Kunststukje zonder beloning

Wiljan Vloet had in zijn eerste thuiswedstrijd heus ook genoeg gezien waar nog aan gesleuteld moet worden, vooral in verdedigend opzicht. Maar de NEC-trainer wilde na het spekta­kelstuk tegen FC Twente (3-4) vooral vasthouden aan de herwon­nen geestdrift van zijn elftal.

„ Er ging veel fout, dat klopt. Maar ik heb ook veel goede dingen ge­zien”, sprak Vloet. „De kwaliteiten komen steeds beter naar boven. We hebben geknokt en spirit ge­toond. En ook met tien man heb­ben we het geprobeerd. De manier waarop we hier tegen de koploper spelen, geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

Het aanvalsgemak onder de pas aangetreden trainer voedt het ver­moeden dat het wel goed komt met NEC. Net als bij NAC (3-3) en FC Groningen (2-2) was de Nij­meegse ploeg ook tegen de koplo­per erg doeltreffend. Niet eerder kreeg Twente dit seizoen drie te­gendoelpunten. Dat kunststukje bleef desondanks zonder beloning voor NEC, vooral doordat de aan­vallers uit Enschede te vaak alle tijd en ruimte kregen.

Aanvallend was bij NEC opnieuw een bepalende rol weggelegd voor John Goossens. Met een doelpunt en een assist, opgeteld bij zijn as­sist tegen NAC en de verdiende penalty tegen Groningen, haalde de linkspoot als centrale midden­velder – waar hij sinds de aanstel­ling van Vloet speelt – weer een uitstekend rendement.

„Dat is inderdaad mooi, maar ik vind dat ik nog dwingender aanwe­zig moet zijn”, sprak de middenvel­der, die vanwege buikklachten na 63 minuten naar de kant ging. „Ik wil bepalender zijn. De rest van de ploeg moet weten dat ze de bal bij mij kwijt kunnen. Te vaak zoek ik nog naar de moeilijke oplossing. Dat moet er op korte termijn uit. De ballen die ik krijg moeten va­ker een goed gevolg hebben.”

Goossens opende in de veertiende minuut – na uitstekend werk van Youssef El-Akchaoui en een fijn hakballetje van Saïdi Ntibazonkiza – het doelpuntenfeest in De Gof­fert. En kort voor de rust gaf Goos­sens de aanzet tot de wederopstan­ding van NEC, door neo-interna­tional Wout Brama af te troeven en keurig af te leggen op Vlemin­ckx. De Belg rondde af voor 2-3.

Vlemickx maakte in de 45e mi­nuut ook nog 3-3, waarmee hij de voorsprong van Twente (doelpun­ten Perez, N’Kufo en Stoch) onge­daan maakte. De stunt – en mis­schien wel de eerste competitiene­derlaag van de Tukkers – zat er na de rust helaas voor NEC niet in, doordat de ploeg ruim 35 minuten met een man minder verder moest. Topscorer Vleminckx moest tot zijn eigen ontzetting met rood van het veld. Scheids­rechter Blom zag zijn uitgestoken been op Douglas na balverlies aan voor natrappen. Doelman Gábor Babos kon de vierde van Twente daarna een paar keer voorkomen, maar Bryan Ruiz klopte hem twee minuten voor tijd toch nog.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.