Een spel van een bal, twee goals en 16 miljoen belastingbetalers

Het is een verhitte discussie die op tal van plekken in Nederland met regelmaat de kop opsteekt: in hoeverre moeten betaald voetbalorganisaties zelf de broek op kunnen houden en in hoeverre mag de belastingbetaler de helpende hand komen toesteken? Is het eerlijk dat de hele bevolking fiks moet meebetalen aan de hobby van een select gezelschap? Is een meerdere of mindere mate van overheidsinvestering in een voetbalclub niet een verkapte vorm van competitievervalsing?

Als NEC supporters eisen we geregeld dat de gemeente Nijmegen stevig investeert in onze rood-groen-zwarte trots, maar als andere gemeentes hetzelfde doen dan is het hek van de dam. In Nijmegen wordt al geruime tijd met een schuin oog gekeken naar die geldverkwanselende baggerschuit in Arnhem, die sinds het megalomane reilen en zeilen van kapitein Karel ‘Ahab’ Aalbers met vrachtcontainers aan gemeentelijke en (onze!) provinciale financiële injecties drijvende gehouden wordt. Maar ook ons eigen cluppie gaat uiteraard niet vrijuit. Want kocht de gemeente in 2003 niet het Goffertstadion terug van de club voor een slordige twaalf miljoen euro, nadat ze deze in 1992 nog voor slechts één oude gulden aan NEC overgedaan had? Dat moet NEC met stip toch een van de meest succesvolle huisjesmelkers in de Nederlandse geschiedenis maken, twaalf miljoen euro waardevermeerdering in elf jaar tijd.

Gelukkig blijkt uit een vandaag verschenen artikel in De Pers dat we nog altijd met terechte verontwaardiging naar het noorden mogen blijven kijken, al is een beetje discretie op landelijk niveau wellicht op zijn plaats. Want waar we op sportief vlak dezer dagen flink achterblijven, daar neemt NEC wel een prominente positie in de subtop in als het op breed leven op kosten van de belastingbetaler aankomt. De genoemde twaalf miljoen ‘winst’ op het stadion en de huidige plannen voor een vernieuwde Goffert met overheidssubsidie stuwt onze Nijmeegse trots op naar de 6e plek in de Eredivisie Handjes Ophouden.

De onbetwiste nummer 1 is echter, u raadt het al, Vitesse. Waar NEC in 2003 al een aardige duit ving voor de verkoop van het stadion, daar mocht onze Arnhemse rivaal in datzelfde jaar na overdracht zelfs bijna 24 miljoen bijschrijven op de rekening. Hierbij moet aangetekend worden dat de helft van dat bedrag slechts een lening was, maar aangezien Vitesse in 2007 nog altijd het lek niet boven had mochten de geelzwarten deze niet onaanzienlijke lening voor 900.000 euro afkopen.

ADO Den Haag volgt als een goede tweede. Ook hier werd met creatieve stadionconstructies en kwijtschelding van schulden diverse malen een ondergang voorkomen. En NAC op plaatsje 3 heet sinds enkele jaren NAC Breda, een toevoeging waar de gemeente diep voor in de buidel heeft getast. Saillant detail: bij een eventueel faillissement van de NAC’ers gaat de opbrengst van de spelersverkopen geheel naar de gemeente Breda.

Tussen NAC en NEC vinden we nog Roda JC en FC Groningen op respectievelijk plaats 4 en 5, maar dan zijn wij toch echt aan de beurt. Zelfs RKC, dat tot vorige week nog op sterven na dood was, blijft een plaatsje onder ons. Wellicht iets om in het achterhoofd te houden de volgende keer dat we weer eens tekeer gaan tegen de gemeente over leningen en schulden.

De fijne details aangaande de rest van de ranglijst (in de volgorde Utrecht, Willem II, Twente, Sparta, Ajax, Heerenveen, VVV, Heracles, en Feyenoord) zullen we jullie besparen, maar mogelijk wel interessant om aan te stippen is dat de twee minst steuntrekkende ploegen in de Eredivisie ook de kampioenen van de afgelopen jaren zijn, namelijk PSV en AZ. PSV heeft zonder een rode cent te vragen van de gemeente Eindhoven in de afgelopen 5 jaar vier landskampioenschappen binnen gesleept, en de gemeente Alkmaar heeft zelfs zo’n 5 miljoen euro winst gemaakt door verkoop van bouwgrond aan AZ.

Het kan blijkbaar dus wel…

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.