Lodeweges benieuwd waar NEC staat

Heerenveen en Roda JC openden gisteravond het bal. Vandaag en morgen gaat de competitie in de eredivisie weer echt van start. NEC speelt morgen bij de ouverture uitgerekend tegen Feyenoord, de ploeg van Mario Been.

Na zes weken voorbereiding begint ook voor NEC-trainer Dwight Lodeweges het echte werk.

De oefenmeester wordt morgenmiddag bij zijn eerste officiële optreden, in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord, meteen geconfronteerd met zijn voorganger Mario Been, de man die de afgelopen drie jaar zo’n zwaar stempel heeft gedrukt op de club uit Nijmegen.

Is NEC klaar voor het nieuwe seizoen?

"In fysiek opzicht staan we er uitstekend voor. Wat dat betreft zijn er bij NEC de laatste jaren flinke stappen gezet. Gebaseerd op trainingen en wedstrijden denk ik dat het ook voetbaltechnisch wel goed zit. In de oefenduels speelden we niet altijd even goed, maar terugkijkend zie ik meer ups dan downs. Tegelijkertijd besef ik ook dat er geen enkele garantie is. Pas wanneer je onder de zwaarst mogelijke weerstand gaat voetballen, ontdek je of je het goed hebt aangepakt."

Je trainde vandaag (vrijdag, red.) achter gesloten deuren. Is dat niet wat overdreven?

"Het gaat mij er vooral om dat we af en toe bepaalde tactische zaken kunnen doornemen, zonder poespas en pottenkijkers. Als coach bereid je je ploeg voor op de komende tegenstander. Waarbij je probeert de sterke punten van die opponent zo veel mogelijk te neutraliseren en de zwakke punten naar voren te halen. Dan is het wel zo prettig als je daar in alle rust met elkaar over kunt praten. Maar ik ben niet neurotisch in die dingen. Bij PSV stonden ze tijdens besloten trainingen vaak met camera’s tussen de struiken te filmen. Ze doen maar. Het gaat mij vooral om de rust."

Het is niet zo dat je Erton Fejzullahu, de nieuwe Zweedse aanwinst, tegen Feyenoord uit je hoge hoed tovert?

"Ik sluit dat niet uit. Erton heeft nog nauwelijks meegetraind en is deze week ook nog twee dagen ziek geweest. Vandaag heeft hij echter volop mee gedaan. Ik hou daarom alle opties open. Als het goed is voor de ploeg en voor hemzelf: waarom zou hem dan niet meenemen?"

Het elftal krijgt langzaam vorm. Je krijgt onvermijdelijk te maken met teleurgestelde spelers.

"Er is niks prettiger dan het brengen van goed nieuws. Maar in dit vak moet je soms ook slecht nieuws brengen. Dat hoort erbij en dat ga ik niet uit de weg. Ik heb de indruk dat de spelers daar goed mee omgaan."

Jhon van Beukering maakt momenteel niet de indruk dat hij er goed mee omgaat dat zijn plek op de tocht staat.

"Met de komst van Vleminckx en Fejzullahu is de concurrentie voorin natuurlijk toegenomen. Maar tot nu toe heb ik nog geen enkel probleem met Jhonnie gehad. En in algemene zin: we zijn nu in de fase aangekomen dat de plaatsen in het elftal worden verdeeld. Het is aan iedere speler om ervoor te zorgen dat hij er bij zit."

Dan is er ook nog het gevaar dat je nog spelers kwijtraakt.

"Dat is geen zorg waar ik dagelijks onder gebukt ga. Je weet dat het kan gebeuren. Een goede club heeft zijn scouting op orde voor het geval er iemand vertrekt. Natuurlijk zou het vervelend zijn als er op 30 of 31 augustus nog een basisspeler wordt weggehaald. Daarom zou ik er niet rouwig om zijn als de transferperiode een maand eerder zou eindigen. Want dit is je natuurlijk reinste competitievervalsing."

Een plaats in het linkerrijtje is de doelstelling. Daarbij heb je uiteraard ook te maken met andere ploegen.

"Over onze directe concurrenten kan ik eigenlijk geen zinnig woord zeggen, simpelweg omdat ik ze nog niet heb zien spelen. Ik heb tot nu toe al mijn energie in mijn eigen ploegje gestopt. Daar heb ik voorlopig nog mijn handen vol aan."

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.