Brand uitgebroken in Goffert, tientallen gewonden

Afgelopen maandag is tijdens het duel Jong NEC tegen Jong FC Groningen brand uitgebroken op de tribunes in het Gofferstadion. Tijdens de sfeeractie van de tientallen aanwezige toeschouwers liep het uit de hand. De wc-rollen die op het veld werden gegooid kwamen in aanraking met een brandende peuk, waardoor enkele stoeltjes op de tribune vlam hebben gevat. Doordat de hulpverlening slecht op gang kwam, raakten tientallen mensen ernstig gewond. Meer over deze situatie word later bekend.

 

Dit is een van de mogelijke scenario’s die zich in het mooiste stadion van Nederland had kunnen afspelen. Dinsdagavond is er in het McDOS Gofferstadion een calamiteitenoefening gehouden in de categorie C (groot risico). En wij zouden De Trouwe Honden niet zijn als we ondanks het hondenweer ook niet even een kijkje gingen nemen.

 

Burgemeester Thomas Carolus de Graaf van Nijmegen staat bekend om de festiviteiten die hij in Nijmegen af moet lassen omdat er te weinig politie op de been gebracht kan worden. Waar er bij een normaal competitieduelletje op een doordeweekse vrijdagavond tegen FC Utrecht niet genoeg politie is, is er op een doordeweekse avond op dinsdag een zee agenten voorhanden. Voor deze grootschalige oefening rukten maar liefst zes politiebusjes, twee politieauto’s, drie ambulancebusjes, twee ambulanceauto’s, twee hoogwerkers van de brandweer, twee brandweerbusjes en een bus van het Rode Kruis uit. Om nog maar te zwijgen over de grote noodverordeningcsontainer voor de hoofdingang.

 

Iets voor zevenen is het dan zover. Na op het grote scherm de aftrap tegen Udinese te hebben gezien, breekt er brand uit in ‘de Bloedkuul’. Door een gelijksoortige sfeeractie als bij FC Groningen met de wc-rollen, vat een deel van de gracht en de trappen vlam. Er breekt paniek uit in het stadion en er ontstaan vechtpartijen onder de zeventigtal aanwezigen. Overal liggen gewonden die er netjes zijn neergelegd door Lotusvereniging ‘Het Gewonde West’. De vele hulpdiensten? Nergens te bekennen.

 

De vaste undercoveragenten die meegaan naar ieder duel van onze trots, waren al snel ter plekke en ontfermden zich over de vele slachtoffers. Na een kwartier was ook de brandweer ter plaatse. Deze zagen de oefening als een mooi theaterstuk en stonden met arendsogen toe te kijken. Gelukkig kwamen hun collega brandweermannen beter in actie en waren al snel terplekke bij de plek des onheil. Pas na een half uur arriveerde de politie uiteindelijk om de niet-gewonde mensen uit het stadion te begeleiden. En het duurde zowaar bijna nog een half uur voordat de geneeskundigen op kwamen dagen om de gewonden per brancard weg te voeren.

 

Een zeer slechte calamiteitenoefening dus. Het was een ongeorganiseerde puinhoop die normaal gesproken fatale gevolgen zou hebben. Misschien een goed ontruimingsplan voor in Arnhem, maar in de keizerstad waren ze er niet over te spreken. Er was geen enkel goed woord voor de oefening, en op het evaluatieformulier van de figuranten werd niets anders dan kritiek ingevuld.

 

Er zal dus een hoop gesleuteld moeten worden om over twee jaar een beter resultaat neer te zetten. Er moeten veel meer mensen worden geworven, er waren meer hulpdiensten dan figuranten. Ten tweede was omroeper Gerry van der Velden nauwelijks te verstaan en riep hij om dat iedereen rustig moest blijven zitten totdat vak W ontruimd was, en dit terwijl daar helemaal geen mensen zaten. Ten derde waren er een aantal stewards en hulpdiensten bij die wat lachend stonden toe te kijken, en hun rol als mensenredder niet zo heel serieus namen. Om er een eind aan te brouwen, want we kunnen nog even doorgaan: wanneer dit in het echt gebeurt, worden veel, heel veel supporters van het leven beroofd. Ons oordeel: een magere vier, ondanks de twee euro korting die we kregen voor het duel tegen Excelsior.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.