Been: “Met opgeheven hoofd verlaat ik deze club!”

Dinsdagmiddag 21 april, een paar dagen na het gelijke spel tegen Roda JC en ruim twee weken voor de laatste competitiewedstrijd tegen Sparta, praten wij (waarschijnlijk) voor de laatste keer met Mario Been.

In de brasserie van het Goffertstadion blikken we samen met een broodeerlijke Mario Been terug op drie jaar NEC, waarbij het jaar 2008 met moddervette letters de historie boeken van NEC in zal gaan, als het beste jaar aller tijden! Hij heeft al lange tijd geen interviews gegeven, maar voor onze fansite wilde hij wel een uitzondering maken. Een afscheidsinterview met de beste NEC-trainer ooit.

Mario, wat waren voor jou de hoogtepunten bij NEC?
Het absolute hoogtepunt is natuurlijk het bereiken en het winnen van de play-offs vorig jaar, waardoor we Europees voetbal hebben afgedwongen! Dat was natuurlijk een geweldige prestatie na de slechte eerste seizoenshelft. Maar natuurlijk ook het Europees voetbal daarna met als hoogtepunten Moskou-uit, Udinese-thuis en de wedstrijden tegen HSV waren fantastisch om mee te maken.

Vorig seizoen zijn we na de winterstop uit de dood opgestaan. Daar heb ik als trainer ontzettend veel van geleerd, maar het is voor de club ook een geweldige impuls geweest. In de play-offs waren we ongelooflijk goed en hebben we zes wedstrijden doorstaan met als hoogtepunt de galashow thuis tegen NAC. En laten we niet vergeten dat het dit jaar ook nog steeds mogelijk in het linkerrijtje te eindigen. Met Peter hebben we in de winterstop natuurlijk een belangrijke steunpilaar verloren en we gokten op John en Bouaouzan, die het verschil konden maken. Maar momenteel hebben we gewoon te veel kansen nodig om een goal te maken, daar ligt duidelijk het probleem. Anders hadden we een stuk hoger gestaan, want iedereen houdt toch rekening met ons. Tegen Roda JC en Willem II hebben we voldoende mogelijkheden gehad om te scoren en ook tegen De Graafschap begonnen we goed, maar krijgen we juist steeds zelf de goal om onze oren.

Wat is je beste beslissing als trainer van onze club?
De beste beslissing kwam natuurlijk van Carlos Aalbers, die mijn contract verlengde toen we er vorig jaar voor de winterstop zo slecht voor stonden. Zijn inzicht en visie hebben dit allemaal mogelijk gemaakt en voor een groot deel heb ik mijn overstap naar Feyenoord aan hem te danken. Persoonlijk heb ik waarschijnlijk de beste keuze gemaakt met Lens. Na het akkevietje na afloop van bekerdeceptie NEC-FC Zwolle, waar hij lachend naar buiten liep, riep ik hem de volgende dag bij me. Jeremain zei: "Trainer ik weet al wat u wil zeggen, u gaat mij op de tribune zetten!". Ik heb hem bedankt voor deze wijze woorden , en vertelde hem juist dat hij er gewoon in zou staan de volgende week. Maar ik heb hem daarbij ook gezegd dat hij de nagel aan mijn doodskist was. Als hij niet ging presteren en zijn best zou doen, zou de kans groot zijn dat ik werd ontslagen en hij vroegtijdig naar Alkmaar zou worden teruggestuurd. De afloop van dit verhaal is bij iedereen wel bekend…

Wat is je grootste fout geweest?
Ik zal er ongetwijfeld een hoop gemaakt hebben, maar mijn grootste fout is denk ik geweest om de NEC internetsites en forums te lezen! Ik vind supporters erg belangrijk, laat ik daar heel eerlijk en duidelijk in zijn. Ik was en ben er trots op dat er na afloop van de wedstrijd NEC-Zwolle supporters bij de kleedkamer stonden, maar wat sommigen op internet schrijven, daar heb ik geen woorden voor. Zonder enige kennis van zaken beschadigen ze de club en spelers! Waarom proberen sommigen telkens een bommetje te leggen? Ik heb altijd gezegd dat ze gewoon langs mogen komen voor een praatje, maar waarschijnlijk mogen ze dan niet naar buiten van hun moeder, zijn ze te druk met huiswerk of durven ze gewoon niet. Alleen van achter hun toetsenbordje!

