Lodeweges verrast NEC met vertrek

Dwight Lodeweges is opgestapt als trainer van de Nij­meegse eredivisieclub NEC. Lode­weges, bezig aan zijn eerste jaar bij NEC, verraste gisteren spelers en staf met zijn besluit. Lodeweges verklaarde dat hij „niet het gevoel heeft de trainer te zijn die NEC op dit moment nodig heeft.”

„Het lukt mij niet om een wen­ding te geven aan de huidige situa­tie en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat op korte termijn kan veranderen”, aldus Lodeweges die Mario Been opvolgde. Lodeweges is na Trond Sollied bij Heerenveen de tweede trainer uit de eredivisie die voortijdig opstapt.

Voor NEC is het nu al een gedenkwaardig seizoen. In ne­gatieve zin dan. Want na de werk­weigering van Saïdi Ntibazonkiza, in augustus, de zware knieblessure van sterspeler Lasse Schöne in sep­tember en de hartstilstand van as­sistent- trainer Ron de Groot in ok­tober liet gistermorgen coach Dwight Lodweges (52) de club in totale verbijstering achter door na vier maanden al zijn contract in te leveren.

In een persverklaring liet de gebo­ren Canadees weten dat hij niet de trainer is die NEC momenteel no­dig heeft. En: „Het lukt mij niet om een wending te geven aan de huidige situatie en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat op korte termijn kan veranderen.” Daarmee zou Lodeweges kunnen doelen op de matige sportieve pres­taties, maar aanvoerder Gábor Ba­bos legde gisteren de vinger op de plek die veel meer schade berok­kent. „We zijn eerlijk gezegd bin­nen en buiten het veld niet altijd een groep geweest”, zei de doel­man. „Iedereen moet maar eens goed in de spiegel kijken.”

Patrick Pothuizen, de 37-jarige rou­tinier, ging iets verder. „In mijn he­le carrière heb ik nog nooit als poli­tieagent hoeven optreden. Dit sei­zoen al drie keer bij ons in de kleedkamer. Vorige week heb ik nog met de groep gepraat. Sommi­ge jongens moeten nu echt gaan luisteren. Gaan beseffen dat er ge­weldige kansen voor ze liggen als profvoetballer. Dat NEC niet het eindstation hoeft te zijn. Ik vind het heel erg voor de trainer dat hij op zo’n manier bij NEC weg moet. En dat is onze schuld. Laten we dat heel goed begrijpen.”

Jacco Swart, de algemeen directeur van NEC, weigert te geloven dat de trainer alleen vanwege rumoer in de spelersgroep de handdoek heeft gegooid. „ Er gebeurt elke dag van alles bij een voetbalclub. Daar­in is NEC in grote lijnen niet an­ders dan een andere club. Het is één facet. We hebben Dwight op andere gedachten proberen te brengen, maar aan de andere kant moet je waardering hebben voor de manier waarop hij open en eer­lijk voor zijn gevoelens is uitgeko­men.”

Ook Carlos Aalbers had het besluit van de coach niet zien aankomen. Sterker nog, de technisch directeur was met zijn gezin op vakantie in Turkije en zou komend weekeinde pas terugkomen. „Ik sta nu op het vliegveld”, zei Aalbers gistermid­dag. „We keren vanavond nog te­rug. Woensdag ben ik op de club. Wim Rip en Wilfried Brookhuis nemen het voorlopig over. Die wil ik ondersteunen.”

Maandagvond had hij Lodeweges nog gebeld vanaf zijn vakantie­adres. „ Om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Maar toen vertelde hij dat-ie wilde stoppen. Ik werd er compleet door overvallen. Maar voor hem was het een gevoels­kwestie. Ik kan niet in zijn binnen­ste kijken. En er dan ook niet dwars voor gaan liggen. Maar echt, dit heb ik nooit zien aankomen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.