Jeugdopleiding NEC springt over zijn grenzen

De jeugdopleiding van NEC behoort tot de beste van Ne­derland. Toch is het tijd voor een nieuwe stap. Per 1 juli gaat de jeugdafdeling samen met die van FC Oss. En er staat zelfs een nog omvang­rijker samenwerkingsver­band op stapel.

Het opleiden van jeugdvoetballers in Nederland doet soms denken aan goud zoeken. Jaren­lang zit je op je hurken met een zeefje in een ijskoude bergstroom. Met veel geduld, toewij­ding en geluk hoop je tussen de talloze kiezels een goudklompje aan te treffen. En verderop in datzelfde beekje zit een stel andere malloten pre­cies hetzelfde werk te doen.

„Er zijn op dit moment in Nederland 37 jeugd­opleidingen’, vertelt Wilfried Brookhuis, hoofd opleidingen bij NEC. „Per jaar stromen er in totaal zo’n 45 jeugdspelers door naar het eerste elftal van hun club. Daarvan ko­men er hooguit dertig tot tien of meer wedstrijden. De rest valt af, naar lager spelende clubs of naar amateurverenigingen. De uit­stroom is gigantisch. Je gooit dus heel veel geld weg.” Om het rendement van de oplei­dingen te verhogen, zie je steeds vaker dat bvo’s hun krachten gaan bundelen. De jeugdafdelingen FC Twente en Heracles zijn volledig geïntegreerd, Vitesse en AGOVV werken ook al enige jaren nauw sa­men. NEC heeft eveneens een partner gevonden. Per 1 juli 2009 worden de jeugdopleidingen van de Nijmeegse eredivisionist en eer­stedivisieclub TOP Oss (dat bin­nenkort wordt omgedoopt in FC Oss) officieel samengevoegd.

„ De voordelen van samenwerking zijn talrijk”, stelt Brookhuis. „ Je krijgt meer doorstroming naar de eerste selectie, zowel bij NEC als bij FC Oss, er zullen minder afval­lers zijn, je vergroot je scoutingsge­bied, je kunt de besten tegen de be­sten laten spelen en je maakt een efficiënter gebruik van de beschik­bare middelen.”

Hoe gaat de nieuwe voetbalacade­mie er uitzien? Brookhuis: „ Zolang ze nog naar de basisschool gaan, tot en met de eer­stejaars D-junioren, moet je jon­gens zo dicht mogelijk bij huis la­ten spelen en trainen. Pas als ze naar het voortgezet onderwijs gaan, vindt de echte selectie plaats. We hebben de afgelopen maanden de kwaliteiten van de spelers in kaart gebracht, zodat we komend seizoen de beste tweede­jaars D-junioren bij elkaar in de D1 kunnen brengen. De boven­bouw (A1, B1, C1, C2 en D1) gaat in Nijmegen spelen en trainen. Hier kunnen we die jongens om­standigheden en middelen bieden die ze in Oss niet hebben. Denk maar aan de samenwerking met de SSgN.”

Uiteraard krijgen de jeugdploegen van de Voetbalacademie NEC/ FC Oss ook eigen tenues. „We hebben ervoor gezorgd dat de clubkleuren van de deelnemende clubs daarin terug te vinden zijn”, aldus de oud- keeper van NEC. „ De teams gaan spelen in shirts met rood­zwarte, verticale banen, witte broekjes en zwarte kousen.”

De voetbalacademie NEC/ FC Oss wordt per 1 juli door de KNVB offi­cieel als Regionale Jeugdopleiding erkend. De voetbalbond staat een model voor ogen, waarbij de ko­mende jaren verspreid over het alnd twaalf tot vijftien van dergelij­ke RJO’s ontstaan. Om voor erken­ning in aanmerking te komen, die­nen deze instituten wel aan een aantal stringente eisen te voldoen. Zo moet het budget minimaal 1,4 miljoen euro bedragen, moeten al­le jeugdteams op het hoogste ni­veau spelen, dienen RJO’s spelers te leve­ren aan nationale teams, moeten de trai­ners fulltime in dienst zijn, en ook de func­ties van hoofd oplei­dingen en hoofd scou­ting moeten voltijds worden.

Hoewel de nieuwe voetbalacademie nog officieel van start moet gaan, wordt er al gewerkt aan een sa­menwerkingsverband op veel grotere schaal. Brookhuis: „Met TOP Oss hebben we een pret­tige partner. Toch moeten we wel naar verdere uitbreiding blijven zoeken om ook in de toekomst een rol van betekenis te kunnen blijven spelen bij het opleiden van jeugdspelers. We zitten nog in de brainstormfase, maar er bestaan se­rieuze plannen om te komen tot een regionale jeugdopleiding Zuid- Oost Nederland. Op dit mo­ment lopen er oriënterende ge­sprekken met VVV-Venlo, FC Den Bosch, Helmond Sport, FC Eind­hoven en PSV. Door deze krach­tenbundeling zal er een aanzuigen­de werking ontstaan op jonge ta­lentvolle voetballers, ook buiten de grenzen van de regio.”

„Het voetballandschap in Neder­land gaat de komende jaren dras­tisch veranderen. Als je daar niet pro-actief op inspeelt, val je bin­nen de kortste keren buiten de boot. Er moeten nog wel een paar flinke hobbels genomen worden. Grootste probleem is dat de deel­nemende partijen moeten leren het belang van de jeugdspelers voorop te stellen en hun clubsenti­menten los te laten.” „ Een club als FC Den Bosch heeft, zo is gebleken bij eerdere contac­ten, nog moeite met die nieuwe realiteit. Kijk, ook bij NEC hebben we natuurlijk het liefst dat onze ta­lenten op een gegeven moment tussen de vier grote lampen van het Goffertstadion komen te spe­len.

Maar het is een illusie om te denken dat je de allergrootste be­loften kunt vasthouden. Een jon­gen van het kaliber Nacer Barazite wordt toch wel weggehaald. Dan heb ik liever een situatie waarin zo’n supertalent naar PSV gaat en spelers uit de categorie net daaron­der bij ons komen voetballen. Ik ben ervan overtuigd dat alle zeven clubs er beter van worden als zij in dit project stappen.” „Het liefst willen we medio 2010 van start gaan. Daarom zullen we binnen enkele maanden knopen door moeten hakken. Wie het in z’n eentje wil blijven doen, moet dat vooral doen. Maar zo’n club veroordeelt zichzelf wel tot een rol in de marge.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.