Er zit toch nog wat leven in NEC

John Goossens schiet ploeg met wereldgoal naast FC Twente.

Er zit toch nog leven in NEC. De Nijmeegse club, de laat­ste weken zeer pover presterend, leverde gisteravond een krachttoer door FC Twente, de nummer twee van de eredivisie, op 1-1 te hou­den.

Gevierde man was John Goossens. De linkspoot uit Heemstede werd in de winterstop overgenomen van Ajax, maar stond pas gister­avond voor het eerst in de basis van NEC. De middenvelder betaal­de het vertrouwen met interest te­rug. In de 78e minuut liet hij zien dat hij over een geweldige traptech­niek beslist. Vanaf ruim twintig meter verraste hij Twente-doel­man Michailov met een schot van ruim twintig meter. De Bulgaarse sluitpost was kansloos tegen de volmaakte wreeftrap.

Goossens’ wereldgoal leverde NEC een gelijkspel op. Een verdiend punt, al zag het er heel lang naar uit dat de ploeg van Mario Been opnieuw met een nulnummer op de proppen zou komen. Hoe mooi de gelijkmaker ook was, het was pas het eerste schot tussen de En­schedese palen. Mario Been koos – noodgedwon­gen – voor een snelle maar lichte voorhoede. De centrumspitsen Jhon van Beukering ( heup) en Joël Tshibamba (enkel) ontbraken van­wege blessures. Tim Janssen begon na een maand absentie op de bank. De NEC- trainer zorgde voor een tactische surprise door vliegge­wicht Saïdi Ntibazonkiza op de midvoorpositie te posteren. De Burundees, die moest opboksen te­gen oud-ploeggenoot PeterWisger­hof en de nóg grotere Douglas, werd geflankeerd door Dennis Rommedahl en Lasse Schöne.

Bij FC Twente ontbraken ook enke­le belangrijke krachten, onder wie doelman Sander Boschker en rechtsback Ronnie Stam. De voor­naamste afwezige was Blaise N’Ku­fo. De Enschedese clubtopscorer (15 doelpunten) onbrak vanwege een schorsing. Daardoor kwam er een eind aan een reeks van 114 wedstrijden zonder onderbreking. De langste reeks is nu in handen van Gábor Babos, de NEC-doel­man stond voor de 102e achtereen­volgende keer onder de lat.

Een mooie mijlpaal die een clean sheet verdiend had. Maar de nulop­tie verdween halverwege de eerste helft achter de horizon. Uit het niets. Een aanval van FC Twente leek dood te lopen toen Kenneth Perez een slap schot afvuurde. De losse flodder veranderde echter in een scherpe kogel toen Marko Ar­nautovic, de vervanger van N’Kufo in de punt van de aanval, de baan van het schot veranderde: 0-1.

De thuisploeg verkeerde plots in zetdwang. De formatie van Been moest op jacht naar de gelijkma­ker. Vrijwel ongewapend, het ont­breekt NEC ook dit jaar aan een scorende spits. Ook al was NEC, na een matige eerste helft, na de hervatting gelijk­waardig aan de hooggeplaatste te­genstander, de gelijkmaker leek il­lusoir. Tot Goossens zijn linker in stelling bracht en zijn ploeg een dure nederlaag bespaarde.

NEC-aanvoerder Youssef El-Ak­chaoui deed in de 87e minuut nog een verdienstelijke poging om roet in het eten te gooien. Bij een duel aan de zijlijn gaf hij Romano Den­neboom een zwieper. De oud- NEC’er belandde in zijn ei­gen dug- out, pakte vervolgens El-Akchaoui bij de keel, waarop de­ze uithaalde. Scheidsrechter Van Hulten trok rood, met tien man wist de thuisploeg het ene punt toch over de streep te rekken.

Bron: De Gelderlander