Ik heb wel eens gezegd in de Spits dat die mensen geen besef hebben dat ze mensen en de club meer kwaad dan goed doen. Spelers lezen dit ook! En ik begrijp ook wel dat wedstrijden niet meer zo aantrekkelijk zijn als een jaar geleden, maar de spelers hebben juist nu een extra steuntje in de rug nodig. Veel spelers kunnen daardoor makkelijker over het dode punt stappen.

Er is al genoeg over geschreven, maar toch nog één keer… wat is er toch met al die probleemgevallen bij NEC?!
Ik hoopte natuurlijk dat deze jongens iets van mijn carrière konden leren. Niet dat ik niet gemotiveerd was voor een training hoor, maar ik was gewoon te gemakkelijk in bepaalde dingen. Ik heb mijn carrière als voorbeeld gebruikt om aan te geven dat iedereen zijn top moet zien te halen. Dat heb ik toen niet gedaan, maar probeer ik nu als trainer wel te bereiken. Ik weet zeker dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen: Barreto speelt inmiddels in de Serie A, Olsson in de Premier League, Vadocz in de Primera Division, Wisgerhof staat met FC Twente in de KNVB bekerfinale en strijdt nog om een plaats in de voorronde Champions League en Holman en Lens zijn nu kampioen van Nederland. Al deze jongens hebben deze stap gemaakt via NEC. Als zulke transfers niet hadden plaatsgevonden kan ik dat wel roepen, maar dan zouden spelers mij niet meer geloven.

Inmiddels praat iedereen positief over NEC dus het was voor ons een uitgelezen mogelijkheid om deze jongens mee te laten liften op ons succes en voor hun om deze kans te grijpen! We hadden gehoopt op de krenten in de pap. Rachid kan geweldig voetballen, maar wil zich niet tot het uiterste geven. Dat is jammer. Datzelfde gold bijvoorbeeld voor Collins John die na ruim een half jaar trainen nog niet fit was volgens de normen die wij hier stellen. Voor je eigen geloofwaardigheid en vanuit het oogpunt van leiderschap ontkom je er dan niet aan om dit soort maatregelen te nemen. Vooraf is het geen fout om die jongens te halen, achteraf is het heel spijtig dat het allemaal zo is gelopen. Het was gewoon noodzakelijk om die jongens er uit te laten.

Wat verwacht je van je afscheid?
Met opgeheven hoofd verlaat ik deze club, dat is niet alle trainers gegund. Ik verwacht dat het wel een positief afscheid zal zijn. Ik heb hier toch (tot nu toe) elk jaar de doelstelling gehaald. Namelijk het eindigen in het linkerrijtje en minimaal één speler verkopen!

Hoe belangrijk is Ron de Groot voor jou en de club?
Gigantisch belangrijk. Alles wat ik wil en doe overleg ik met hem, echt alles. Op de bank, voor de wedstrijd tot we soms gek van elkaar worden. Laat ik duidelijk zijn dat het absoluut niet de Mario Been-show is, we beslissen alles samen! Dan zeg ik: "Ron ik ga dat en dat doen", dan zegt hij weer: "Ja maar…. " en dan krijgen we een discussie. Prachtig is dat, hij heeft altijd zijn weerwoord! Ron is voetbal, Ron is een fantastisch mens, Ron is cultuurbewaker van NEC! Ik ben van Ron gaan houden, zo’n fijne vent!

Heb je er aan gedacht om hem mee naar Feyenoord te vragen?
Buiten het feit dat ze bij Feyenoord net zo weinig geld hebben of nog minder dan bij NEC, maar Ron hoort hier thuis. Er zijn dingen die je niet moet doen, Ron is NEC en dat moet je respecteren. Ron zou ook een goede opvolger van mij zijn, maar hij wil dat zelf niet. Ik denk dat hij niet eens mee naar Feyenoord zou gaan!

Ben je met Carlos Aalbers ook zo close?
Ik heb met Carlos een fantastische verhouding zoals ik hier met velen heb gekregen. Iedereen is bezig de club stapje voor stapje, met vallen en opstaan omhoog te krijgen. Toen iedereen om mijn kop zeurde, verlengde hij juist mijn contract. Dat is absoluut heel belangrijk voor mijn carrière geweest! Iemand boven je met visie is heel belangrijk. Ik praat veel met Carlos over voetbal. Hij wil de club met veel professionaliteit omhoog brengen en dat gaat hem lukken, zeker weten.

