Vandaag in de Gelderlander
Topsporthuis: 70 miljoen
Nieuwe Goffert wordt een ‘ Topsport- en Innovatiepark’.
De bouw van een nieuw Goffertstadion moet vanaf nu in een stroomversnelling komen. Burgemeester en wethouders van Nijmegen buigen zich binnenkort over de zogenaamde intentieverklaring voor de bouw van een ‘ Topsport- en Innovatiepark’. De totale kosten worden nu geraamd op 70 miljoen euro, inclusief de boekwaarde van het huidige stadion ( 11 miljoen) en de vele innovatieve en bijzondere oplossingen voor de ‘groene’ ligging van het stadion in het stadspark. Met die groene voorzieningen is ongeveer 20 miljoen mee gemoeid.
Er komen onder meer ondergrondse parkeergarages en groene heuvels die de hele accommodatie aan het zicht onttrekken. In het ‘huis van de topsport’ moeten niet alleen de voetballers van NEC in een stadion met 20.000 plaatsen gaan spelen (is nu 12.500), maar moeten ook de topjudoka’s, -basketballers, -turnsters en -volleyballers onderdak vinden. De bedoeling is dat op 1 februari, voorafgaand aan NEC-Feyenoord, alle betrokken partijen hun goede bedoelingen vastleggen in intentieverklaringen. Dat zijn niet alleen de genoemde sportclubs, maar ook de onderwijsinstellingen HAN en roc en de grote regionale medische instellingen als St. Maartenskliniek, CWZ en Radboudziekenhuis.
De komende maanden zal er heel wat gepraat en onderhandeld moeten worden, wil het ‘huis van de topsport’ daadwerkelijk binnen afzienbare tijd gebouwd kunnen worden. De kosten zijn hoog, juist doordat het stadion moet opgaan in de omgeving. Subsidie-aanvragen bij gemeente, provincie, landelijke overheid en Brussel zullen ingediend en gehonoreerd moeten worden. Bovendien is nog onduidelijk hoe de eigendom- en beheersconstructie zal zijn. Momenteel is de gemeente eigenaar van het stadion en is de Exploitatiemaatschappij De Goffert BV de huurder. Deze EDG verhuurt de verschillende onderdelen weer door. Nu nog is de EDG een verlengstuk van NEC, in de nieuwe situatie zal dat moeten veranderen. ook andere partijen zullen moeten participeren. Vooral politiek Nijmegen is nu aan zet.
Vervolg
Dilemma’s rond een Teletubbie- stadion
NEC-fans praten spottend al over het Teletubbie- stadion. De groene heuvel waaronder straks een topsportcentrum schuil gaat lijkt, inderdaad ernstig op het onderkomen van Dipsy, Laa- laa, Po en Tinky Winky. Of de Nijmeegse variant van Teletubbieland er komt, wordt dit jaar door de politiek beslist.
Alom was er in november 2007 bewondering voor de plannen voor een nieuw Goffertstadion. De nieuwe Goffert, inmiddels overigens al tot ‘ Topsport en Innovatiepark’ omgedoopt, moet veel meer worden dan een voetbalstadion. Er komt een topsporthal voor de basketballers, volleyballers, turners en judoka’s. Er komen trainingsfaciliteiten, commerciële ruimten voor bedrijven in de sportsector en medische voorzieningen, innoverende bedrijven; noem het maar op.
Uniek is het allemaal niet. Er zijn meer steden in Nederland waar een dergelijke bundeling van schone, gezonde, sportieve en recreatieve activiteiten te vinden zijn, zoals Heerenveen, Eindhoven, Apeldoorn, en Amsterdam. Op één punt onderscheiden de Nijmeegse plannen zich rigoureus: nergens wordt iets van vergelijkbare omvang gerealiseerd midden in de stad, in een park vol groen. En dat is nu ook net het grootste probleem.
Het Goffertpark is uniek en moet dat blijven, de groene long in een stad die zo graag een groen imago heeft. En dat brengt kosten met zich mee. Nadere doorrekening leert dat het gehele ontwerp straks een waarde van zo’n 70 miljoen euro vertegenwoordigt. Dat is inclusief de boekwaarde van het huidige stadion van zo’n 11 miljoen. Een belangrijke kostenpost is de zogenaamde ‘inbedding’ in de groene omgeving: parkeergarages onder de grond in plaats van normale parkeerterreinen, en een glooiende, groene heuvel rond het hele complex. Bij elkaar kost dat zo’n 20 miljoen. Precies hetzelfde complex neerzetten zonder alle groene toeters en bellen zou dus een heel stuk goedkoper zijn. Maar zo’n industrieel ogend gebouw, als het GelreDome zal in het Goffertpark nooit of te nimmer verrijzen. Het bestemmingplan laat het niet toe, omwonenden al helemaal niet en bepaalde politieke partijen zullen dergelijke horizonvervuiling in het ‘heilige’ park ook nooit accepteren.
