Armoe troef in De Goffert

NEC staat weer keurig met beide benen op de grond. De Nijmeegse ploeg steeg vorige week boven zichzelf uit door AZ in Alk­maar af te troeven. Gistermiddag in eigen omgeving liet de formatie van coach Dwight Lodeweges het echter vreselijk afweten. Heracles Almelo ging met de punten naar huis en er was niemand die zich daarover kon beklagen: 0-2.

NEC werd na het succes tegen de landskampioen overladen met complimenten vanwege de tacti­sche discipline waarmee de angel uit het aanvalsspel van AZ was ge­haald. Tegen het kwalitatief toch veel mindere Heracles maakten de Nijmegenaren er echter een zooi­tje van. Lodeweges zag handen­wringend toe hoe met name het Nijmeegse middenveld zijn taken schromelijk verwaarloosde. „Het lag helemaal open”, mopperde de NEC-coach. „Het leek nergens naar. Natuurlijk, door het ontbre­ken van Arek Radomski was de ba­lans bij ons wat verstoord. Maar dat is toch geen reden om de deur wagenwijd open te zetten.”

Een geweldige misser van Moesta­fa El Kabir leidde de ondergang in. De NEC-aanvaller had de bal op twee meter voor het intikken, maar schoof hem slapjes tegen het lichaam van doelman Martin Pieckenhagen. Nog in dezelfde mi­nuut was Everton het eindstation van een vlijmscherpe Almelose te­genstoot, Babos had geen ant­woord op de precieze kopstoot van de Braziliaan: 0- 1.

Het ging daarna van kwaad tot er­ger met de thuisploeg. NEC ont­snapte nog een paar keer – Darl Douglas en Willie Overtoom trof­fen de binnenkant van de paal, Bas Dost trof wel doel, opnieuw na een klassieke counter door het midden: 0-2. Lodeweges greep nog voor de pau­ze rigoureus in. Om enige orde in de chaos te scheppen, bracht hij Patrick Pothuizen in. De ongeluk­kige Rutger Worm moest plaats maken. Na de hervatting werd Pot­huizen zelfs naar het front ge­stuurd. Daarmee verdween het laatste beetje overleg. NEC pro­beerde het uitsluitend nog met lan­ge ballen, maar de solide Hera­cles- defensie gaf geen krimp.

Toch kreeg de thuisploeg nog een­maal de kans om zich terug in de wedstrijd te knokken. Björn Vle­minckx sneed de Almelose zestien binnen en werd vervolgens onder­uit gegleden door debutant Olivier ter Horst. Scheidsrechter Kevin Blom legde de bal op de stip en stuurde de jonge Nijmegenaar naar de kleedkamer. De gehoopte ommekeer bleef uit. Youssef El-Ak­chaoui schoof de penalty tegen de paal, in de rebound kopte Vlemin­ckx over.

Kon het nog erger? Jawel! Vlak voor tijd dacht Vleminckx einde­lijk te kunnen scoren. Pieckenha­gen was kansloos op zijn kopstoot, maar de Duitse doelman kreeg as­sistentie op de doellijn. Niet van een Almelose verdediger, het was NEC-invaller Sherwin Grot die op de doellijn een treffer voorkwam

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.