Huis van Topsport: steun én twijfels

Meerderheid raad wil betere garanties voor uitbreiding stadion.

Het plan voor het Huis van de Topsport bij het Goffertsta­dion kan op veel sympathie van de meeste raadsleden rekenen. Te­gelijk hebben veel raadsleden twij­fels en zorgen over de haalbaar­heid. Ze willen alleen onder een reeks strikte voorwaarden meewer­ken aan de realisering van een extra tribune- ring, nieuwe top­sporthallen en ruimten voor medi­sche bedrijfjes en onderwijsinstel­lingen. Na de berichten deze week over de dramatische financiële be­sluiten rond Vitesse en Gelredome in de afgelopen jaren, waarschuw­de menig raadslid gisteren ervoor ‘geen Arnhemse toestanden te wil­len’. „Ik wil niet dat wij over vijf jaar ook geconfronteerd worden met zulke uitkomsten als in Arn­hem”, zei fractieleider Noël Ver­gunst van GroenLinks die toch een fervent NEC- supporter is.

Tien instellingen uit de topsport, de medisch wereld en het onder­wijsveld willen rond het NEC- sta­dion een topsport- en innovatie­park voor zo’n 83 miljoen euro rea­liseren. Met stevige steun van de gemeente. „ Absoluut een fantas­tisch plan. Zeker in deze crisistijd. De ambitie die uit deze plannen spreekt is geweldig”, zei CDA-raadslid Richard Preijers. Te­gelijk maakte hij duidelijk dat wet­houder Paul Depla van Sport nog heel wat huiswerk zal moeten ver­richten voordat hij definitief ja zegt tegen dit plan. En zo reageer­den gisterenavond de meeste raads­leden in het stadhuis. Het concept voor het Huis van de Topsport werd woensdag voor het eerst in een politiek debat besproken.

Stijn Verbruggen van de PvdA noemde het plan ‘goed nieuws voor de stad’. Maar ook hij plaats­te kanttekeningen en vroeg om een degelijke financiering en realis­me bij de ambities. Hij wilde we­ten of er vergelijkbare stadions ver­bouwd en uitgebreid zijn met een sluitende exploitatie. Opvallend was dat hij nog het meest kritisch is over de inbreng in dit project van de zijde van NEC. Hij, maar bijvoorbeeld ook de VVD-fractie ziet daar de meeste financiële risi­co’s liggen. Raadsleden van Groen- Links en de SP wezen er ook met nadruk op dat NEC het afgespro­ken garantiefonds voor de huur van het stadion nog steeds niet ge­vuld heeft. „ Dat zal eerst moeten gebeuren”, aldus Jola van Dijk ( SP). Zij voegde er aan toe dat een bankgarantie voor 2 miljoen ook voldoende is.

Vergunst ( GroenLinks) koppelde aan zijn steun nog een reeks mi­lieuvoorwaarden. Zoals veel aan­dacht voor het groen. Hij wil ook geen parkeerdek in de open groe­ne weide langs de Busserweg. Als daaraan niet voldaan kan worden, dan moet de topsporthal op de plek van de Massinkhal neergezet worden. NEC moet zijn tweede ring dan maar als een apart project realiseren.

Gewoon Nijmegen opperde nog de uitwerking van een nieuw sta­dion met een topsporthal op Bijs­terhuizen. Van de SP mag daar ook naar gekeken worden.

Wethouder Paul Depla verzekerde raadsleden dat het nu gepresen­teerde concept niet de eindvisie is. Hij beloofde dat hij de komende maanden diverse alternatieven zal laten uitwerken. Hij gaf hij ook aan dat hij een second opinion zal laten uitvoeren naar de financiële haalbaarheid. Hij verzekerde de raadsleden dat ook hij absolute ze­kerheid wil over de huuropbreng­sten. Depla liet verder weten dat de raad vanaf nu elke maand geïn­formeerd wordt over de voortgang van de uitwerkingsstudies. Eind dit jaar beslist de raad defini­tief over het Huis van de Topsport. Raadsleden vinden Huis van de Topsport een fantastisch plan, maar eisen harde garanties over de financiële haalbaarheid. Eind 2009 valt definitief besluit.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.