Gentenaar speelt uit en thuis tegelijk

"Dortmund 156, Amsterdam 120, Venlo 70 – Den­nis is bijna weer thuis’. Dennis Gentenaar werd zaterdag over de volle breedte van de oost­tribune welkom geheten in het Goffertstadion. De bijna 34- jarige Nijmegenaar is ongekend populair in zijn geboortestad. Het feit dat hij al vier jaar niet meer bij NEC keept, doet daar niets aan af. „Toen ik die spandoeken zag, kreeg ik kippenvel”, erkende hij na afloop. „Fantastisch als fans zoiets voor je doen. Mooi ook als je na die reddingen toch een ereronde kunt maken. Ik speelde vandaag uit en thuis tegelijk. Dit zijn din­gen die je nooit meer vergeet.”

Gentenaar was zaterdag voor de tweede maal sinds zijn vertrek in 2005 terug in De Goffert. Tweeën­half jaar geleden verving hij doel­man Maarten Stekelenburg bij Ajax, ditmaal was hij de sluitpost van VVV Venlo, de nieuwkomer in de eredivisie. Hij onderstreepte op bekend terrein nog maar eens wat iedereen wel vermoedde: on­danks vier jaar op het tweede plan zit er nog geen enkele sleet op bij Gentenaar. Met een handvol formi­dabele reddingen hield hij zijn ploeg zaterdagavond op de been.

Alleen een curieuze omhaal van Ramon Zomer was hem te mach­tig, zodat NEC een pijnlijke neder­laag bespaard bleef. Met name in de 63e minuut be­wees Gentenaar dat hij nog altijd over bijzondere reflexen beschikt. Eerst maakte hij een effectvolle trap van Lasse Schöne knap on­schadelijk, vervolgens reageerde hij flitsend op de rebound van Moestafa El Kabir. „ Als de ballen zo hard op je af komen, heb je geen tijd om na te denken. Je rea­geert instinctief en dan moet je ook een beetje geluk hebben. Soms kun je er gewoon niet bij, ditmaal waren de schoten net bin­nen mijn bereik. Verder maak ik er liever niet zoveel heisa over. Ik ben in dienst van VVV en probeer gewoon mijn werk zo goed moge­lijk te doen.”

Gentenaar was tien jaar contract­speler bij de club uit Nijmegen, de helft van die periode stond hij bij de hoofdmacht onder de lat. Voor­al in het seizoen 2002/03 speelde hij zich in de harten van de NEC-aanhang. De goalie hield in de helft van alle competitiewed­strijden de nul en hielp zijn club daarmee haast in zijn eentje aan Europees voetbal. Terecht werd hij uitgeroepen tot bestee keeper van de eredivisie, een zeldzaamheid voor doelverdedigers die niet bij een topclub actief zijn.

Voor Gentenaar zelf was het geen verrassing dat hij nog altijd een meer dan betrouwbare poortwach­ter is. „ Ik was bij Dortmund en Ajax dan wel reservekeeper, ik heb al die jaren wel op hoog niveau ge­traind, hard getraind. En als je dan bij je nieuwe club waardering krijgt van je medespelers, weet je dat je het nog niet verleerd bent.”

Hoewel VVV vooraf werd gebrand­merkt als voornaam degradatiekan­didaat, presteert de ploeg van coach Jan van Dijk de eerste we­ken van de competitie boven ver­wachting. „Voor een club die pas gepromoveerd is, telt maar één ding: erin blijven. Voorlopig gaat het niet onaardig. Natuurlijk, al die gelijke spelen leveren niet veel op, we zullen ook eens moeten winnen. Maar van de andere kant: we zijn nu overeind gebleven bij PSV, FC Utrecht en NEC. Dat zijn geen uitwedstrijden waarin je bij voorbaat op een punt rekent.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.