In de media: FC Groningen-NEC

Onbegrijpelijke rode kaart nekt NEC

Scheidsrechter Van Sichem verpeste de avond voor NEC bij FC Groningen door een onbegrijpelijke rode kaart te trekken. Het werd 2-0.

De gelijk opgaande wedstrijd werd na 25 minuten uit haar verband gerukt toen Ramon Zomer rood kreeg. Hij haalde Berg onderuit. Maar Koenders stond nog naast Berg en de tackle was niet meer dan geel waard. Berg maakte de penalty en het duel zat op slot.

Na rust maakte Van de Laak vlot 2-0 voor de verder zwakke Groningers. Rommedahl en Schöne kregen vrije schietkansen. Gabor Babos kreeg wat afstandschoten te verwerken.

Bron: Omroep Gelderland

Rode kaart Zomer bezegelt lot NEC

FC Groningen heeft in de eigen Euroborg een uiteindelijk gemakkelijke 2-0 zege geboekt op NEC. De doelpunten werden gemaakt door Marcus Berg en Koen van de Laak. Het zag er in de eerste helft niet naar uit dat het een eenvoudige zege zou worden. NEC was namelijk de betere ploeg, maar een rode kaart voor Ramon Zomer in de 24ste minuut en de daarbij gegeven strafschop voor de Groningers beslisten al vroeg de wedstrijd. Na de uitsluiting waren de Nijmegenaren genoodzaakt zich te beperken tot verdedigen en zat er niet meer in dan de Groningse aanvallen tegenhouden.

Het elftal van trainer Mario Been begon namelijk wel goed aan de wedstrijd. Ondanks dat het spel in de beginfase op en neer golfde, waren het de Nijmegenaren die het initiatief namen en gemakkelijker de bal lieten rondgaan. Elke keer als er gevaar kwam van het uitspelende team, ging het via Lasse Schöne. De Deense middenvelder is voetballend gezien een lust voor het oog en doet louter goede dingen met de bal. Zo kreeg hij in de beginfase twee goede schietmogelijkheden, maar keeper Luciano Da Silva hield zijn doel schoon.

Toch was de grootste kans in die fase voor Berg. Na een prachtige steekpass van Dibril Sankoh kwam de Zweedse goalgetter alleen voor doelman Gábor Babos te staan. De Hongaar redde in eerste instantie en dat deed in de rebound ook de paal. NEC bleef echter gemakkelijker de vrije man vinden, maar slaagde er niet in goalie Luciano te verschalken.

Door één domme actie veranderde het wedstrijdbeeld. Berg ging diep met de bal, schudde Milano Koenders af en leek aan te leggen voor een schot. Voordat hij dat kon doen, legde Ramon Zomer — totaal onnodig — de Groningse aanvaller in het strafschopgebied neer. Resultaat: penalty voor FC Groningen en een rode kaart voor Zomer. De strafschop werd vervolgens in de 26ste minuut feilloos door Berg ingeschoten: 1-0.

Ondanks de numerieke meerderheid voor de thuisclub bleef het samenspel broos. De Gelderse mannen van Been counterden een paar keer gevaarlijk via Dennis Rommedahl, maar de snelle buitenspeler staat niet bekend om zijn doeltreffendheid.

Na rust leek het elftal van trainer Ron Jans het duel zo snel mogelijk te willen beslissen. Er werd meteen druk op NEC gezet waardoor enkele kansen werden afgedwongen. Door slordige eindpasses leek de 2-0 niet te komen, maar in de 60ste minuut was het dan toch raak. Berg schoot op doel, maar het zwakke schot werd weggekopt door Koenders. Niet goed genoeg, want de bal belandde voor de voeten van Van de Laak. De Bosschenaar in Groningse dienst pegelde de bal achter Babos: 2-0.

Het tweede doelpunt luidde een heersend tijdperk voor de Groningers in. De ene na de andere bal werd richting Babos geschoten of gekopt. Maar of het vizier stond niet op scherp of de uitstekende Nijmeegse doelman was een sta-in-de-weg. De wedstrijd kabbelde zich daarna naar het einde, want NEC was machteloos en FC Groningen was tevreden met de (eind)stand.

Door de winst stijgt de thuisclub naar de vierde plaats, met dien verstande dat PSV ze morgen, bij winst op ADO Den Haag, weer voorbijgaan op de ranglijst. NEC ziet zichzelf, na deze nederlaag in de Euroborg, terug op de 9de plek in de Eredivisie.

Bron: Elfvoetbal.nl

Rode kaart Zomer breekt NEC op in Groningen

FC Groningen heeft een belangrijke slag geslagen in de subtop van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans versloeg concurrent NEC met 2-0. De gasten waren kansloos na een rode kaart voor Ramon Zomer.

NEC begon uitstekend aan de wedstrijd. De ploeg uit Nijmegen had het beste van het spel. Lasse Schöne dwong doelman Luciano tot een katachtige redding. De Braziliaanse goalie tikte de bal stijlvol over de lat.

Groningen antwoordde met een ontsnapping van Marcus Berg. De Zweedse spits ging alleen op doelman Gábor Babos af. Zijn eerste inzet trof de Hongaarse keeper en in de rebound raakte Berg de paal.

Een tweede uitbraak via Berg bleek beslissend voor Groningen. De Zweed schudde Milano Koenders van zich af en werd net binnen het strafschopgebied gehaakt door Zomer. Scheidsrechter Tom van Sichem gaf de NEC-verdediger een rode kaart en Groningen een strafschop.

Berg schoot raak vanaf elf meter en daarmee zorgde hij voor de ommekeer in de wedstrijd. Met tien man kon NEC geen vuist meer maken. Groningen rook zijn kansen en ging op zoek naar meer treffers.

Het overwicht leverde de thuisclub nog een doelpunt op. Koen van de Laak profiteerde van een foute kopbal van Koenders en volleerde de 2-0 langs Babos. Youssef El-Akchaoui haalde namens NEC nog twee ballen van de lijn.

Groningen klimt naar de vijfde plaats in de Eredivisie, maar kan donderdag weer een plaatsje zakken als PSV weet te winnen van ADO Den Haag. De Groningen sloegen een gat van zes punten met NEC, dat naar de negende plaats is gezakt.