Eppie en de Champions League

Arjan Ebbinge is een man van uitersten. De nu 34-jarige Veendammer heeft met Heerenveen in de Champions League gespeeld, maar ook in de onderste regionen van de Eerste Divisie. "Ik vind het heel bijzonder dat een simpele huis-tuin-en-keukenvoetballer als ik Champions League heeft gespeeld," zegt hij in een uitgebreid interview met Goal.com.

Ebbinge speelt nu twee jaar bij FC Den Bosch. Samen met Peter van de Berg vormt hij het hart van de Bossche verdediging. Vanwege blessures aan zijn meniscus en hamstring heeft de Veendammer dit seizoen nog maar tien wedstrijden gespeeld. "Het is heerlijk om nu weer wedstrijden te spelen. Met een blessure val je toch een beetje buiten te groep. Je bent wel fysiek aanwezig op trainingen, maar het gevoel dat je zelf hebt is heel anders. De andere jongens voelen spanning naar een wedstrijd toe. In die zin hoor je er niet bij. Maar ik heb alles geprobeerd om een positieve bijdrage aan de groep te leveren."

"Geen nacompetitie is een grote teleurstelling"
Over de prestaties van zijn ploeg is Ebbinge niet zo tevreden. "We hebben teveel punten laten liggen in thuiswedstrijden. FC Den Bosch hoort thuis bij de eerste vier teams, alleen VVV is een maatje te groot voor ons en eigenlijk ook voor de gehele Eerste Divisie. Af en toe verliezen ze wel, maar de ploeg is zo stabiel dat ze de week erna gewoon weer winnen. Ze staan niet voor niets elf punten voor op RKC. Met deze club kunnen wij ons wel meten, net als met Excelsior. Wij horen nacompetitie te spelen. Geen nacompetitie is in mijn ogen een grote teleurstelling. Hiervoor moet Den Bosch alleen naar zichzelf kijken. Elke wedstrijd voor de drie punten gaan en daarmee een plek bij de top vijf garanderen."

Helaas heeft de club spits Koen van der Biezen verkocht aan Go Ahead Eagles. "Koen is van mening dat hij bij deze club meer aan spelen toekomt. Dit mag dan wel zo zijn, maar ik had hem nooit laten gaan. Het gaat wat minder met Den Bosch de eerste seizoenshelft, we moeten volop aan de bak in de vijfde en zesde periode en je topscoorder verkopen is dan geen goed idee. Om nacompetitie te spelen hebben we iedereen nodig. Volgens mij wilde een groot gedeelte van de spelersgroep hem ook behouden."

Eerste Divisie als kweekvijver
"Ik zie de Eerste Divisie als een opleidingsplaats, waar spelers met potentie moeten spelen om vervolgens verkocht te worden aan grotere clubs. Uiteindelijk moeten de clubs uit de verkoop van spelers hun inkomsten halen, want de kaartverkoop alleen is niet voldoende om van rond te komen. Zelf zou ik ook bereid zijn om een stap terug te doen als een jongen met veel potentie het goed doet op mijn plek. Als de trainer duidelijk is over de rol die hij voor mij ziet in de ploeg, vind ik het prima. Als hij me niet meer nodig heeft, leg ik me daarbij neer. Maar voorlopig zijn Peter en ik nog de routiniers in dit elftal. We proberen leermeesters te zijn voor de jonge jongens."

Toekomst na het voetbal
Ebbinge wil graag zijn steentje bijdragen in het scouten en ontwikkelen van nieuw talent. "Ik ben 34 jaar en natuurlijk denk ik steeds meer na over wat ik wil doen als ik stop met profvoetbal. Ik wil graag door in de voetballerij en volgens mij ben ik wel geschikt om scout te worden. Mensenkennis is een van mijn sterke punten. Ik zie of een speler leeft voor zijn vak, of dat hij een eenling is, of een ander type voetballer. Mensenkennis is volgens mij een cruciale vaardigheid als scout."

"Het meest ideaal is natuurlijk als ik aan de slag kan bij NEC," vertelt de Veendammer verder. Ebbinge heeft slechts twee jaar in Nijmegen gespeeld, maar toch ligt zijn hart bij bij deze club. "Ik kan altijd binnenkomen en voel me altijd welkom. Eigenlijk is dit wel bij elke club waar ik gespeeld heb zo. Maar bij NEC heb ik een erg goede band met de supporters en mensen van de club."

Zo hebben supporters van NEC de ‘Happy Eppie’ fanclub opgericht en kreeg hij bij zijn vertrek bij RBC een shirt wat voor de helft bestond uit het shirt van de club uit Roosendaal en voor de andere helft uit NEC. "Mijn warme gevoelens voor deze club betekenen niet dat ik een baan bij een andere club zou weigeren. Mijn ideale carrière? Beginnen in Nederland, daarna internationaal scouten en uiteindelijk technisch directeur bij een voetbalclub worden. Ik wil het eigenlijk niet allemaal zo plannen, maar als ik dan toch aan het dromen ben…."

Champions League
Zijn deelname aan de Champions League zorgt voor hilariteit binnen de selectie van Den Bosch. Ebbinge, zelf ook niet misselijk van een grap op zijn tijd, voelt zich er niet prettig bij. "Maar dat is natuurlijk juist waarom ze het doen! Er is een soort onderlinge afspraak, waardoor vrijwel elke dag weer iemand anders iets aan mij vraagt over de Champions League deelname. Voor mij is het tien jaar geleden, leuk dat ik in het toernooi gespeeld heb en klaar. Maar de jongens houden er wel van om erover door te gaan. Ach, als zij dat leuk vinden, moeten ze dat vooral doen."

"Als ik meer talent had, had ik wel langer in de Eredivisie gespeeld," aldus de verdediger. "Ik moet het hebben van mijn werklust, dit heeft mij uiteindelijk ver gebracht. Maar om door te breken moet je ook een beetje geluk hebben. Op het juiste moment goed spelen en geen blessures hebben op beslissende momenten. Bij Heerenveen raakte ik geblesseerd en zo een beetje uit de gratie. Maar Champions League is uitzonderlijk, zeker voor een simpele voetballer als ik."


Eppie troeft zelfs de spits van AZ af!

Bron: Goal.com

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.