Lasse Schöne heeft zijn plekje gevonden bij NEC

Zoals het een goede Deense voetballer betaamt, heeft Lasse Schöne snel zijn draai gevonden bij NEC. De aanvallende middenvelder keert vanavond voor één keer terug op zijn oude werkplek, De Vijverberg.

Aanpassen, Lasse Schöne weet niet beter. Als jo­chie van zestien verliet hij huis en haard in De­nemarken om in Heerenveen een bestaan op te bouwen als profvoet­baller. „Mijn vader, die ook be­taald voetbal heeft gespeeld, had zelf ooit de kans om in Nederland te gaan voetballen. Dat heeft hij destijds niet gedaan, maar hij heeft mij gestimuleerd om de stap wel te zetten als ik dat echt wilde.

Mijn moeder was in eerste instan­tie minder enthousiast. Dat veran­derde toen we met z’n allen zijn rondgeleid bij Heerenveen en we kennis maakten met de familie die mij op zou nemen. Leven in een gastgezin was voor mij ideaal. Veel beter dan in mijn eentje in een flat­je gaan zitten. Bovendien kreeg ik zo de Nederlandse taal veel sneller onder de knie.”

De vriendelijke Deen vond bij Heerenveen snel aansluiting, ook buiten de Scandinavische enclave bij de Friese club. En op zijn acht­tiende leerde hij Marije kennen. Schöne: „We gingen al na een half­jaar samenwonen. En sinds vijf­tien maanden hebben we samen een dochtertje. Zij werd geboren op 25 december. De dag erop moest ik met De Graafschap voet­ballen, maar gelukkig werd de wed­strijd tegen AZ afgelast. Was ik na de training lekker vroeg thuis.”

Hoewel NEC de afgelopen zomer zeven basisspelers kwijtraakte, kwam Schöne in Nijmegen toch in een goed draaiend elftal terecht waarin ook hij zijn plekje snel vond. „We hadden een uitsteken­de voorbereiding. We begonnen met een tiendaags trainingskamp op Bonaire. Dat was prettig, voor iedereen maar voor mij in het bij­zonder. We zaten 24 uur per dag bij elkaar in een mooie omgeving, dan leer je elkaar snel kennen. Ie­dereen liep met een grote grijns op het gezicht rond. Dat had na­tuurlijk alles te maken met de re­sultaten van het seizoen ervoor.”

Schöne (22) kreeg bij zijn over­gang van Doetinchem naar Nijme­gen een bonus in de vorm van UE­FA Cup-voetbal. „We hebben met NEC dingen bereikt die niemand voor mogelijk had gehouden. De Europese campagne was een aan­eenschakeling van onvergetelijke momenten, maar voor mij was de wedstrijd tegen Spartak Moskou het absolute hoogtepunt. Niet al­leen omdat ik de winnende scoor­de, ook omdat het uitgerekend ge­beurde tegen de ploeg van Michael Laudrup, mijn grote voorbeeld, de man die ik zo bewonderde toen hij zelf nog voetbalde.”

De treffer in het Loeznjiki- stadion staat iedere NEC-fan op het net­vlies gebrand; Lasse Schöne demar­reert in de 87e minuut langs een te­genstander en schiet de bal met links onhoudbaar achter doelman Stipe Pletikosa. Met die treffer be­zorgt de jonge Deen zijn ploeg de volle winst in het UEFA Cup- duel tegen Spartak. De goal in Moskou was kenmer­kend voor Schöne in de laatste twee maanden van 2008; alles was hij aanraakte, veranderde in goud. „Tja, dat overkomt je soms. Het team draaide in die fase fantas­tisch, zelf was ik ook goed in vorm. Dan groeit het vertrouwen, zijn je balaannames perfect en vlie­gen de ballen er zelfs vanaf de mid­dencirkel in.”

Toch duurde het even voor de Deen bij NEC uitgroeide tot een bepalende speler. Coach Mario Been koos geruime tijd voor een concept met Arek Radomski als controlerende middenvelder, waar­door Schöne genoegen moest ne­men met een rol als hangende linksbuiten. „Het is niet mijn favo­riete positie. Ik ben niet iemand die buitenom gaat bij zijn tegen­stander en dan een afgemeten voorzet geeft. Ik ben een speler die graag veel aan de bal is, op links krijg je daar de kans niet voor.”

Schöne keert vanavond even terug naar De Vijverberg, het sfeervolle stadion waar hij tussen 2006 en 2008 twee mooie jaren beleefde. „Bij Heerenveen kwam ik niet ver­der dan het tweede. Er was veel concurrentie, ik was op dat mo­ment nog niet goed genoeg. Daar­om heb ik bewust een stapje terug gemaakt om er later twee voor­waarts te kunnen zetten. In mijn eerste jaar speelde De Graafschap in de eerste divisie. Het voetbal was vaak niet om aan te zien, maar ik heb daar wel geleerd om te bikkelen. We pakten de titel, een jaar later wisten we ons in de eredivisie te handhaven.”

Ondanks de mooie herinneringen neemt Schöne vanavond alleen ge­noegen met de volle winst. „ De Graafschap is in eigen huis moei­lijk te kloppen. Toch zijn we na de goede tweede helft tegen FC Twen­te vol vertrouwen. Ik gun mijn oude cluppie het allerbeste, hoop dat ze erin blijven. Maar wij heb­ben de punten hard nodig om de play-offs te halen. Als dat lukt, dan is het seizoen voor NEC geslaagd.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.