En de hele handel dan maar op bedrijventerrein Bijsterhuizen neerzetten is ook geen goed plan. Immers, ook dat kost zeker 40 miljoen, waarna het huidige stadion ook ineens moet worden afgeschreven. Bovendien, momenteel komt ruim de helft van de NEC-fans met de fiets, lopend, of per openbaar vervoer naar het cluppie kijken. Op Bijsterhuizen zal de auto het noodzakelijke vervoermiddel worden. Dat is ook niet zo’n groene gedachte.
NEC en de gemeente zijn ook helemaal geen voorstander van verhuizing. Een voetbalclub midden in het groen, midden in de stad, mooier kan het niet. En historisch gezien is het Huis van de Topsport ook precies waarvoor het Goffertstadion ooit bedoeld was. Van 1939 tot de laatste verbouwing was het stadion zo multifunctioneel als maar kan. Er waren een wielerbaan, een atletiekbaan, er werd volop geturnd, gemusiceerd, enzovoorts. Helemaal niets doen aan het stadion is ook geen optie. NEC draait momenteel uitstekend, verkoopt Nijmegen her en der in Nederland en zelfs Europa met verve als een stad waar het goed toeven is.
De club heeft nu een begroting van krap 13 miljoen, maar ziet concurrenten als Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en NAC steeds verder weglopen doordat die clubs grotere stadions hebben, met veel meer commerciële poten-tie. Zo bezien is stilstand al snel achteruitgang. In de plannen voor het nieuwe topsportcentrum is de gemeente Nijmegen straks eigenaar. De Exploitatiemaatschappij De Goffert BV wordt de hoofdhuurder, die vervolgens alle ruimten onderverhuurt aan tal van partijen. Clubs als Matrixx Magixx, Vocasa, De Hazenkamp, Stichting Topjudo Nijmegen en instellingen als het ROC, de HAN, het CWZ, de Maartenskliniek en het Radboudziekenhuis. En natuurlijk NEC.
De laatste zal hoe dan ook de grootste smak van de huur moeten opbrengen. En dat wordt een probleem. De club krijgt weliswaar 8.000 plaatsen extra, waardoor de begroting richting de 20 miljoen gaat. Maar de hap die de huur straks uit die inkomsten neemt, maakt dat NEC sportief gezien dan nauwelijks kan groeien.
NEC is nu ongeveer 7 procent van de exploitatie kwijt aan huur. Dat percentage mag wel iets hoger, maar niet te veel. Natuurlijk, de 70 miljoen zal straks deels uit subsidies en bijdragen door derden (provincie, rijksoverheid, Europa, en dergelijke) komen, maar zoals de kaarten nu liggen, zal het niet genoeg zijn. De vraag is daarom of Nijmegen bereid is water bij de wijn te doen.
De overige sportclubs die straks in het Huis van de Topsport terecht komen, zijn zogenaamd gesubsidieerde huurders. Ze ontvangen nu gemeentelijke subsidies en dat geld nemen ze mee naar hun nieuwe onderkomen als huursom. De overige partijen zijn commerciële partners, die dus ook een commerciële, marktconforme (en dus voor winstgevende) huur moeten gaan betalen. En wat moet de profclub NEC gaan ophoesten?
Een ‘prijsdekkende’ huur lijkt al moeilijk, gezien de hoge kosten die met een nieuw stadion zijn verbonden. Momenteel wordt ook gekeken naar iets als een marktconforme huur voor een voetbalstadion. Oftewel, kijk wat er elders in het land door profclubs betaald wordt. Ook kan gekeken worden naar alle extra uitgaven vanwege de extra ‘groene kosten’ op de Goffert. Een in de grond verzonken parkeergarage van 8 miljoen; moet NEC daaraan meebetalen? De grootste vraag is of politiek Nijmegen de echte wil heeft om een plaats te creëren waar de topsport kan bloeien.
Bron: De Gelderlander