB Footgolf kampioen van Nederland mag noemen. Er lijkt dus een mooie taak weggelegd voor onze rood-groen-zwarte trots om bij de volgende editie van dit kampioenschap de beker te ontfutselen uit de vadzige vuistjes van FEBO Janssen. En met ‘putter’ Pothuizen, ‘driver’ Davids, ‘eagle’ El-Ak en ‘sjonge-wat-zijn-die-holes-toch-klein’ Schöne in de gelederen moet er toch zeker wel eer te behalen zijn.

Nijmegen1 was er ook bij en maakte de volgende reportage.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.