Gras van de buren: rechter schept beangstigend precedent

In deze rubriek met de naam "gras van de buren.." pikken we voor jullie opmerkelijke, grappige, belangrijke, onbelangrijke, bizarre, vreemde, domme, treurige, mooie en kansloze berichten over voetbal en al haar randverschijnselen van het net. Als NEC supporter wil je natuurlijk weten hoe het gras er bij andere clubs bij ligt, hoewel het Goffertgras zal natuurlijk altijd het mooiste blijven. Deze keer nemen we je mee naar Leeuwarden.

Eerder dit seizoen waren er na afloop van de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Cambuur Leeuwarden ongeregeldheden, waarbij supporters van de thuisclub de bussen uit Leeuwarden belaagden. Dom gedrag, gelukkig wel gevolgd door arrestaties. Dit weekend stond de return op het programma en die werd afgewerkt zonder supporters van Go Ahead. Niet omdat de supporters of de clubs niet wilden, maar omdat de burgemeester de komst verbood omdat hij de veiligheid van de gasten niet kon garanderen.

De Supportersvereniging van de Deventer club besloot daarop een kort geding aan te spannen, de meereizende supporters van Go Ahead hebben zich al langere tijd prima gedragen en worden nu gestraft. Het mocht helaas niet baten, want de burgemeester kreeg het gelijk aan zijn zijde van de rechter in Leeuwarden. De uitspraak lijkt een vrijbrief voor de burgemeesters om, na de talloze combiverplichtingen, te gaan grijpen naar een nog zwaarder (maar voor de lokale autoriteiten wel zo prettig) middel, het verbieden van uitwedstrijd bezoek…..

Hieonder het bericht van de website van de SV van Go Ahead:

De voorzieningenrechter heeft vanmiddag het verzoek van de Supportersvereniging om de wedstrijd Cambuur – Go Ahead Eagles te bezoeken af gewezen.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat de burgemeester zich op grond van de feiten en omstandigheden op redelijkheid heeft kunnen stellen dat ernstige vrees bestaat van verstoring van de openbare orde in de Gemeente Leeuwarden tijdens de wedstrijd. Het belang van de openbare orde weegt voor hem zwaarder dan het bezoek aan de wedstrijd van een betrekkelijk kleine groep welwillende supporters uit Deventer. Goed gedrag van onze uitsupporters gedurende langere tijd wordt helaas dus niet beloond door de rechter vanwege het feit dat de Gemeente Leeuwarden er niet in slaagt de openbare orde te handhaven.

De Supportersvereniging respecteert de uitspraak van de rechter maar is ernstig teleurgesteld in het besluit en vreest dat dit een vrijbrief is voor iedere burgemeester in Nederland om bij enige dreiging de uitsupporters een verbod op te leggen een wedstrijd te bezoeken. Een grote nederlaag voor het prachtige spelletje, een grote nederlaag voor alle voetbalfans.

Wij hebben gestreden voor het recht van onze supporters om deze topper in de Jupiler league te mogen bezoeken. Daarnaast verdient de ploeg de ondersteuning van onze fans. Enige vorm van competitievervalsing lijkt hier de kop op te steken. Wij hopen dat de mannen van Andries Ulderink onze supporters toch een prettige avond zullen bezorgen door de strijd wel in hun voordeel te beslissen. Goed gedrag van onze uitsupporters gedurende langere tijd wordt helaas dus niet beloond door de rechter.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.