Alle gebruikers: De Goffert eerste optie

In De Vereeniging wordt donderdag een compleet symposium georganiseerd rond het Topsport- en Innovatiepark De Goffert.
NEC-directeur Jacco Swart belicht de stand van zaken rond het nieuwe stadion.

Ik ben de weg een beetje kwijt. Eerst ligt er een onderzoek naar de locatie voor het nieuwe stadion aan de Dukenburgseweg of in De Goffert. Deze week leek, in een an­der onderzoek, Bijsterhuizen weer in beeld.

„Dat waren twee verschillende on­derzoeken, met heel verschillende uitgangspunten. Bureau Hypercu­be heeft in opdracht van NEC vooral gekeken naar groeiscena­rio’s op diverse locaties. Wat levert een stadion van een bepaalde om­vang op een specifieke locatie je netto op? Hypercube heeft ook al­leen doorgerekend wat een puur – groter- voetbalstadion voor onze begroting btekent. Dat onderzoek hebben we laten verrichten omdat wij als club willen weten wat voor een groeimogelijkheden we heb­ben op verschillende locaties. Het gemeentelijke onderzoek was hele­maal gericht op het complete pak­ket, het multifunctionele stadion, met alle andere gebruikers. Daar­voor zijn wel tien locaties onder de loep genomen.”

Hoe zit het eigenlijk met een ie­ders voorkeur?

„Daar kunnen we heel duidelijk over zijn. Alle gebruikers van het toekomstige Topsport- en Innova­tiepark hebben de huidige plaats van het stadion, De Goffert dus, als eerste optie. De Goffert staat dus met stip bovenaan. Het is ook logisch dat voor bijvoorbeeld de topjudoka’s, waaronder ook veel jeugd, een plaats midden in de stad veel aantrekkelijker is dan een industrieterrein aan de rand van de stad. En de Hogeschool Arn­hem- Nijmegen wil straks alle sportgerelateerde opleidingen con­centreren. De HAN gaat niet met 1.000 tot 1.500 studenten op Bijs­terhuizen zitten. De ziekenhuizen willen ook hier zitten.”

Toch even de andere mogelijkhe­den; wat hebben die te bieden?

„Hypercube heeft voor NEC ook de mogelijkheid van een locatie in Nijmegen Noord bekeken. Daar hebben ze snel een streep doorge­zet. In de beleving van onze aan­hang is deWaal tien kilometer breed. Dat is een natuurlijke grens die bijna niet te nemen is. De an­dere kant van Nijmegen, Bijster­huizen dus, biedt wel mogelijkhe­den. De afstand voor onze huidige achterban is te overbruggen, bo­vendien open je mogelijkheden aan de zuidkant van Nijmegen. Daar hebben we alleen concurren­tie van PSV en VVV. En je weet dat er in het Land van Cuijk enor­me ontwikkelingen gaande, vooral in economische zin. Wij moeten een deel van die markt binnenha­len en dat kan wanneer je het sta­dion op de huidige locatie houdt of naar het zuiden brengt.”

Wat is het voornaamste belang van NEC nu eigenlijk?

„Wij moeten groeien om mee te kunnen met de rest van de eredivi­sie. Je ziet een ontwikkeling dat de top van de eredivisie zich ver­breedt. AZ, Heerenveen en Twen­te haken aan bij de top-drie. Daar­na heb je een groep clubs als NAC, Groningen en Utrecht. Daar moe­ten wij bij aanhaken, clubs die wat betreft begroting de ruime mid­denmoot vormen. We moeten voorkomen dat we bij de categorie ADO, Heracles, VVV en De Graaf­schap terecht komen.

Om dat doel te bereiken is een be­paald aantal toeschouwers noodza­kelijk?

We hebben het steeds over 20.000 plaatsen gehad. Maar dat is een ge­tal gebaseerd op wat je elders ziet. Je moet geen stadion bouwen waarbij tijdens de meeste wedstrij­den een fiks deel van de stoelen leeg blijft. Je moet ook niet te klein bouwen, want dan laat je in­komsten liggen. Het beste is na­tuurlijk dat je een stadion zo bouwt dat het in de nabije toe­komst ook nog weer uitgebreid kan worden. In potentie kan NEC een stadion tussen de 20.000 en 30.000 goed vol krijgen. Maar waar het echt om gaat is dat je structureel hogere inkomsten krijgt die je kunt besteden aan het voetbal binnen je club. Je kunt een groot duur stadion bouwen met heel veel toeschouwers, maar als de huur van je stadion torenhoog wordt, houd je netto nog niets over. De hele discussie zal ook zijn hoe de stadionhuur voor ons op een reëel niveau gehouden kan worden. We zijn volledig bereid een kostendekkende huur te beta­len, we hoeven geen subsidie.

Dat stadion dat wij allemaal te zien kregen en al tot het Teletub­biestadion werd omgedoopt, is dat ook het echte ontwerp?

„Nee, dat was een artist impres­sion, gewoon een manier om dui­delijk te maken hoe het er uit zou kunnen komen te zien.”

En die 80 miljoen, waar is dat be­drag dan op gebaseerd?

„Dat bedrag is een berekening aan de hand van standaardbedragen. Je wilt zoveel stoelen in een sta­dion, dat kost gemiddeld een x-be­drag per stoel. Zoveel vierkante meter zaalruimte voor het basket­bal kun je ook uitrekenen, en met kantoren, medische ruimten, on­derwijsvoorzieningen en parkeer­plaatsen gaat het dan net zo. Bo­vendien zit in die 80 miljoen ook de boekwaarde van het huidige sta­dion en een extra investering in de groene omgeving. Wat ik maar wil zeggen, die 80 miljoen is een soort indicatie.”

Even samenvattend. Hoe ver zijn we nu in het hele traject richting een Topsport- en Innovatiepark.?

„We weten wie er willen deelne­men en wat voor een mooie sa­menwerkingen kunnen ontstaan. We weten zo ongeveer wat het kost, we weten hoe we het moe­ten exploiteren, we weten waar we het willen hebben en we we­ten wat de economische impact is. Natuurlijk is er op detailniveau nog van alles te verzinnen om te onderzoeken. Maar het moment dat er echt een keer ja of nee ge­zegd moet worden komt wat mij betreft nu erg dichtbij. Dit jaar zal er wat alle gebruikers betreft een besluit genomen moeten worden door het college van B enWen de gemeenteraad. Natuurlijk kun je dan nog steeds voorwaarden in­bouwen, maar op een gegeven ogenblik moet je gewoon een stap zetten. En ik weiger nog steeds de datum van augustus 2012 los te la­ten, dan moet de eerste bal in dat stadion rollen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.