Europese odyssee NEC voorbij

UEFA Cup- campagne krijgt ondanks verlies bij HSV een mooi slot.

Aan de ongelooflijke odyssee van NEC door Europa is gisteravond na acht epische avon­turen een einde gekomen. De Nij­meegse strijders sneuvelden in Hamburg na een heroïsch gevecht tegen de Duitse reus HSV: 1-0. Trainer Mario Been en zijn man­schappen verlaten het UEFA Cup-toernooi evenwel met opgehe­ven hoofd en kunnen de komende drie maanden hun krachten tonen op de vaderlandse slagvelden van bekerstrijd en competitie.

Been, de grote roerganger bij de formatie uit Nijmegen, toonde zich na afloop buitengewoon trots op de verrichtingen van zijn pupil­len tegen internationaal gelouter­de tegenstanders. „We wisten dat verder komen na de 0-3 in Nijme­gen een utopie was. Maar we wil­den de meegereisde supporters hoe dan ook iets bieden. De fantas­tische steun van meer dan 4000 aanhangers doet mij goed. Het geeft aan dat wij met NEC de laat­ste jaren grote stappen hebben ge­zet.”

Ofschoon Been het hoofd niet bij voorbaat in de schoot wilde leg­gen, stuurde de Rotterdammer een opmerkelijk jong elftal het veld in. Voorhoede en middenli­nie waren gemiddeld net iets meer dan 21 jaar. „Toch was ik niet bang dat we zouden worden afge­slacht”, beweerde Been na afloop. „Bovendien had ik weinig keus. Ei­genlijk was Lasse Schöne de enige fitte speler op de bank die ons ni­veau omhoog had kunnen tillen.”

Het waren niet de jonkies, maar uitgerekend nestor Patrick Pothui­zen die de nederlaag gisteravond inleidde. Vlak nadat Moestafa El Kabir de eerste kans van de wed­strijd had gemist, verslikte de bijna 37- jarige routinier zich in de storende David Jarolim. De Tsjechi­sche geweldenaar bediende Ivica Olic die de bal ijskoud langs doel­man Babos joeg: 1-0.

Daarna werd NEC een kwartier lang van de mat gespeeld. De num­mer negen van de eredivisie  kroop in die fase een paar maal door het oog van de naald, onder meer bij een inzet van Olic op de paal. Halverwege de eerste helft kregen de bezoekers echter meer grip op de wedstrijd. NEC kwam er een paar maal goed uit en was acht mi­nuten voor de pauze zeer dicht bij de gelijkmaker. Na een fantas­tische pass van Rutger Worm schoot El Kabir ver buiten bereik van doelman Rost op de paal.

Beide trainers pasten in de pauze een dubbele wissel toe. Been ver­ving Pothuizen en Koenders door Otten en Fernandez, Jol haalde Boateng en Jansen naar de kant ten faveure van Silva en Pitroipa. Die ingrepen veranderden weinig aan het spelbeeld. HSV controleer­de zonder al te veel risico te ne­men, NEC bleef geduldig zoeken naar het ene kansje. Het was an­dermaal El Kabir die het meest dreigend was. Het Amsterdamse bluffertje raakte vlak voor tijd voor de tweede maal de paal. Bij wijze van gerechtigheid werd even later ook HSV- invaller Jonathan Pitroipa door het aluminium van succes afgehouden.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.