Lodeweges verlangt “verstandige strijdlust”

Met bovengemiddelde belangstelling bekeek Dwight Lo­deweges woensdagavond de ver­richtingen van AZ in de Cham­pions League-wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus. „Met iets meer lef hadden ze daar goed resul­taat kunnen behalen”, vond de NEC- trainer. „ Maar thuis op de bank met een pilsje in de hand is het natuurlijk gemakkelijk pra­ten.”

De midweekse klus in Grieken­land, de vliegreis en de pijnlijke ne­derlaag ( 1- 0) zullen de Alkmaar­ders niet in de koude kleren zijn gaan zitten, denkt Lodeweges. „Hoe je het ook wendt of keert, het is geen nadeel voor ons. Van de andere kant: ze hebben nu twee keer achter elkaar verloren en zullen tegen ons iets recht wil­len zetten.”

AZ-trainer Ronald Koeman is het daar wel mee eens. „ Zij hebben geen midweekse wedstrijd in de benen en zullen daarom scherp en agressief beginnen. NEC is een ploeg met een goede organisatie die heel opportunistisch kan spe­len. Dat zag je in de wedstrijd te­gen Vitesse. Ze hebben goede kop­pers bij standaardsituaties en zijn gevaarlijk uit verre inworpen. Daar moeten we rekening mee houden. Van de andere kant: zij hebben geen elftal dat op de counter kan spelen. Hun voorhoede met Worm, Vleminckx en El Kabir is niet de snelste. Daarom hebben we in dat opzicht geen angst voor NEC.”

Lodeweges liet gistermiddag door­schemeren dat hij tegen AZ een kleine wijziging in het spelconcept wil aanbrengen. Speelde NEC tot nu toe dit seizoen in het ‘Oran­je- systeem’ ( 4- 2- 3- 1), vanavond zouden de Nijmegenaren wel eens kunnen terugvallen naar een klas­sieke 4-3-3. „Met de punt naar ach­teren”, voegde de NEC-coach er aan toe. „ Zelfs hele grote ploegen passen zich wel eens aan, waarom zouden wij dat dan niet mogen te­gen de landskampioen?”

Wie het kind van de rekening Ronald Koeman wordt, wilde hij na de training nog niet prijsgeven. „We hebben straks nog een bespreking, ik wil het eerst aan de spelersgroep mee­delen.”

Meer nog dan de tactiek zal Nij­meegs succes afhangen van de in­stelling, denk Lodeweges. „In de wedstrijden tegen VVV en Vitesse hebben we laten zien dat het con­ditioneel en mentaal wel goed zit. Ook voetballend ziet het er vaak aardig uit. Wat ik soms wel bij ons mis is een dosis agressie, de echte wil om de persoonlijke duels in je voordeel te beslissen. Wat dat be­treft heeft ADO Den Haag ons vo­rige week het goede voorbeeld ge­geven. Zij versloegen AZ door op verstandige wijze heel veel strijd­lust aan de dag te leggen.”

NEC komt vanavond in Alkmaar twee oude bekenden tegen, die an­derhalf jaar geleden een sleutelrol speelden toen NEC een Europees ticket wist te bemachtigen. Aanval­ler Jeremain Lens kan bij AZ nog altijd niet op een basisplaats reke­nen. Brett Holman daarentegen is de laatste weken wel vaste keus. Koeman gisteren: „Ik ben heel te­vreden over Brett. Door zijn con­stante loopacties zorgt hij voor veel dreiging. Hij komt daardoor al­tijd onverwacht in het strafschop­gebied van de tegenstander.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.