Gelderse betaald voetbalclubs hebben plan om jeugdige supporters nader tot elkaar te brengen.
Vitesse-fans die een vip-behandeling krijgen in De Goffert. Graafschap- aanhangers die in de watten worden gelegd in Gelredome. NEC- supporters die de spreekwoordelijke Achterhoekse gastvrijheid ervaren op de Vijverberg. Als het aan een groepje initiatiefnemers van de genoemde drie Gelderse betaaldvoetbalclubs ligt, wordt bovenstaande met ingang van het nieuwe seizoen in de praktijk gebracht. Op voorwaarde natuurlijk dat De Graafschap de strijd om behoud van een plek in de eredivisie tot een goed einde brengt.
„We willen met name de jonge supporters van de clubs laten zien dat je ook op een normale manier met elkaar kunt omgaan. Dat die haatgevoelens jegens elkaar nergens op gebaseerd zijn. Door jonge fans bij elkaar in de keuken te laten kijken, hopen we dat de scherpe kantjes er wat af gaan”, vertelt Dorrethe Friesen, die namens TandemWelzijnsorganisatie uit Nijmegen al tien jaar bezig is om het voetbalvandalisme onder de (jeugdige) NEC-aanhang in te dammen. In die tien jaar is veel bereikt, stelt ze.
„ Als je naar die jongens luistert en hen ondersteunt, slaat de sfeer al heel snel om. Het item voetbalvandalisme is bij NEC echt naar de achtergrond verdrongen. Ik denk dat het aantal incidenten is teruggebracht naar één per maand. Vooral ook omdat we nu heel veel voorkomen. Onlangs nog dreigden NEC-fans op de dag voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap naar Doetinchem te gaan.
Via-via bereikt mij zo’n bericht en laat ik die jongens weten dat ook de politie op de hoogte is en ze op het station met open armen worden ontvangen. Vervolgens zijn ze dus gewoon thuisgebleven.” Bij De Graafschap is Henri van Vegten actief als veiligheidscoördinator en daarnaast verantwoordelijk voor, zoals hij het zelf noemt, ‘het maatschappelijk gebeuren’. Hij organiseert activiteiten gericht op risicojongeren, maar richt zich met sport en spel tevens op kinderen met overgewicht. „Met ons initiatief willen we met name de ex-leden van de diverse Kidsclubs bereiken. Jongens van veertien tot achttien jaar, die in een grijs gebied zitten. Uit deze groep willen we, als er weer een Gelderse derby op het programma staat, steeds zes jongens selecteren die we, samen met hun eventuele begeleiders, een soort van vip-behandeling geven. Ze worden opgehaald met een busje, krijgen een rondleiding en een hapje eten, een plek op de gewone tribune, ze gaan de discussie aan met jonge fans van de thuisclub en na afloop mogen ze nog even mee het spelershome in.
Om de mensen in het stadion te laten zien dat we een nieuw initiatief zijn begonnen, willen we die zes jongens in de rust op het veld iets laten doen, bijvoobeeld penalty’s schieten. De KNVB staat helemaal achter het plan en ziet het als een soort pilot. Ook onze algemeen directeur, Henk Bloemers, is laaiend enthousiast.”
Lars Roelofse en Meindert van der Sluis van het twee jaar geleden in leven geroepen Vitesse Betrokken (supporterscoördinatie, jongerenwerk), weten dat vooral hun club binnen de Gelderse betaaldvoetbalwereld vaak mikpunt is van agressie. Roelofse: „Dat zal te maken hebben met het verleden. Vitesse heeft in de tijd van voorzitter Karel Aalbers behoorlijk hoog van de toren geblazen. Daardoor hebben we de naam arrogant te zijn, maar in de praktijk merk ik daar helemaal niets van. Het is vooral beeldvorming.”
Dorrethe Friesen plaatst daar wel een kleine kanttekening bij. „Bij NEC kent iedereen elkaar, heerst een gemoedelijke, amicale sfeer. De trainer bijvoorbeeld is voor iedereen aanspreekbaar. Vitesse- mensen die wij te gast hebben gehad, keken hun ogen uit. Bij hun was het allemaal wat afstandelijker, zeiden ze. Ik denk dat de sfeer bij De Graafschap te vergelijken is met die bij NEC en dat daarom tussen fans van die twee clubs minder agressie is.”
De initiatiefnemers zijn nu vier keer bij elkaar geweest. Als de plannen financieel rond kunnen worden gemaakt – vervoer, speciale shirts met opdruk en dergelijke kosten geld – willen ze in het nieuwe seizoen van start gaan met de vip-behandeling van elkaars fans. Van Vegten: „Binnenkort hopen we de besturen van onze clubs een voorstel te kunnen presenteren.” Friesen: „Wat in de wijk vaak niet lukt, krijgt op en rond het voetbalveld meestal wel een kans van slagen. Die jonge jongens hebben er zo veel voor over om bij de club te horen, dat ze er hun gedrag op aanpassen. Met onze positieve benadering hopen we dat goede gedrag nog verder te stimuleren. Het blijft ook niet bij een eenmalige vip-behandeling.
Nadien willen we contact blijven houden met die jongens en hun vriendjes, zodat je langzamerhand het effect van een olievlek bereikt.” Van Vegten: „ Als ik bij ons aan een 14-jarige op de Spinnenkop vraag ‘wat heb je tegen Vitesse’, dan krijg ik meestal een antwoord in de trant van ‘dat hoort zo’. Het moet toch niet zo heel erg moeilijk zijn dat te doorbreken.” Roelofse: „We zullen genoeg tijd moeten inbouwen. Gedragsverandering bewerkstelligen, is vaak een kwestie van een lange adem.”
Bron: De Gelderlander