Been ontdoet zich van ‘rotte appels’

NEC komt met tien man in slotfase naast De Graafschap.

Met onwillige hon­den is het kwaad hazen vangen. Trainer Mario Been blijft echter onvermoeibaar proberen de Nij­meegse meute naar zijn hand te zetten. „Ik ben tot 1 juli trainer van NEC en wil per se afscheid ne­men met een plek in de play-offs”, vertelde de Rotterdammer zater­dagavond na het enerverende duel met De Graafschap (2-2). „En dat doe ik alleen met jongens die dat ook willen.”

Been heeft dit seizoen al menig robbertje moeten uitvechten met ongemotiveerde en zelfs openlijk saboterende spelers. Collins John (intussen al vertrokken bij NEC), Arek Radomski, El Kabir: stuk voor stuk werden ze uit de selectie gegooid, omdat zij weigerden in de pas te lopen. Niemand maakte het echter zo bont als Rachid Bouaouzan. De van Wigan Athletic gehuurde spits kwam zaterdagavond voor de der­de maal dit seizoen in aanvaring met zijn trainer. Bouaouzan meld­de zich een kwartier te laat voor de uitwedstrijd tegen De Graaf­schap.

Been: „ Om geen onnodige onrust te veroorzaken, heb ik hem ge­woon meegenomen. Ik had deze kwestie ook het liefst intern opge­­lost, maar nu het nieuws op straat ligt draai ik er niet omheen: ik heb het helemaal gehad met hem. NEC kan zich geen kapitaalvernie­tiging veroorloven, daarom krijgt iedereen bij mij een tweede kans. Maar die heeft Bouaouzan nu defi­nitief verspeeld. Ik hoef hem niet meer te zien.”

De NEC- trainer liet zaterdagavond doorschemeren dat er wat hem be­treft nog meer rotte appelen uit de mand worden verwijderd. „ Zolang ik nog trainer van NEC ben, keert ook El Kabir niet meer terug. En met Radomski ga ik van de week ook nog eens om de tafel zitten. Hij roept in de krant dat hij niet meer weet wat hij nog bij NEC te zoeken heeft. Nou, dan lever je toch lekker je contract in.”

Been prijst zich gelukkig dat het merendeel van zijn spelers wel van goede wil is. Zo bleek ook za­terdagavond op De Vijverberg. De Nijmeegse ploeg toonde een enor­me veerkracht door in de slotfase een 2- 0 achterstand ongedaan te maken. En dat met een man min­der! „Ik heb in de kleedkamer voor ze geapplaudisseerd”, vertel­de de coach met gevoel voor pa­thos.

Nadat Saïdi Ntibazonkiza en Lasse Schöne in de openingsfase goede kansen om zeep hadden geholpen, manoeuvreerde Patrick Pothuizen NEC halverwege de eerste helft in een schier uitzichtloze positie. De routinier sloeg in de eigen zestien een bal weg voor het hoofd van De Graafschap- spits Luuk de Jong en kon gaan douchen. Uitblinker Gábor Babos keerde de strafschop van Ben Sahar, maar was in de 63e minuut kansloos toen de Israëliër nogmaals vanaf elf meter mocht aanleggen.

Toen de van Chelsea gehuurde spits in de 75e minuut ook voor 2-0 zorgde, leek NEC geklopt. Maar de Nijmeegse ploeg bleek fy­siek en mentaal aanzienlijk fitter dan de Doetinchemse degradatie­kandidaat. Dennis Rommedahl stond aan de basis van de wederopstanding. De Deen, na de rode kaart voor Pot­huizen veelal de enige aanvaller, stelde in de 78e minuut invaller Tim Janssen in staat voor aanslui­ting te zorgen. Drie minuten voor tijd legde hij de bal panklaar op het hoofd van Schöne, die vallend voor de gelijkmaker zorgde: 2- 2.

NEC is door het ene puntje naar de achtste plaats geklommen. Been: „Nog vier wedstrijden waar­van drie in eigen huis. We hebben het helemaal in eigen hand.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.