DTH onderzoek: de Seizoensgids uitgelicht

De supporters die altijd het DTH fanzine kochten, kunnen het zich misschien nog wel herinneren. Aan het begin van een voetbalseizoen stond er vaak een stukje in met allerlei kansloze en nietszeggende cijfertjes die uit de nieuwe seizoensgids waren gehaald. Daar werden ook weer evenveel kansloze en nietszeggende conclusies aan verbonden En aangezien de seizoensgids dit jaar al extreem vroeg en midden in de vakantie op de deurmat viel was er tijd genoeg om deze traditie weer eens in ere te herstellen.

Traditioneel waren de cijfertjes over het aantal buitenlanders in de selectie. Dit jaar is te zien dat er extreme verschillen zijn. Sommige clubs kiezen bewust voor Nederlandse jongens en andere laten karrenvrachten en vliegtuigen vol buitenlanders komen, omdat ze daarmee succes denken te halen. In een rijtje ziet dat er zo uit:

1 Heerenveen 68%
2 Roda JC 67%
3 AZ 58%
4 FC Groningen 58%
5 Twente 56%
6 FC Utrecht 54%
7 PSV 50%
8 Ajax 48%
9 NEC 41%
10 Willem II 33%
11 Heracles 31%
12 Feyenoord 29%
13 VVV 27%
14 Sparta 20%
15 Vitesse 19%
16 RKC Waalwijk 17%
17 ADO Den Haag 16%
18 NAC 13%

Heerenveen en Roda zijn dus de kampioenen in dit rijtje wat betreft buitenlanders. Bij Heerenveen zijn het vooral Vikingschepen vol geweest die vanuit Noord-Europa kwamen. Maar er lijkt een nieuwe trend te komen bij de Friezen. Ze hebben hun scouts de opdracht gegeven om te verkassen naar Oost Europa, want de nieuwe aankopen komen uit het voormalige Joegoslavië en Tsjechië. De Duitse club, die eigenlijk niet Duits wil zijn (Roda JC dus), verkeert helemaal in een identiteitscrisis. Als enige club hebben ze namelijk meer spelers uit één ander land, dan dat ze Nederlanders in de selectie hebben. Tien Belgen staan tegenover negen “Ollanders” bij die Limburgers. Misschien de reclame voor Mediamarkt veranderen van “Ich bin doch nicht blöd” naar “Ik ben toch nie zot he?”

Onderaan de lijst zien we dat NAC en ADO vooral voor Nederlandse spelers kiezen. Vaak zie je bij clubs die strijden tegen degradatie dat ze minder geld hebben voor buitenlanders, daarom is de plek voor NAC wel verrassend en die van Vitesse, RKC en ADO te begrijpen.

NEC staat net in het linkerrijtje op plaats negen. Babos, Skverer, Davids, Radomski, Schöne, Weiser, Fejzullahu, Vleminckx en (nog wel) Tshibamba en Saidi zijn onze 10 buitenlanders in onze selectie van 27 man.

Laten we eens gaan kijken naar de gemiddelde leeftijd. Ook daar zien we enkele opvallende cijfers in het rijtje:

1 NAC 25,9
2 Feyenoord 25,3
3 FC Utrecht 25,3
4 PSV 25,0
5 Roda JC 24,7
6 VVV 24,7
7 Heracles 24,6
8 AZ 24,5
9 FC Groningen 24,4
10 Twente 24,4
11 Sparta 24,2
12 Heerenveen 24,1
13 NEC 24,1
14 Ajax 24,0
15 ADO Den Haag 23,4
16 Vitesse 23,3
17 RKC Waalwijk 23,2
18 Willem II 23,1

Stond NAC net helemaal onderaan het lijstje, nu voeren ze het aan. Een gemiddelde leeftijd van bijna 26 is behoorlijk hoog, zeker wanneer je even kijkt naar de leeftijden zelf. Er zijn maar 4 spelers tussen de 22 en 27 en liefst 15 spelers boven de 28! Dat zal voor de nabije toekomst nog een pittige klus worden voor NAC om al die aflopende contracten met nieuwe jonge spelers op te vullen. Feyenoord met Makaay, Tomasson etc etc zal geen verassing zijn op plek twee. Groningen staat in de middenmoot, maar daar is wel een opvallende leeftijdsopsbouw te zien. Ze hebben daar veel jonge spelers tot 20, dan geen enkele speler van 22 en 23, dan weer een hoop tussen de 24 en 26 en dan weer amper een speler achterin de twintig. De meeste clubs hebben dat toch meer gespreid zitten. Willem II heeft de jongste selectie. Daar is trouwens het geld echt op, want ze hebben maar drie onbekende aankopen gedaan, terwijl er 10 spelers zijn vertrokken, waaronder onze eigen Rens.

