NEC buigt neergaande spiraal om

Duel tegen FC Utrecht verdient geen winnaar maar krijgt er wel een.

Het Europese avontuur zit er voor NEC praktisch op. Maar op de twee andere fronten waarop de Nijmeegse club zich be­weegt, is nog van alles mogelijk. Het team van coach Mario Been ze­gevierde gistermiddag verrassend bij FC Utrecht (0-2) en behoudt daarmee de concurrenten in de strijd om een plaats in de play-offs binnen handbereik.

De onverwachte triomf in Utrecht riep herinneringen op aan februa­ri 2002. Ook toen speelde NEC op carnavalszondag in De Galgen­waard, en net als zeven jaar gele­den ging de Nijmeegse ploeg ook gistermiddag hossend terug naar Knotsenburg. De driepunter in de Domstad was even onverwacht als noodzakelijk. NEC had sinds de jaarwisseling pas één keer gewonnen (van Feye­noord) en was behoorlijk wegge­zakt. FC Utrecht, dat sinds het aan­treden van interim-coach Ton de Chatinier nog niet verloren had, was de Nijmeegse ploeg op de ranglijst voorbij gestoken. En Vites­se, ook al bezig aan een opzienba­rende opmars onder een nieuwe coach, was vervaarlijk dichtbij ge­komen.

Door de zege op FC Utrecht doet het team van Mario Been weer he­lemaal mee in de strijd om de acht­ste plek die op het eind van de rit recht geeft op deelname aan de play-offs. Het verschil met de hui­dige nummer acht, NAC, bedraagt nog maar een punt, en ook FC Utrecht is nu weer binnen bereik. Daarnaast bleef de kloof met Vites­se zes punten.

Daar komt bij dat het programma van de laatste twee maanden de Nijmegenaren het nodige perspec­tief biedt. NEC krijgt in maart en april nog een aantal ‘ mindere go­den’ ( Willem II, Roda JC, NAC en Sparta) op bezoek in De Goffert. Bovendien spelen de Nijmegena­ren vijf van hun zeven laatste com­petitieduels in eigen huis. Een klein voordeel dat van doorslagge­vend belang kan zijn.

Met de zege in Utrecht revancheer­de NEC zich voor het verlies in de eerste onderlinge confrontatie, be­gin december. Drie dagen na de sensationele UEFA Cup-zege op Spartak Moskou gingen de Nijme­genaren in eigen huis pijnlijk on­deruit. De ploeg van toenmalig coach Willem van Hanegem leek op een nederlaag af te stevenen, maar het vermoeide NEC zakte in de slotfase door zijn hoeven. Utrecht maakte in de slotfase een achterstand ongedaan en nam vol­komen onverdiend de volle winst mee naar huis (1-2).

Gistermiddag was er sprake van een omgekeerd scenario. Zonder te imponeren, was FC Utrecht de betere ploeg. Maar omdat de Utrechtse voorwaartsen Loïc Lo­val, Ali Boussaboun en Leroy Ge­orge de schaarse kansen niet be­nutten, bleef NEC lang in de race. En in de slotfase staken de man­nen van Been zelfs de volle buit in de zak. Twaalf minuten voor tijd werd een lichte overtreding op Lo­renzo Davids bestraft met een vrije trap. NEC nam ’m ‘in drieën’, doelman Michel Vorm verkeek zich grandioos op het harde, effect­volle schot van Youssef El-Ak­chaoui: 0-1. Het was voor de Nij­meegse aanvoerder alweer zijn zes­de treffer dit seizoen.

Twee minuten later zorgden twee invallers voor de beslissing. Rutger Worm, die na een uur de weer met zijn hamstring sukkelende Bas Sibum was komen aflossen, ge­bruikte het half uurtje speeltijd voor een fantastisch optreden. Dat bekroonde hij in de 80e minnut met een puntgave assist. Worm legde een hoekschop panklaar op het hoofd van Joël Tshibamba, die ontsnapt was aan de Utrechtse be­waking en hard raak kopte: 0-2.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.