Indrukwekkend NEC verplettert Heerenveen

NEC heeft vrijdagavond zijn eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen zeer overtuigend naar zijn hand gezet. Heerenveen, de laatste jaren abonnementshouder op Europees voetbal, werd in De Goffert genadeloos afgeschminkt: 4-1. NEC begon overtuigend aan zijn eerste thuisbeurt.

Heerenveen werd in de duels afgebluft, de Friezen konden daar weinig anders tegenover stellen dan irritatie en hardheid. Michael Breuer en Richard Stolte werden al voor rust op de bon geslingerd na forse overtredingen, terwijl Michael Bak Nielsen en Christian Grindheim door scheidsrechter Van Boekel gespaard werden.

De thuisploeg drukte het overwicht al snel in cijfers uit. Niet toevallig was Björn Vleminckx de man die de ban brak. De blonde Belg, nu al uitgegroeid tot de absolute lieveling van het Nijmeegse publiek, kopte in de zesde minuut knap raak na een voorzet van Arek Radomski: 1-0.

NEC kreeg voor de pauze nog een paar aardige mogelijkheden om de score uit te bouwen. De beste kansen waren voor Moestafa El Kabir. De jonge flankspeler speelt steeds beter maar hikt nog steeds aan tegen zijn eerste doelpunt in de Nijmeegse hoofdmacht.

Na rust leek Heerenveen even terug te komen in de wedstrijd. Gerald Sibon kreeg twee aardige mogelijkheden, maar de Friese droom werd in de 56e minuut wreed verstoord. Uitblinker Radomski verzond een subtiele steekbal op Erton Fejzullahu. De Zweedse jeugdinternational maakte het nog verfijnder af: 2-0.

Negen minuten later knoopte Youssef El-Akchaoui de zak dicht. De linksback joeg een vrije trap door de Friese muur heen, het debuut van doelman Martin Lejsal draaide uit op een nachtmerrie. De Tsjechische goalie kreeg acht minuten voor tijd nog een domper te verwerken toen Vleminckx op aangeven van Lasse Schöne zijn tweede van de avond liet noteren. De tegentreffer van Michale Papadopulos, was voor de bezoekers niet meer dan een schamel doekje voor het bloeden: 4-1.