Kansloze missie NEC in de Euroborg

Rode kaart voor Zomer dodelijk voor Nijmeegse aspiraties.

Tripjes naar Gronin­gen staan voor NEC bijna altijd ga­rant voor een nederlaag. De Nij­meegse equipe heeft al sinds 1996 geen competitiezege geboekt in het hoge noorden. Ook gisteren was het een betrekkelijk kansloze affaire, zeker nadat de ploeg van Mario Been halverwege de eerste helft een penalty en een rode kaart tegen kreeg: 2-0.

Net als in het Oosterpark valt er voor NEC ook in de Euroborg zel­den iets te halen. Alleen in de play-offs om UEFA Cup-voetbal onttrok de ploeg van Mario Been zich het afgelopen seizoen aan de gebruikelijke malaise. In de halve finale werd de thuisclub met 1­3 verslagen. Degene die ooit de regel heeft be­dacht dat een overtreding op een doorgebroken speler met rood dient te worden bestraft, zal dat ongetwijfeld met de beste bedoe­lingen hebben gedaan. Maar iedere voetballiefhebber weet dat het me­dicijn veel erger is dan de kwaal; met elf tegen tien is het vrijwel al­tijd dood in de pot. Ook gistera­vond werd weer eens onderstreept dat de regel het beste snel ge­schrapt kan worden.

Het duel in de Euroborg was 23 minuten lang boeiend en hoogstaand. Maar na­dat NEC-verdediger Ramon Zo­mer de doorgebroken Marcus Berg in het Nijmeegse strafschopgebied had neergehaald, was de lol er he­lemaal vanaf. De Zweedse spits zet­te de strafschop zelf om, zijn veer­tiende treffer van het seizoen. NEC was tot op dat moment min­stens gelijkwaardig geweest. Nadat Berg al in de zesde minuut de bui­tenkant van de paal had geraakt, was Lasse Schöne twee keer dicht bij de openingstreffer. Eerst met een daverend schot dat door doel­man Luciano uit de kruising werd getikt, bij de navolgende corner schoot de Deen naast.

Been kon gisteravond geen beroep doen op Jhonny van Beukering. Ook Bas Sibum stond niet aan de aftrap. De middenvelder heeft last van zijn hamstrings en werd ge­spaard voor de loodzware weken die er aan komen voor de Nijmeeg­se equipe. Door de rode kaart voor Zomer moest Been ingrijpen. Hij haalde Rachid Bouaouzan naar de kant ten faveure van John Goossens, de van Ajax overgenomen linkspoot.

Hoewel de thuisclub daarna logi­scherwijs veel meer balbezit had, kreeg NEC voor de pauze nog twee aardige kansen. Dennis Rom­medahl en Schöne sprongen daar slordig mee om, zodat de Nijmege­naren zich na rust voor een onmo­gelijke opgave zagen geplaatst. Na een uur doofde het laatste sprankje hoop bij de bezoekers. Mi­lano Koenders probeerde koppend redding te brengen, maar legde de bal panklaar neer voor Koen van de Laak. Die nam de bal op de wreef, doelman Babos was kans­loos: 2-0. Met tien tegen elf restte de ploeg van Been in het laatste half uur weinig anders dan tegenhouden. Vooral dankzij een aantal knappe reddingen van Gábor Babos lukte dat

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.