Huis Topsport: een ontmoetingsplaats voor sport, kennis en technologie
Tien instellingen voor topsport, medische wereld en het onderwijsveld hebben gistermiddag bij en met voetbalclub NEC, de intentieverklaring voor Topsport- en Innovatiepark De Goffert ondertekend. Een idee van de gemeente Nijmegen waarvoor een investering nodig is van 83 miljoen euro. Het grootste deel van de financiering is afgedekt. De gemeente zoekt nog zo’n tien miljoen euro.
Als alles volgens plan verloopt kan de eerste schop in 2011 de grond in, verwacht wethouder Paul Depla van Nijmegen. „Met deze intentieverklaring geven we aan dat alle partijen naar één doel werken. Dat is voor het eerst in de geschiedenis”, reageert hij. „Dit plan geeft duidelijk aan dat sport een katalysator is voor het economisch beleid en voor innovatie.”
Wethouder Depla is overtuigd van de levensvatbaarheid van het Huis van de Topsport bij De Goffert. En het resterende geld komt er ook. „We investeren minder gemeenschapsgeld in dit project dan menigeen denkt. Bij de sportaccommodaties in De Waalsprong of van het nieuwe zwembad in Nijmegen- Oost zijn we naar verhouding meer geld kwijt. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de nieuwbouw van Doornroosje.”
Als de plannen doorgevoerd kunnen worden, dan komen er niet alleen de noodzakelijke uitbreiding van het NEC- stadion van 12.000 naar 20.000 zitplaatsen, maar ook een topsporthal, een trainingshal, een turnhal ( GTV De Hazenkamp), een dojo (Stichting Top Sport Judo Nijmegen), paramedische voorzieningen en onderwijsruimten, commerciële ruimten, business-, congres- en horecaruimten en ondersteunende ruimten. Dat alles moet zodanig rond het stadion worden ingepast dat de directe omgeving daarvan geen hinder ondervindt. Het betekent in feite dat het in een glooiende heuvel komt te liggen en vooral ondergronds. Door deze wijze van bouwen verwacht de gemeente niet dat er veel kritiek uit de buurt komt.
In het bestemmingsplan is een wijzigingsclausule opgenomen waarmee de gemeente gemakkelijk bouwvergunningen kan verstrekken. „Dit jaar laten we een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Er wordt naar alle aspecten gekeken. Ook naar eventuele varianten. Want mocht nu blijken dat dit concept elders ook gemakkelijk uitgevoerd kan worden, dan wordt dat in de eindafweging meegenomen”, zegt Depla. Hij verwacht dat de gemeenteraad in de loop van 2010 het definitieve besluit neemt en dat daarna in 2011 de schop de grond in kan. Helemaal in de traditie van Het Goffertpark.
Bron: De Gelderlander