“Een eer om zo’n duel te mogen organiseren”

Jan Bluyssen is Manager Ope­rations van voetbalclub NEC, dat woensdag tegen HSV speelde. Hij hield deze week een Daglog bij.

Maandag 16 februari
 Nadat het resultaat van de wed­strijd van zondag enigszins teleur­stellend was, moet de knop met­een om. De flow waar NEC zich in bevindt heeft een grote uitwer­king op de gehele organisatie. Ook nu weer merken we dat iedereen enorm geconcentreerd werkt aan dit hoogtepunt voor ons allemaal.

De organisatie is in volle gang. Al­le afspraken die we de afgelopen weken met elkaar hebben ge­maakt, moeten nu tot uiting ko­men. De UEFA heeft heel veel ei­sen met betrekking tot hun marke­ting. Zo moeten er stickers komen aan de binnenkant van de dug-outs, op het wisselbord en ga zo maar door.

Gisteravond heb ik contact ge­zocht met de UEFA- delegate. Die controleert alle regels en eisen en rapporteert eventuele ongeregeld­heden. Wij moeten deze man vol­ledig begeleiden. Vanmorgen heb­ben we met alle afdelingen binnen NEC bij elkaar gezeten om de ko­mende dagen door te nemen en al­le puntjes op de i te zetten. Voor elke voetballiefhebber, onder wie ikzelf, is het een ware eer om dit evenement te mogen organiseren. Mede omdat ik zelf ook uit de re­gio Nijmegen kom is dit helemaal fantastisch.

Dinsdag 17 februari
Vandaag werd mijn planning hele­maal verstoord. De dag begon zoals het hoort, eerst mijn lieve kinderen naar opa en oma brengen. Daarna op het stadion nog wat do­cumenten maken voor de delegate die om 12.30 uur op Schiphol zou landen. Om 11.00 uur vertrok onze commissaris Han Weijers naar Schiphol om hem op te halen.

Toen ben ik gaan kijken naar het doek dat Legio Noviomagum moest laten impregneren; wat een fantastisch doek! Deze kanjers heb­ben hier wederom veel werk in ge­stoken en wij als club zijn zeer trots op deze echte fans.

Na een korte bespreking met Lon­neke Gijsbers (veiligheidscoördina­tor) ben ik weer bijgepraat op vei­ligheid. Dan begint onze persconfe­rentie en krijg ik een telefoontje van Han Weijers vanaf Schiphol; hij kan de delegate niet vinden. Stress. Na lang zoeken en bellen zijn we erachter, hij staat in Düssel­dorf! Zijn secretaresse heeft ons een oud document gestuurd met de verkeerde gegevens. Zelf stap ik in de auto en rijd als een gek naar Düsseldorf ( gaat goed op de Duit­se autobahn). Dit kost mij in to­taal 4 uur. Weg middag, deze zal ik vanavond achter mijn laptop moeten inhalen. Ik voel dat het een heel speciale dag gaat worden. Laat die Hamburgers maar komen!

Woensdag 18 februari
De dag! Na een slechte nacht sla­pen vond mijn dochter het ook nog nodig om gezellig om 06.15 uur wakker te worden. Alles gaat tot nu toe zeer goed (18.30 uur). We laten niks aan het toeval over. Als ik aankom bij het stadion blijken de mannen van Theo van Benthum (facilitaire dienst) alles al top voor elkaar te hebben. Als vast ritueel is er deze­dag om 10.00 uur een vergadering met de clubs, de delegate, scheids­rechters, politie, gemeente, brand­weer en EHBO. Alles wordt ge­checkt en klopt wederom. Begin van de middag gaan we lunchen met het bestuur van HSV. Daarna meteen naar de stad om te kijken bij het supportersfeest op de Grote Markt. Wat een geweldige sfeer!

Donderdag 19 februari
Gister heb ik tot 18.30 uur geschre­ven. Op dat moment leefde ieder­een om mij heen op adrenaline. Er was geen tijd voor discussies. Men­sen met een blik in hun ogen die ik nog nooit gezien had. Onbevan­gen, nieuwsgierig over wat komen gaat en verrast tegelijk.

Gelijk bij het begin van de wed­strijd wordt er een fakkel in het uitvak afgestoken. Die dingen zijn echt niet te traceren maar gelukkig hebben we deze jongen toch di­rect opgepakt. De sfeer in het sta­dion is wel weer echt Europees, fantastisch! Alle tribunes die sa­men zingen is altijd weer een kip­penvelmoment. Door de 2-0 en de soms discutabele beslissingen van de scheidsrechter wordt de sfeer minder.

Dieptepunt is natuurlijk de aanste­ker waarmee de scheidsrechter wordt geraakt. Ik was ontzettend opgelucht dat hij toch gewoon ver­der wilde gaan. Blijft wel natuur­lijk dat het ontzettend balen is dat mensen zich niet kunnen inhou­den bij welke emotie dan ook. Na de wedstrijd overtuigen de scheids­rechter en de delegate mij dat dit niet tegen te houden is. Een kater overheerst.

Diep in de nacht stap ik zeer te­leurgesteld in mijn bed. Mijn vrien­din vraagt of alles goed is gegaan en ik zeg: „Natuurlijk, ga maar lek­ker verder slapen.” Zelf lig ik ech­ter nog uren te malen… 

Vrijdag 20 februari
Helemaal kapot word ik wakker. Brak rij ik naar het stadion toe. Na een zeer korte nacht is dat ook nor­maal. Op het stadion heeft ieder­een het over ‘ de aansteker’. Wat zonde is dat. Iedereen zal beamen dat de sfeer fantastisch was. Het re­sultaat was teleurstellend maar we bleven ons team toejuichen.

Nu zit ik aan het voor mij belang­rijkste moment in de week. Sa­men met kinderen en mijn vrien­din aan de lekkere hapjes, heerlijk om even thuis te zijn. Ik hoop dat ik het voetbal even van me af kan zetten.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.