Been ziet NEC op drempel sneuvelen

Nijmeegse ploeg komt slechts een treffer tekort voor de play-offs. 

Zo dichtbij, maar ook zo ver weg. NEC was gistermiddag slechts één doelpunt verwijderd van een plaats in de play-offs, maar het bevrijdende schot bleef uit. Het van degradatiezorgen be­vrijde Sparta hield de ploeg van Mario Been op 1- 1, waardoor de Nijmegenaren genoegen moesten nemen met een plaats in het rech­terrijtje, nog net onder Vitesse.

Been liep gistermiddag met twee zielen in zijn borst. Enerzijds had de Nijmeegse aanhang hem een hartverwarmend afscheid bereid. De Rotterdammer is de afgelopen drie jaar ongelooflijk geliefd gewor­den bij de NEC- supporters en die liefde is wederzijds: „Ik draag Feye­noord in mijn hart, Excelsior na­tuurlijk ook, maar NEC zal daar mijn leven lang een bijzonder plek­je innemen. Het wordt nog druk in mijn hart.”

De warme gevoelens werden bij Been echter enigszins overscha­duwd door het feit dat NEC zijn doelstellingen net niet gehaald had. „ Ik heb mijn spelers voor­speld dat Vitesse en FC Utrecht vandaag punten zouden verspelen. Wij moesten er alleen voor zorgen dat we zelf zouden winnen. Dat is niet gelukt. Een anticlimax.”

„We hebben de play-offs niet van­daag verspeeld. We hebben dit sei­zoen vijftien keer gelijkgespeeld. Er zijn dus niet veel ploegen die van ons winnen, maar van de an­dere kant schiet het ook niet op als je telkens maar één punt pakt.” Been keek met lichte weemoed te­rug op het voorafgaande seizoen. Toen beschikte hij bij NEC met Je­remain Lens, Brett Holman en de fitte Jhon van Beukering over drie gemakkelijk scorende aanvallers. De Nijmeegse formatie geraakte in een trance van onoverwinnelijk­heid en plaatste zich via een reeks van negen zeges voor Europees voetbal.

Eenvoudige overwinningen waren dit seizoen schaars. Sinds de win­terstop wist het team van Been nog maar twee wedstrijden win­nend af te sluiten. Daar móest gistermiddag per se een derde triomf bij komen. En daar had het aanvankelijk ook alle schijn van. NEC begon sterk en kreeg in de openingsfase goede mogelijkheden om de score open te breken. Saïdi Ntibazonkiza kreeg drie open schietkansen, maar de Afrikaan rondde ouder­wets beroerd af. Ook Tim Janssen was niet bij de pinken toen hij in ideale stelling werd gemanoeu­vreerd.

Terwijl het scoreverloop in Den Haag en Almelo een gunstige wen­ding nam voor NEC, kwam de Nij­meegse ploeg halverwege de eerste helft ook zelf op achterstand. Na­dat Ntibazonkiza op – of zelfs ach­ter – de doellijn redding had ge­bracht, mocht Sparta-middenvel­der Erik Falkenburg na niet al te kordaat verdedigen ongehinderd uithalen. Zijn harde schuiver ver­dween in de uiterste hoek, Gábor Babos was kansloos: 0-1.

Het duurde een tijdje voor de thuisploeg die klap verwerkt had. Pas in de slotfase van de eerste helft ontstond er weer enige druk op de veste van doelman Cassio Ramos. Op slag van rust kwam NEC eindelijk langszij. Tim Jans­sen werd even vastgehouden door Kim Jaggy. Lasse Schöne bracht de vrije trap scherp voor het doel, Bas Sibum gaf attent het laatste tik­je: 1-1. In de tweede helft streed NEC met ziel en zaligheid om het on­mogelijke waar te maken. Mario Been, de scheidende trainer, stuur­de in de slofase zelfs de oude strij­der Patrick Pothuizen naar het front. De bevrijdende treffer bleef echter uit, zodat Been zonder een prijs op zak naar de Rotterdamse Kuip vertrekt.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.