NEC staat 13e in dit rijtje met een gemiddelde van 24,1. Dat gemiddelde is nog redelijk hoog, want er zijn vier spelers die op leeftijd zijn (Babos, Baart, Potje en Radomski). Deze vier trekken het gemiddelde erg omhoog, meer dan de oudjes bij andere teams dat doen. Opvallend is ook dat NEC tussen de leeftijd 27 en 31 slechts één speler heeft (El Ak). De basis tegen Feyenoord had dan wel opeens weer een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 25, mede ook door Babos en Radomski die beide in de basisopstelling stonden.

Leeftijd is één ding, maar leeftijden zeggen niet alles. Ook de ervaring speelt een rol. Als we kijken naar het gemiddeld aantal wedstrijden in het betaalde voetbal per speler in de selectie, dan zien we de volgende opvallende verschillen:

1 Feyenoord 169,0
2 NAC 156,8
3 PSV 153,7
4 FC Utrecht 135,7
5 Twente 131,7
6 AZ 128,5
7 Heerenveen 128,2
8 Roda JC 123,9
9 FC Groningen 122,6
10 NEC 117,9
11 Ajax 114,9
12 Heracles 102,4
13 VVV 100,6
14 Willem II 98,1
15 ADO Den Haag 98,0
16 Sparta 97,2
17 Vitesse 87,6
18 RKC Waalwijk 74,3

Wat meteen opvalt, is dat NEC nu op een 10e plek staat. Onze selectie is dus jong, maar heeft al wel redelijk wat ervaring. Bovenin staan weer dezelfde clubs als in het vorige rijtje, alleen nu hebben de nummer één en twee van plaats gewisseld. Feyenoord heeft gemiddeld gezien de meest ervaren selectie. Willem II is ook wat plaatsen hoger te vinden. Ze hebben dus de jongste selectie, maar niet de minst ervaren. Onze glasbakbewoners hebben een jonge en onervaren selectie als je de twee rijtjes naast elkaar gaat leggen. Hopelijk gaat ze dat opbreken natuurlijk. NEC van plek 9, via 13, naar 10. Dat is gemiddeld ergens tussen plek 10 en 11, dat klinkt realistisch.

Staan er nog meer opvallende zaken in de seizoensgids? Dit jaar stonden voor het eerst alle trainers uit de betaald voetbal periode in de gids. Leuk om nog eens die oude trainers voorbij te zien komen. Als je kijkt naar de clubs die vanaf 1954 betaald voetbal spelen en je kijkt naar de trainerswisselingen, dan valt op dat NEC op de derde plaats staat van minste trainerswisselingen. Het zal niemand verbazen dat Heerenveen (met good old Foppe de Haan) op plaats 1 staat . Groningen (waar Ron Jans inmiddels ook al een eeuwigheid zit) staat op plaats twee. Bij NEC, de nummer drie,  ben je als trainer dus redelijk veilig van je baan. En welke twee clubs hebben de meeste trainerswisselingen gehad? Inderdaad, Ajax en Feyenoord.

Ook handig waren de prijzen voor de goedkoopste en duurste seizoenkaarten en losse kaarten. Opvallend is dat NEC met haar goedkoopste seizoenkaart slechts vier ploegen boven zich laat. Nog altijd ruim boven de prijs voor de goedkoopste seizoenkaart in Waalwijk. Voor 108 euro kun je een heel seizoen kijken. Een supporter van RKC kan twee seizoenen kijken voor 216 euro, terwijl je daar bij PSV en AZ nog niet genoeg hebt om 1 seizoen op de goedkoopste plaats te zitten. De goedkoopste losse kaart is bij NEC in verhouding dan wel weer wat duurder. Daar staat NEC opeens op plaats 7/8, samen met FC Groningen met een prijs van 16 euro. Bij het duurste losse kaartje van 48 euro laten we zelfs alleen Ajax, PSV en Twente onder ons. Bij NEC zullen ze wel zeggen dat dit dan wel hele goede plaatsen zijn ver van de harde kern op een topplek, maar toch 48 euro, dat is toch meer dan 100 ouderwetse pieken en daar had je nog geen twintig jaar geleden een seizoenskaart voor op de east side. Maar ja, dan zat je wel tussen de harde kern. Die harde kern lijken ze trouwens helemaal dood te willen zwijgen, want volgens de seizoensgids bestaat alleen de supportersvereniging NEC nog. Van de andere supportersvereniging (de HKN) wordt geen melding meer gemaakt, terwijl bij Roda JC alle 13 Duitse afdelingen van de verschillende aftakkingen van de diverse supportersgroepen worden genoemd.

Vorig seizoen stonden er trouwens links naar fansites in de seizoensgids. Natuurlijk vonden de clubs dat niet leuk en zijn die er deze keer door VI, maar weer snel uitgelaten. Of is dat wat te zwart bekeken en laat de VI de oren niet hangen naar de clubs en is dit gewoon vergeten? Hoe dan ook, tot zover de feiten en cijfers van dit jaar. Wie weet krijgt deze traditionele oude fanzine rubriek ook op het wereldwijde web een vervolg, maar dan wel op één voorwaarde: De maker van het stuk moet echt niks, maar dan ook echt helemaal niks te doen hebben verder.

Bleum   

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.