NEC bijt niet door als het kan

De euforie bij NEC over het goede optreden in de eer­ste twee wedstrijden tegen Feye­noord en SC Heerenveen ver­dween gisteren in een broeierig Kerkrade als sneeuw voor de zon. Roda JC, dat het afgelopen seizoen pas in de nacompetitie het vege lijf redde en ook dit jaar geen wonder­ploeg binnen de lijnen brengt, won in een vlakke wedstrijd met 1-0.

„Jammer”, vond Dwight Lodewe­ges. „Voor de ploeg en voor de mensen”, doelde de NEC-trainer op het bijna volle uitvak in het Parkstad Limburg stadion, waar de temperatuur op veld moeiteloos opliep tot 33 graden. De hitte had een verlammende uit­werking op de bezoekers die voor­al in de eerste helft weigerden te onderkennen dat de Limburgers wel degelijk te pakken waren. Ro­da bleef in de opening van deze competitie op de been tegen Hee­renveen (0-0) en FC Groningen (1-1), maar putte voor eigen pu­bliek aanvankelijk weinig vertrou­wen uit die resultaten. De opbouw verliep niet alleen traag, maar ook nog eens met horten en stoten. De keren dat NEC flitsend reageerde, brak bij de gastheren onmiddellijk de paniek uit. Omdat de Nijmege­naren weigerden door te bijten toen ze de opponent bij de strot hadden (zo kreeg Moestafa El Ka­bir de bal niet onder controle toen Lorenzo Davids hem na 23 minu­ten alleen voor Roda-doelman Bram Castro zette) bereikte de ploeg van Harm van Veldhoven ongeschonden de kleedkamer.

„Ik vond de wedstrijd iets hebben van een weegschaal”, zei Lodewe­ges. ,,Vooral in de eerste helft sloeg die een paar keer door naar onze kant. Dat waren de momenten om door te drukken. Nou zitten we goed, dacht ik dan. Maar hetzelfde moment lieten we ze weer ont­snappen. Waren we aan de bal niet dwingend genoeg. Maakten we te weinig gebruik van de ruim­tes.”

Het zijn de kenmerken van een ploeg in ontwikkeling doceerde de NEC- trainer. ,, We zijn lerende. Te­gen Feyenoord en Heerenveen de­den we het heel keurig. Vandaag was het minder.” Voor Roda was dat genoeg om de eerste overwinning van het sei­zoen te pakken. NEC-verdediger Ramon Zomer verslikte zich na een uur spelen in de jagende Wil­lem Janssen die eerst nog op NEC- doelman Gábor Babos stuit­te, maar seconden later zag hoe Mads Junker in de rebound profi­teerde. „Daarna hadden we het moeten afmaken”, zei Van Veldho­ven. „Wij namen risico’s, waar­door zij de beste kansen nog kre­gen. Maar na die goal had ik niet meer het gevoel dat we nog kon­den doordrukken”, erkende Lode­weges.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.