Been: “Het moest van onderuit de tenen komen”

NEC-trainer ziet hoe zijn ploeterende ploeg wint van FC Utrecht

Hoe blij hij ook was met de drie punten tegen FC Utrecht, Mario Been was de eerste om toe te geven dat het verre van oogstrelend was geweest wat zijn pupillen hadden laten zien. „Het moest van onderuit de tenen ko­men”, zei de NEC-trainer. NEC veroverde gistermiddag in De Galgenwaard drie onbetaalbare punten. „Dit was een heel belang­rijke wedstrijd voor ons”, legde de Rotterdammer uit. „Na de zware en teleurstellend verlopen wed­strijd tegen HSV moesten we weer een dag rust inbouwen om ze weer scherp te krijgen voor de vol­gende belangrijke wedstrijd.

Ik heb lang tegen ze aangepraat om ze te overtuigen van de noodzaak van een overwinning. Het was af­haken of bijblijven.’ Been legde uit dat hij zijn tactiek licht had aangepast. „We wilden het zo doen dat we in balbezit met twee spitsen ( Jhon van Beukering en Saïdi Ntibazonkiza) zouden ko­men te spelen. Eerlijk gezegd kwam daar weinig van terecht. We creëerden weinig en leden ont­zettend veel balverlies. Dat had ook te maken met het slechte veld. In de rust heb ik tegen de spelers gezegd dat ze moesten blijven zoe­ken naar hun kansen. Maar ook in de tweede helft was het helemaal niks. Eigenlijk was het een wed­strijd die geen winnaar verdiende. Uiteindelijk hadden wij het geluk aan onze zijde. Ook doordat dat de keeper (Michel Vorm, red.) ons een handje helpt bij de vrije trap van Youssef El-Akchaoui. Normaal gesproken gaat zo’n bal er natuur­lijk nooit in.”

Been was zeer te spreken over zijn invallers. „ Met name Rutger Worm viel enorm sterk in. Ver­baasd? Nee hoor, ik weet dat hij heel goed kan voetballen. Maar ook Joël Tshibamba deed het uit­stekend. Hij scoorde niet alleen, maar redde ook nog eens bij ons op de doellijn. Dat geeft aan dat hij begint te begrijpen wat er van hem verlangd wordt.” De terugkeer van Worm ( en ook van Mark Otten), geeft Been weer wat armslag voor de UEFA Cup-re­turn tegen HSV. „Daar staat tegen­over dat Bas Sibum weer last heeft gekregen van zijn hamstrings. Ik denk dat Hamburg problematisch voor hem wordt.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.