Feestdag in “Wunderstadt” Nijmegen

Politie houdt fans apart; paar groepen zoeken toch de confrontatie.

„Nimwegen ist eine Wunderstadt, aber NEC wird nie von HSV gewinnen.” Michael Sieller reist mee naar elke internationale uitwedstrijd van HSV om zo supporters uit andere landen te ontmoeten. Nu staat hij voor café Malle Babbe in de Molen­­straat, samen met de andere HSV- supporters. Op last van de politie mogen ze zich niet mengen onder de NEC-fans. Een kordon gele politiehesjes, ter hoogte van Bakker Bart en ook bij pizzeria Pi­noccio, verspert de weg. Dat vindt Sieller jammer, want de suppor­ters hier zijn ‘toll’, in tegenstelling tot die in Zagreb, vorig seizoen. „Daar was de sfeer gespannen.”

Grote joints zorgen in Nijmegen juist voor ontspanning. De stad verandert gedurende de dag steeds meer in de kleuren van NEC en Hamburg. Vooral de sjaals met aan de ene kant het logo van NEC en aan de andere kant dat van HSV doen het goed. Bij de ingang van de spiegeltent op de Grote Markt wordt gouden handel bedreven. „ Ze kosten een tientje”, zegt een verkoper met Amsterdamse tong­val. „ Niks zeggen, want ik ben geen officiële verkoper van NEC. Ik doe dit bij elke Europese wed­strijd, en ook bij Oranje.”

In de spiegeltent staan bijna vijf­honderd mensen te hossen op mu­ziek van Schele Daan en Havenzan­ger Henk. Het optreden van laatst­genoemde is volgens de initiatief­nemer van de tent, Bart van den Berg, het onbetwiste hoogtepunt van de middag. „In 1983 zongen de Havenzangers op de sintelbaan in De Goffert tijdens de historische wedstrijd van NEC tegen Barcelo­na. En nu, na 26 jaar, weer terug in Nijmegen. Kan niet mooier.”

Havenzanger Henk zorgt voor schorre kelen als hij het NEC-club­lied aanhaalt: „Weer trekken wij ten strijde, voor ons rood, zwart en groen!” De fans vervolgen on­middellijk met klassiekers als ‘En wie niet springt, is voor Vites’ en ‘ Het is stil aan de overkant’. Noem het leedvermaak. „In Arnhem zijn ze nu stikjaloers”, schreeuwt Van den Berg de menigte toe.

Om half acht sluit de spiegeltent en begeven de supporters zich massaal naar De Goffert. Onder hen ook de 82- jarige Bernard Loo­man. Hij staat tegen een paal met een biertje in de hand. Hossen doet hij niet, genieten van de sfeer wel. „Het is geweldig hier. Ge­woon een feestdag.”

Een paar groepen supporters pro­beren dat even te verstoren, ze zoe­ken de confrontatie. De ME voor­komt escalatie; 14 mensen worden opgepakt, onder wie 3 Duitsers. Eenmaal in het stadion, ontrollen de fans een immens doek met de tekst ‘Nijmegen onze stad, NEC onze club, UEFA Cup onze droom.’ Niks mooiers dan zoete dromen. Zelfs al zijn ze bedrog.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.