‘Lodeweges was verdediger die het duel niet schuwde’

Toen steeds duidelijker werd dat PSV een opvolger zocht voor Dwight Lodeweges, trok de geboren Canadees al snel zijn conclusies. Een nieuwe trainer zou ook zijn eigen technische staf willen samenstellen. Eindhoven was voor hem geen optie meer.

"Zo gaat dat in de top. Ook in het buitenland neemt de nieuwe coach vaak zijn eigen assistenten mee", zei Ron de Groot gisteren in een eerste reactie op het nieuws dat Dwight Lodweges voor twee jaar getekend had bij NEC. Voor zijn baan hoefde de rechterhand van Mario Been echter niet vrezen. De Groot blijft aan. "Dat is de keuze van de club. Ik zit hier al achttien jaar. Mario vond het destijds erg prettig dat hij een assistent trof die de club door en door kent."

Hij had zich er al op ingesteld om met Alfons Groenendijk te gaan werken. Maar de huidige trainer van Willem II trok op het laatste moment zijn keutel in en verlengde zijn contract in Tilburg. "Ik had al een gesprek met hem achter de rug" , zei De Groot. "Maar sinds bekend werd dat hij toch niet komt, heb ik hem niet meer gesproken."

Over een paar weken verwacht hij voor het eerst om de tafel te zitten met Dwight Lodeweges. "Lijkt me een rustige man. Iemand die geen onzin vertelt. Maar ik zal toch eerst met hem moeten werken voor ik kan zeggen wat voor een persoon hij is."

In de jaren tachtig voetbalde De Groot nog tegen zijn ‘nieuwe baas’. "Hij speelde bij Go Ahead Eagles in het centrum van de verdediging. Toen was het nog een stabiele eredivisieclub. Volgens mij was hij een stabiele verdediger. Een jongen die de duels niet schuwde. Maar een schopper was hij niet, hoor."

Kende De Groot de nieuwe trainer van NEC nog als voetballer, ook voor Arek Radomski is Lodweges geen onbekende. "Toen ik bij Heerenveen speelde, was Lodweges de assistent van Foppe", herinnert de middenvelder zich. "Een aardige man. Goede persoon. Menselijk vooral. Dat zijn belangrijke eigenschappen voor een trainer", zei Radomski, die moet hopen dat de nieuwe coach het wel in hem ziet zitten.

"Daar denk ik nog niet aan", klonk het verrassend het uit de mond van de Pool. "Het seizoen telt nog vijf wedstrijden. Ik zal mijn uiterste best doen en daarna zie ik het wel. Ik heb een doorlopend contract, maar soms vraag ik me af wat ik hier eigenlijk doe", zegt Radomski die onder Been nauwelijks speeltijd krijgt.

Lorenzo Davids, die altijd op een basisplaats kan rekenen, was tevreden met de nieuwe coach. "Goed voor ons", sprak de middenvelder. "Coach van PSV wordt je niet zomaar. Verder ken ik hem niet. Over een paar weken moeten naar Eindhoven. Die wedstrijd is een mooie gelegenheid om hem te laten zien wat je als voetballer in huis hebt."

Mario Been weet als geen ander dat zo’n duel tegen je nieuwe werkgever een pikant tintje heeft. Dit jaar won hij met NEC thuis van Feyenoord. "Daar was ik echt blij mee", zegt Been. "Want het blijft toch een vreemde wedstrijd. Dat zal Dwight ook ondervinden. Maar ik ben blij voor NEC dat ze hem hebben kunnen vastleggen. Ik ken hem verder niet. Ja, van ‘hallo’ als we elkaar tegenkwamen. Maar hij heeft het goed gedaan bij PSV. Het valt niet mee om op zo’n moment in te stappen bij een club. Hij is rustig gebleven. Zo zie ik hem ook. Rustig en open naar zijn omgeving. Niet geheimzinnig. Wat dat betreft lijken we wel een beetje op elkaar."

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.