El- Akchaoui pleit voor straftraining

Aanvoerder NEC lucht zijn hart in de rust met enorme donderpreek.

Boos? Nee, Youssef El-Akchaoui is niet boos. Witheet is een betere omschrijving. „ Schrijf maar één woord op: SCHANDALIG”, roept de aanvoer­der van NEC. En woedend beent hij naar de kleedkamer waar de rest van het elftal een bittere 3- 0 nederlaag tegen ADO Den Haag verwerkt.

Die zien we niet meer terug vre­zen we, maar twintig minuten la­ter is Youssef er weer. De verkwik­kende douche heeft zijn uitwer­king echter gemist. Stoom komt nog steeds uit de oren bij de verde­diger, die zich mateloos heeft geër­gerd in de rust. Als aanvoerder had hij in de kleedkamer het woord ge­nomen. Fel. Hij noemde man en paard. Spaarde niemand. „ Zeggen er een paar bijdehandjes: ‘ Yous, rustig nou’.” Hij spert de ogen wa­genwijd open. „Ik ben aanvoerder. ‘Hou je bek en luister nou even’, heb ik geroepen.”

De donderpreek sloeg niet aan. In de tweede helft liep ADO Den Haag uit naar 3-0. „Toen het 2­-0 werd, hadden we kloten moeten tonen. Alleen op die manier kun je een wedstrijd omdraaien. Zoiets komt niet aanwaaien. Dan moet je er al team staan. Mooi voetbal is niet belangrijk. Strijd, daar gaat het om. Duels winnen. Maar van­daag waren we geen team. Het wordt tijd dat iedereen eens even langs dat spiegeltje loopt.”

Hij schudt het hoofd. Verontwaar­digde blik als geopperd wordt dat hij in deze fase van het seizoen zelf ook zoekende is naar de echte topvorm. „Ik ben linksback. Ik moet mijn tegenstander uitschake­len. De linkermiddenvelder en de linksbuiten voor mij bedienen. Dat zijn mijn taken. En die voer ik uit. Ik voel me goed. Niet minder dan voor het moment dat ik ge­noemd werd als de nieuwe links­back van Feyenoord. Ik ken de ver­halen. Sindsdien zou ik met mijn hoofd niet meer bij NEC zijn. Jul­lie zoeken overal iets achter. Wat wil je dat ik doe? Elke wedstrijd drie beslissende assists? Twee keer scoren? Ik heb er al zes in liggen. Maar daar zijn anderen voor.”

Het had hem pijn gedaan dat Ma­rio Been de groep gevraagd had of het aan de trainer lag. „Meneer Been moet dat soort vragen niet stellen. Hij werkt nog steeds kei­hard voor NEC. Dat is niet veran­derd sinds bekend werd dat hij vol­gend seizoen coach van Feyenoord wordt. Het is heel erg oneerlijk als mensen daaraan twijfelen.” Hij laat een stilte vallen. De vraag: ‘Wat nu?’ blijft even in de lucht hangen. „Een ouderwetse straftrai­ning. Dinsdag vrij? Inleveren die dag. Volgens mij verdienen we ’m niet. Keihard trainen deze week. Wat we links hebben laten liggen, rechts weer terugpakken. Zaterdag moeten we er staan, thuis tegen Willem II. Dat zijn we aan ieder­een verplicht.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.