Om Dani Fernández definitief te kunnen vestleggen, maken Feyenoord-jurist Joris van Benthem en financieel directeur Onno Jacobs overuren. Feyenoord kan NEC-verdediger Dani Fernández, formeel eigendom van Arsenal Kiev, alleen als huurling binnenhalen.
De Rotterdamse club wil de Spaanse verdediger van NEC voor drie jaar huren, maar dat klinkt een stuk eenvoudiger dan het lijkt. De deal is bijna rond, maar nog niet helemaal.
Aan Fernández kleeft een nogal ingewikkelde constructie. De transferrechten van de rechtsback zijn in handen van Dmitri Selyuk, voormalig vice-voorzitter van Metallurg Donetsk en vertrouwenspersoon van de voetballer. Toen Fernández tegen het eind van 2007 doodongelukkig was in Oekraïne, stippelde Selyuk een vluchtroute voor hem uit.
De zakenman nam de transferrechten van de voetballer over van Metallurg Donetsk en bracht hem onder bij Arsenal Kiev, een andere Oekraïnse club. Van daaruit verhuurde Selyuk de voetballer gelijk door aan NEC. Jordi Cruijff (speler bij Metallurg) en Henk van Stee (hoofd opleidingen van Shakhtar Donetsk) fungeerden destijds als tipgevers. NEC kon voor een bescheiden bedrag een bij Barcelona opgeleide speler huren, Fernández zelf was verlost van het grauwe Oost-Europa.
De Nijmeegse club bedong tevens een optie tot koop, maar Fernández blijkt nu te duur voor NEC. ,,Zijn volledige salaris plus een transfersom is voor ons niet haalbaar,” zegt Carlos Aalbers, technisch directeur van de Nijmegenaren. Ook het noodlijdende Feyenoord kan dergelijke bedragen niet ophoesten, maar de Rotterdamse club stuurt aan op een nieuwe huurconstructie en met daarbij een optie tot koop.
Met Mario Been als stuwende kracht, is Feyenoord er met Fernández zelf wel zo’n beetje uit. De voetballer wil graag met zijn trainer naar de Kuip en ook Selyuk is bereid mee te denken. In Rotterdam kan Fernández zich nog nadrukkelijker in de kijker spelen. En gezien zijn leeftijd – 26 jaar – kan een toptransfer ook later nog.
Het wachten is op een volledig dichtgetimmerde deal, waarmee ook Arsenal Kiev akkoord gaat. Bij die club speelde Fernández geen minuut, maar officieel staat de rechtsback daar wel op de loonlijst.
Huisjurist Van Benthem van Feyenoord zal moeten toetsen of de gewenste huurdeal ook reglementair op orde is. Én hoe de exacte afspraken liggen bij een eventuele doorverkoop. Formeel blijft de speler eigendom van Arsenal Kiev. De Rotterdammers hebben de tijd die dit vergt hard nodig om het benodigde geld bij elkaar te schrapen.
Dat Feyenoord zich kan versterken, is al een meevaller op zich. De club moet grondig bezuinigen om de begroting ook komend jaar rond te krijgen. Liquide middelen zijn er niet of nauwelijks en Feyenoord kampt met een schuld van dik 21 miljoen euro. Mario Been en Leo Beenhakker zullen creatief moeten zijn om de selectie op peil te krijgen.
De rechtsbackpositie was al langer een probleem bij Feyenoord. Theo Lucius speelde er lange tijd noodgedwongen, afgewisseld met Serginho Greene. Dit seizoen kreeg Dwight Tiendalli een kans, maar inmiddels fungeert Kelvin Leerdam als rechtsback, een jeugdspeler die werd opgeleid als middenvelder.
Naast een rechtsback hoopt Feyenoord ook nog een keeper en een (rechtsbenige) centrale verdediger te kunnen halen. Verder is de club ook al geruime tijd geïnteresseerd in linksback Youssef El-Akchaoui van NEC.
Bron: Algemeen Dagblad