“Er was geen enkele organisatie”

De rol van klusjesman is hem op het lijf geschreven. Tegen Heracles was voor Pa­trick Pothuizen echter geen heldenrol weggelegd.

Hoewel hij zelf niet scoor­de, zorgde hij eerder de­ze maand tegen Vitesse nog voor de ommekeer. Gistermiddag tegen Heracles was er echter geen heldenrol wegge­legd voor supersub Patrick Pothui­zen. De 37- jarige routinier, die na een halfuur door trainer Dwight Lode­weges werd ingebracht, gooide zo­als altijd ziel en zaligheid in de strijd. Hij maakte oorlog met de Al­melose verdedigers, won het me­rendeel van zijn kopduels en pakte en passant ook nog een gele kaart mee. Maar omdat NEC zonder een greintje vernuft probeerde de ach­terstand weg te werken, was het voor de allrounder vechten tegen de bierkaai.

‘Potje’ keek vol onbegrip terug op het debacle tegen Heracles. „Dood­zonde na die mooie reeks van vier ongeslagen wedstrijden. Tactisch gezien was er niet eens zoveel ver­schil met het duel tegen AZ. Al scheelt het natuurlijk wel dat Ra­domski geblesseerd was. Maar veel belangrijker was dat bij ons de be­leving totaal ontbrak. Wat wij in de eerste helft lieten zien, was wer­kelijk dramatisch. We hadden afge­sproken compact te spelen, maar onze linies speelden veel te ver uit elkaar. Er was geen daardoor enke­le controle op het middenveld, Heracles kon keer op keer doorbre­ken. Onbegrijpelijk. We waren blij dat het bij rust pas 2-0 stond.”

Na een klein halfuur deed Lodewe­ges een beroep op de oude rot, naast hem in de dug-out. Pothui­zen: „Er moest iets gebeuren. Er was in die fase totaal geen organi­satie bij ons. Als je zo speelt, rolt ie­dere tegenstander je op. De trainer bracht mij in de ploeg om voor wat meer sturing en coaching te zorgen.”

Halverwege besloot de woedende Lodeweges nóg meer risico te ne­men om de dreigende nederlaag af te wenden. Hij stuurde Pothuizen als vierde spits naar het front, ter­wijl NEC achterin een op een ging spelen. Pothuizen: „ Het was alles of niets. Het ging in de tweede helft ook wel iets beter. Er was wat meer scherpte en we wonnen meer duels. Maar het is natuurlijk ook waar dat we nauwelijks kan­sen creëerden. Al had ik het nog moeten zien als die strafschop er in was gegaan. Maar áls, daar heb je natuurlijk niets aan.”

Dwight Lodeweges heeft na de ge­voelige afstraffing voor eigen pu­bliek precies twee dagen om het zwalkende schip weer op de juiste koers te krijgen. Overmorgen staat de inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht, de verrassende nummer vijf van de eredivisie, op het pro­gramma. Opnieuw in het Goffer­stadion. „ Het zal geen gemakkelij­ke opgave worden”, weet Pothui­zen. „Utrecht is in vorm en wij hebben een tikkie gehad. Toch ben ik blij dat we woensdag al­weer aan de bak moeten. Het geeft ons ook weer de kans om dit klote­gevoel snel weer kwijt te raken.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.