Lasse Schöne baalt van “anti- voetbal”

Lasse Schöne blijft al­tijd vriendelijk, maar het chagrijn straalt nu duidelijk van zijn ge­zicht. Terwijl hij praat probeert hij teleurstelling, woede en verbijste­ring te onderdrukken. „ Het is jam­mer. Heel vervelend. We hadden het even niet”, zegt hij netjes na het 1- 0 verlies in Kerkrade. Hij zucht. De Deense spelmaker van NEC heeft weinig kunnen uit­richten tegen Roda JC, slaagt er niet in zijn stempel te drukken.

„Ik probeerde nog wel wat meer te lopen, de ruimte te zoeken en aan­speelbaar te zijn. Je zoekt naar dat ene momentje, daar moet je het in zo’n wedstrijd van hebben, dat er opeens toch een gaatje komt. Maar het zat er niet in.” De lach is even weg bij Schöne. Gisteren is vergeten als vandaag niet brengt wat je ervan verwacht.

De afsluiter van de verder zo prachtige week verloopt totaal niet zoals de Deen had verwacht. Na de galavoorstelling een week eer­der tegen SC Heerenveen (4-1) en zijn debuut in de nationale ploeg van Denemarken loopt NEC in Limburg averij op. De complimen­ten van verleden week zijn nu niets meer waard, de Nijmegena­ren spelen niet goed.

„We gingen mee met het spel van Roda”, probeert de stijlvolle mid­denvelder te verklaren. „ Zij waren er totaal niet op uit om er een mooie wedstrijd van te maken. Zij hebben lengte achterin en een paar stevige spelers op het midden­veld. Ze waren er alleen op uit te ontregelen. En dat deed Roda goed, wij gingen steeds meer de lange bal spelen. Het was een soort anti-voetbal. Heel slecht.”

Schöne laat in het Parkstad Lim­burg stadion in Kerkrade één keer­tje zijn klasse zien, maar zijn schot na een soepele actie vlak voor de rust stuit op de vuisten van Roda­doelman Bram Castro. De Deen denkt in de rust nog, net als zijn teamgenoten, dat NEC in de twee­de helft het ritme zal hervinden en Roda op de knieën moet krij­gen. „We controleerden de eerste helft. Roda heeft voor de rust ei­genlijk geen kans gehad, ze waren een paar keer gevaarlijk met een vrije trap. Meer niet. Als dan op­eens de 1-0 uit een lullig moment valt, geven we het uit handen. Al­les gaat naar voren en we stoppen met voetballen. Logisch, want je wilt de gelijkmaker forceren, maar het was natuurlijk niet best”, zegt Schöne.

De herinnering aan eerder die week vrolijkt hem nauwelijks op. Schöne debuteerde woensdag voor Denemarken. Hij valt na in de oefenwedstrijd tegen Chili na een uur in en maakte luttele minu­ten later de 1-1. „Het was natuur­lijk een perfect debuut. Je wilt niets liever dan voor je land voet­ballen en om dan in de eerste wed­strijd ook meteen te scoren, dat is een droom die uitkomt.”

Morten Olsen zal gisteren geen extra plusje achter de naam de Schöne gezet hebben, maar de 23-jarige middenvelder die al vanaf zijn 16e in Nederland voetbalt weet nu tenminste dat hij op het lijstje van de Deense bondscoach staat. „Hij was positief over mijn debuut. En het is mooi dat ze me in Denemarken ook eens hebben gezien. Ik ben daar toch een onbe­kende. Vooraf moest ik dan ook ge­regeld uitleggen wie ik ben. Het was geweldig om mee te maken, maar ik had die mooie ervaring graag ook goed willen afsluiten met winst op Roda.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.