Clubs geven goede voorbeeld

Gelderse betaald voetbalclubs hebben plan om jeugdige supporters nader tot elkaar te brengen.

Vitesse-fans die een vip-behandeling krijgen in De Goffert. Graaf­schap- aanhangers die in de watten worden gelegd in Gel­redome. NEC- supporters die de spreekwoordelijke Achterhoekse gastvrijheid ervaren op de Vijver­berg. Als het aan een groepje initiatief­nemers van de genoemde drie Gel­derse betaaldvoetbalclubs ligt, wordt bovenstaande met ingang van het nieuwe seizoen in de prak­tijk gebracht. Op voorwaarde na­tuurlijk dat De Graafschap de strijd om behoud van een plek in de eredivisie tot een goed einde brengt.

„We willen met name de jonge supporters van de clubs laten zien dat je ook op een normale manier met elkaar kunt omgaan. Dat die haatgevoelens jegens elkaar ner­gens op gebaseerd zijn. Door jonge fans bij elkaar in de keuken te la­ten kijken, hopen we dat de scher­pe kantjes er wat af gaan”, vertelt Dorrethe Friesen, die namens Tan­demWelzijnsorganisatie uit Nij­megen al tien jaar bezig is om het voetbalvandalisme onder de (jeug­dige) NEC-aanhang in te dam­men. In die tien jaar is veel be­reikt, stelt ze.

„ Als je naar die jon­gens luistert en hen ondersteunt, slaat de sfeer al heel snel om. Het item voetbalvandalisme is bij NEC echt naar de achtergrond verdron­gen. Ik denk dat het aantal inciden­ten is teruggebracht naar één per maand. Vooral ook omdat we nu heel veel voorkomen. Onlangs nog dreigden NEC-fans op de dag voor de uitwedstrijd tegen De Graaf­schap naar Doetinchem te gaan.

Via-via bereikt mij zo’n bericht en laat ik die jongens weten dat ook de politie op de hoogte is en ze op het station met open armen wor­den ontvangen. Vervolgens zijn ze dus gewoon thuisgebleven.” Bij De Graafschap is Henri van Vegten actief als veiligheidscoördi­nator en daarnaast verantwoorde­lijk voor, zoals hij het zelf noemt, ‘het maatschappelijk gebeuren’. Hij organiseert activiteiten gericht op risicojongeren, maar richt zich met sport en spel tevens op kinde­ren met overgewicht. „Met ons ini­tiatief willen we met name de ex-leden van de diverse Kidsclubs bereiken. Jongens van veertien tot achttien jaar, die in een grijs ge­bied zitten. Uit deze groep willen we, als er weer een Gelderse derby op het programma staat, steeds zes jongens selecteren die we, samen met hun eventuele begeleiders, een soort van vip-behandeling ge­ven. Ze worden opgehaald met een busje, krijgen een rondleiding en een hapje eten, een plek op de gewone tribune, ze gaan de discus­sie aan met jonge fans van de thuisclub en na afloop mogen ze nog even mee het spelershome in.

Om de mensen in het stadion te la­ten zien dat we een nieuw initia­tief zijn begonnen, willen we die zes jongens in de rust op het veld iets laten doen, bijvoobeeld penal­ty’s schieten. De KNVB staat hele­maal achter het plan en ziet het als een soort pilot. Ook onze alge­meen directeur, Henk Bloemers, is laaiend enthousiast.”

Lars Roelofse en Meindert van der Sluis van het twee jaar geleden in leven geroepen Vitesse Betrokken (supporterscoördinatie, jongeren­werk), weten dat vooral hun club binnen de Gelderse betaaldvoetbal­wereld vaak mikpunt is van agres­sie. Roelofse: „Dat zal te maken hebben met het verleden. Vitesse heeft in de tijd van voorzitter Ka­rel Aalbers behoorlijk hoog van de toren geblazen. Daardoor hebben we de naam arrogant te zijn, maar in de praktijk merk ik daar hele­maal niets van. Het is vooral beeld­vorming.”

Dorrethe Friesen plaatst daar wel een kleine kanttekening bij. „Bij NEC kent iedereen elkaar, heerst een gemoedelijke, amicale sfeer. De trainer bijvoorbeeld is voor ie­dereen aanspreekbaar. Vites­se- mensen die wij te gast hebben gehad, keken hun ogen uit. Bij hun was het allemaal wat afstande­lijker, zeiden ze. Ik denk dat de sfeer bij De Graafschap te vergelij­ken is met die bij NEC en dat daar­om tussen fans van die twee clubs minder agressie is.”

De initiatiefnemers zijn nu vier keer bij elkaar geweest. Als de plan­nen financieel rond kunnen wor­den gemaakt – vervoer, speciale shirts met opdruk en dergelijke kosten geld – willen ze in het nieuwe seizoen van start gaan met de vip-behandeling van elkaars fans. Van Vegten: „Binnenkort hopen we de besturen van onze clubs een voorstel te kunnen presente­ren.” Friesen: „Wat in de wijk vaak niet lukt, krijgt op en rond het voetbal­veld meestal wel een kans van sla­gen. Die jonge jongens hebben er zo veel voor over om bij de club te horen, dat ze er hun gedrag op aan­passen. Met onze positieve benade­ring hopen we dat goede gedrag nog verder te stimuleren. Het blijft ook niet bij een eenmalige vip-be­handeling.

Nadien willen we con­tact blijven houden met die jon­gens en hun vriendjes, zodat je langzamerhand het effect van een olievlek bereikt.” Van Vegten: „ Als ik bij ons aan een 14-jarige op de Spinnenkop vraag ‘wat heb je tegen Vitesse’, dan krijg ik meestal een antwoord in de trant van ‘dat hoort zo’. Het moet toch niet zo heel erg moei­lijk zijn dat te doorbreken.” Roelofse: „We zullen genoeg tijd moeten inbouwen. Gedragsveran­dering bewerkstelligen, is vaak een kwestie van een lange adem.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.