In de media: NEC-AZ

AZ boekt belangrijke overwinning in Nijmegen

AZ heeft zich niet van de wijs laten brengen door het verlies tegen NAC Breda in het nationale bekertoernooi. Drie dagen na de verrassende zeperd tegen de Bredanaars, en de daaropvolgende handbreuk van doelman Romero, zette de ploeg van coach Louis van Gaal in Nijmegen een volgende stap richting de titel. Het werd tegen NEC 0-1, door een doelpunt van Kew Jaliens.

Na de verrassende bekernederlaag tegen NAC Breda, en de blessure van Romero, keek iedereen rijkhalzend uit naar de uitwedstrijd van AZ tegen NEC. Hoe zou de koploper reageren om de dompers van de afgelopen dagen? Zou dit het begin zijn van een mindere periode, of kon de ploeg direct de rug rechten en opnieuw een stap zetten richting de tweede landstitel uit de clubhistorie?

Het werd het laatste, al was de manier waarop dat gebeurde niet overtuigend. Met name voor rust werd de ploeg amper gevaarlijk. Graziano Pelle speelde heel ongelukkig, terwijl ook clubtopscorer Mounir el Hamdaoui opnieuw zijn dag niet had. De Alkmaarse ploeg, met Moussa Dembele als hangende rechtsbuiten, had hierdoor moeite om een fatsoenlijke aanval op te bouwen.

Dat de beslissing viel uit een dood spelmoment, in plaats van uit een mooie aanval, was dan ook niet verwonderlijk. Na een afgeslagen corner van Stijn Schaars kwam Demy de Zeeuw in balbezit, die de bal op het hoofd van Kew Jaliens legde. De centrale verdediger liet vervolgens NEC-doelman Babos kansloos.

Na deze 0-1 kreeg Graziano Pelle direct een enorme kans op 0-2, maar de Italiaan faalde. Hierna beperkte AZ zich tot verdedigen. Het trok zich massaal terug op eigen helft, wat leidde tot een belegering van het doel van keeper Didulica. Met name Van Beukering en Sibum kregen enorme kansen op de gelijkmaker, maar beide NEC’ers hadden het vizier niet op scherp staan.

AZ liet in deze fase niets indrukwekkends zien, maar daar zal niemand in Alkmaar en omstreden om malen. Het ging zondag maar om één ding, namelijk de winst. En als je wint in Nijmegen, doe je het gewoon goed. Teams als PSV, SC Heerenveen, Udinese, Feyenoord en FC Groningen slaagden er eerder dit seizoen immers niet in om te winnen in Nijmegen. Bovendien liep AZ hierdoor weer verder uit bij Ajax, dat eerder op de middag 1-1 speelde tegen ADO Den Haag.

Bron: FCUpdate

AZ toont twee gezichten in Nijmegen en pakt zege

NEC was thuis tegen AZ in de eerste helft de bovenliggende partij, maar verzuimde te scoren. Na rust was de koploper iets beter en nam de volle winst mee uit Nijmegen (0-1).

Drie dagen na de uitschakeling in het toernooi om de KNVB-beker door NAC Breda (1-2) herpakte AZ zich prima in het uitduel met NEC. De ploeg van trainer Louis van Gaal begon zwak aan de wedstrijd, maar zoals vaker dit seizoen was het resultaat er wel.

Jhonny van Beukering en Dennis Rommedahl misten goede kansen, terwijl alleen Kew Jaliens gevaarlijk was namens de Alkmaarders. In de tweede helft was AZ feller en dat resulteerde al snel in een treffer. Jaliens kopte een voorzet van Demy de Zeeuw binnen.

Graziano Pellè kreeg kort daarna een goede mogelijkheid op de 0-2, maar de Italiaan verzuimde voorbereidend werk van Maarten Martens met een doelpunt te bekronen. NEC leek uit het veld geslagen en pas in het laatste kwartier kreeg de ploeg weer kansen.

De grootste kans kwam op naam van Moestafa El Kabir. De invaller draaide goed weg bij zijn tegenstander en schoot net naast het doel van keeper Joey Didulica. Ook Van Beukering en Ramon Zomer kregen goede kansen, maar AZ overleefde het offensief van NEC.

Door de uitzege heeft AZ nu twaalf punten voorsprong op FC Twente, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft. NEC blijft negende, de ploeg van trainer Mario Been heeft de aansluiting met de subtop van de Eredivisie verloren.

Bron: VI.nl