De schwung is er wat uit bij NEC

Nijmegenaren pakken na slap begin toch een punt tegen Heerenveen. 

NEC heeft dit seizoen een handvol onvergetelijke wed­strijden gespeeld. Maar de schwung is er de laatste weken een beetje uit bij de ploeg van Mario Been. Ook gistermiddag tegen Hee­renveen was het Nijmeegse spel al­lesbehalve sprankelend. Met de 1-­1 uitslag in De Goffert was de thuisclub nog het best bedeeld.

Hoewel het seizoen net over de helft is, heeft NEC deze voetbal­jaargang al 32 officiële wedstrijden achter de rug. Tel je de oefenduels in de voorbereiding en de winter­stop daarbij op, dan kom je zelfs tot 46. Geen wonder dus dat de Nijmeegse ploeg niet meer zo frui­tig oogt als voor de winterstop.

Cijfermatig is de schade nog wel te overzien. NEC behaalde sinds de jaarwisseling zes uit zes. Toch moet de ploeg oppassen dat het een mooi seizoen niet met lege handen afsluit. NEC, dat overmor­gen Hamburger SV voor de UEFA Cup ontvangt, zal bij de eerste acht moeten eindigen om mee te mogen doen aan de play-offs voor Europees voetbal. En in de beker wacht het team een loodzware uit­wedstrijd tegen… Heerenveen.

De ‘generale’ voor dat cupduel op 4 maart zal de Nijmegenaren wei­nig reden tot optimisme hebben gegeven. NEC begon slap en onge­concentreerd, vrijwel alle persoon­lijke duels eindigden in Fries voor­deel en elke tweede bal was voor de bezoekers. „Hoe dat mogelijk is? Ik zou het niet weten”, aldus Been. „Het leek wel of we er ver­doofd bij stonden.” Na drie minuten keek de thuisclub al tegen een achterstand aan. Oud-NEC’er Roy Beerens mocht ongehinderd voorzetten, de Zweed Viktor Elm mocht al even ongehinderd inkoppen: 0-1.

De thuisclub ontsnapte in het eer­ste kwartier aan een grotere achter­stand. Een kopstoot van Danijel Pranjic werd gekeerd door doel­man Gábor Babos, een kopbal van Goran Popov door de paal. Zonder tot hoogstaand voetbal te komen, knokte NEC zich na een erbarmelijk eerste half uur terug in de wedstrijd. De goede wil werd zeven minuten voor de pau­ze royaal beloond. Juist op het mo­ment dat Been de aanvallers Tim Janssen en Rachid Bouaouzan naar de kant wilde halen, zorgde uitgerekend dat duo voor de om­mekeer. Bouaouzan verzond een knappe pass, in de Friese zestien kwam Brian Vandenbussche als een dolleman uit en torpedeerde Janssen. Diens fluitende naamge­noot legde de bal op de stip. Spe­cialist Youssef El-Akchaoui zette al­weer zijn vierde strafschop van dit seizoen om: 1- 1.

Met de aanvankelijk gepasseerde Jhon van Beukering in de ploeg maakte NEC er vervolgens een soort bekerwedstrijd van. De thuis­ploeg knokte, had in de tweede helft ook het initiatief, terwijl Hee­renveen het vooral van tegensto­ten moest hebben. Elm en Gind­heim verzuimden na zulke scher­pe counters de genadeklap uit te delen, aan de overkant was Saïdi Ntibazonkiza met een aardige kop­bal dicht bij een treffer.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.