Wat vindt je van de keus voor Lodeweges? En heeft NEC jou nog om je mening gevraagd?
Carlos heeft mij niet direct om een mening gevraagd. Ik heb zelf wel Adri Koster genoemd omdat ik dat een fantastisch mens vind, maar Carlos had natuurlijk zelf al een lijstje. Ik ken Dwight niet persoonlijk, maar het lijkt mij een hele rustige man, die hier volgens mij wel goed past.

Ga je mensen missen van NEC?
Ron blijft een speciale vriend van mij, maar dat geldt ook voor Wim Rip, Wilfried Brookhuis, Carlos Aalbers en nog wel meer. Dat zijn vrienden voor het leven, die ik in dit kleine voetbalwereldje nog vaak tegen hoop te komen. Wie is het nou gegund om met een transfersom en opgeheven hoofd de voordeur uit te wandelen?

Waarom hield/houdt je het forum en NEC-sites eigenlijk zo in de gaten? En ga je dat bij Feyenoord ook weer doen?
Het ging mij met name om de betrokkenheid, maar ook wel omdat ik dingen lees die supporters schijven waarvan ik denk ‘ja daar zit wel een kern van waarheid in’. Deze club is op zijn manier zo geweldig bezig. Elke week zit het stadion vol, wat is dan mooier om je club te ondersteunen en als een gek te keer te gaan op de tribunes? We hebben een begroting van 12 miljoen en geen sterren op het veld, dus we moeten ons doel bereiken met hard werken.

Onlangs kwam ik wat ophef over een uitspraak van Davids tegen. Dan ga ik met Lorenzo praten en vragen wat hij precies gezegd heeft. Want als er eentje bij ons voor het voetbal leeft, is het Lorenzo wel! Ik weet niet of ik bij Feyenoord ook alles ga proberen te volgen. Ten eerste omdat ik niet weet of Feyenoord ook zo’n forum heeft en ook omdat ik merk, dat ik er zelf ook negatieve energie aan overhoudt!

Ga je Henk de Gier (van de historische uitspraak ‘Alles komt goed’) weer terughalen bij Feyenoord?
Die kans is wel groot ja, Henk is een hele goede vriend van mij. Ik haal kracht uit zijn woorden en heb nog wekelijks contact met hem. Nu zullen er wel flauwe grapjes komen dat het dus niks heeft geholpen de laatste tijd, maar het dubbeltje had de aflopen wedstrijden ook nog zo goed onze kant op kunnen vallen. Het is een soort bijgeloof, noem het zoals je dat noemen wil.

Wat zou je Dwight Lodeweges mee willen geven?
Ik denk dat ik hem niet veel hoef te zeggen: ga lekker aan de slag met deze groep! Al is het natuurlijk ieder seizoen weer afwachten hoe de groep er uit ziet. 

Zomervakantie: wederom met Ronnie en een caravan van Ad Dekker uit Raamsdonkveer?
Ik ga eerst drie weken met mijn vrouw op vakantie, want op 21 juni starten we alweer met Feyenoord. Daarna gaat mijn vrouw met de nieuwe caravan naar Spanje en daar zal Ron’s familie ook zijn. Maar Ron natuurlijk niet aangezien hij dan bij NEC ook weer moet beginnen!

En wie gaat volgend seizoen voor onze quote van de week zorgen?!
Haha! Misschien heeft Dwight wel een paar hele leuke quotes voor jullie!

Wil je tot slot nog iets kwijt aan de NEC-supporters?
Ja hoor, dat wil ik wel! Ik heb hopelijk nog een ruime maand, want ik ga er van uit dat we de play-offs halen. Ik wil de NEC-supporters bedanken voor de mooie momenten die ik heb meegemaakt als trainer van deze mooie club. De overwinningen in de play-offs vorig seizoen, alle Europese wedstrijden en natuurlijk HSV-uit! Ik wil vragen om de laatste wedstrijden ook achter het team te blijven staan, verder wil ik nog kwijt dat ik er ontzettend trots op ben om hier trainer te zijn (geweest)!

Wij bedanken Mario voor het interview en alles wat hij voor ons cluppie betekent (heeft) en wensen hem veel succes op de plek waar hij thuishoort!

NEC4EVER & Oe-a-Gentenaar

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.