In de media: De Graafschap-NEC

De Graafschap en NEC maakten er vooral na rust een spectaculaire derby van. Toen vielen ook alle goals: 2-2.

De Graafschap opende aardig. Vooral omdat NEC even zoekende was in de organisatie. Daarna kreeg NEC grip en kansen. Eerst mikte Schöne voorlangs, Daarna faalde Ntibazonkiza alleen voor doelman Heijblok.

Pothuizen maakte hands en kreeg rood. Sahar miste de penalty. Maar de ploeg van Kalezic kreeg meer kansen. Van den Ouweland, Sahar (2x) en invaller Den Ouden zagen hun schoten allemaal gekeerd worden door Babos.

Na de pauze mocht De Graafschap het spel maken. Dat lukte bepaald niet. Tot de Doetinchemmers weer een penalty kregen. Nu wel verzilvert door Sahar.

Toen het een kwartier voor tijd ook nog 2-0 werd door een goal van opnieuw Sahar, nadat Den Ouden op de paal schhot, leek het duel beslist. Niet voor NEC, dat vol wilde aanvallen en werd beloond. Janssen maakte op aangeven van Rommedahl (2x) beide tegentreffers voor NEC.

Door de gemorste punten blijft De Graafschap tot de directe degradatie kandidaten behoren. NEC blijft aansluiting houden met de playoff plaatsen voor UEFA Cup voetbal.

Bron: Omroep Gelderland

Tiental NEC pakt punt tegen De Graafschap

NEC is zaterdag in Doetinchem door het oog van de naald gekropen. Een vroege en domme rode kaart voor Patrick Pothuizen leek de Nijmegenaren de das om te doen, maar dankzij Tim Janssen en Lasse Schöne (foto) sleepte NEC een gelijkspel uit het vuur: 2-2. Beide malen was Dennis Rommedahl de aangever.

Pothuizen sloeg de bal in de 26ste minuut in het eigen strafschopgebied met de vuist weg voordat Luuk de Jong kon inkoppen. Scheidsrechter Bas Nijhuis kon niets anders dan rood geven en de bal op de stip leggen. Ben Sahar hield de hoop van NEC levend en miste.

Vóór het wegzenden van Pothuizen had De Graafschap weinig in te brengen, maar daarna werd de thuisclub steeds sterker. In de 63ste minuut ging Ben Sahar alleen op doelman Gábor Babos af, die legde de Chelsea-huurling neer en opnieuw ging de bal op de stip. Dit maal faalde hij niet. Na een mooie lange pass van Stijn Wuytens en een bal op de paal van Geert den Ouden zorgde Ben Sahar (86′) uit de rebound ook voor 2-0.

Geïnspireerd door Rommedahl zette NEC een slotoffensief op touw en dat was net genoeg voor een punt. Daarmee schiet de ploeg van afscheid nemend trainer Mario Been in de strijd om een ticket voor de Europese play-offs weinig op. De Graafschap is in ieder geval minimaal één dag van de laatste plaats af. De ploeg staat één punt voor op FC Volendam, dat zondag in Friesland aantreedt tegen SC Heerenveen.

Bron: Sportweek.nl

Zware klap voor De Graafschap in derby tegen NEC

De Graafschap heeft zaterdagavond in de derby tegen NEC twee dure punten verspeeld. Tegen tien spelers gaf de ploeg van interim-trainer Darije Kalezic in de slotfase een zeker lijkende 2-0 voorsprong uit handen: 2-2.

De Graafschap-trainer Darije Kalezic had NEC vooraf nog gewaarschuwd. ,,We spelen thuis op De Vijverberg en dat noemen ze de hel.’’ Daar bleek in de openingsfase echter niets van. NEC dicteerde de wedstrijd tegen het zeer vededigend ingestelde De Graafschap. De beste kansen waren in de eerste twintig minuten dan ook voor de gasten uit Nijmegen. Rommedahl tikte een voorzet van Ntibazonkiza net over, oud-Graafschapper Schöne miste een enorme kans en Ntibazonkiza zag zijn schot gekeerd door De Graafschap-doelman Heijblok.

In de 26e minuut kantelde de Gelderse derby plots. Een indraaiende vrije trap van Wuytens werd voor het oog van arbiter Nijhuis door NEC-verdediger Pothuizen met de hand weggetikt. Nijhuis stuurde Pothuizen met een rode kaart van het veld en gaf De Graafschap een strafschop. Ben Sahar ging achter de bal staan, maar de Israëlische international miste jammerlijk.

Met een man meer wist De Graafschap zich aanvankelijk amper raad. De ploeg van trainer Kalezic kan het spel nog steeds niet maken. Toch kwamen er door opportunisme in de slotfase van de eerste helft nog een paar grote kansen voor de Achterhoekers. De grootste was voor Den Ouden, ingevallen voor de geblesseerd geraakte De Jong. De spits schoot echter van dichtbij hoog over doel van Babos.

Vlak voor rust nam NEC-trainer Mario Been defensieve maatregelen. Hij haalde aanvaller Ntibazonkiza van het veld en bracht met Koenders een extra verdediger in het veld.

Zeventien minuten na rust werd de patstelling doorbroken. De Graafschap kreeg opnieuw een strafschop toen Sahar na een briljante steekpass van Buijs vrij voor Babos kwam. De keeper haalde hem onderuit en opnieuw legde Nijhuis de bal op de stip. Het getuigde van lef dat Sahar opnieuw achter de bal ging staan en nu wel onberispelijk raak schoot: 1-0.

Vanaf dat moment kwam er eindelijk vuur in de derby. Rommedahl dwong Heijblok tot een prachtige redding en Schuurman (De Graafschap) en Dani Fernandez (NEC) kregen een gele kaart na een zware overtreding.

Een kwartier voor tijd werd de marge verdubbeld. Na een dieptepass raakte Geert den Ouden de paal, maar de alerte Sahar scoorde in de rebound 2-0.

NEC toonde echter ook met tien man veerkracht en kwam in de 78e minuut via invaller Janssen – op aangeven van Rommedahl – terug in de wedstrijd: 2-1.

Het hek was van de dam en NEC ging met man en macht op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er ook. In de 87e minuut kopte Schöne een voorzet van Rommedahl binnen: 2-2.

Als morele winnaar ging NEC daarom van het veld. De Graafschap is door de puntendeling echter wel tot zondagmiddag van de laatste plek in de eredivisie af. FC Volendam, dat op eerste paasdag in Heerenveen speelt, is nu hekkensluiter.